Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Geçici Vergi Neden Ertelenmeli

11 Monday 2020
Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben, üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir vergidir.

Geçici verginin temel amacı  vergi tahsilatının mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmektir.
Bugüne kadar geçici vergi ile ilgili olarak yaşanan sıkıntılar hep 4.Dönem olarak karşımıza çıkmıştır.

2020/1 dönem geçici vergi dönemi Corona Virüs (Covid-19) Tedbirlerinin açıklanmasından sonra daha karmaşık bir hal almıştır.
Bu tedbirlere göre; Gelir İdaresi Başkanlığı, 30 Nisan'a kadar verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin 1 Haziran gün sonuna kadar uzatıldığını açıklamıştır.Kurumlar vergisinin uzatılması demek;bir önceki yıldan zararların indirim konusu yapılamayacağı demektir.Beyanname onaylanmadığı için 2019 zararı, 1.dönem geçici vergi matrahından nasıl indirim konusu yapılacaktır?Bir önceki döneme ait dönem sonu mal mevcutları kayıtlar üzerinden nasıl tespit edilecektir.2019 dönemi beyannamesi verilmediğinden dolayı söz konusu ilave ve indirimler nasıl indirim konusu yapılacaktır.

Ayrıca,24/03/2020 tarih ve 31078 sayılı Resmi Gazetede 1/4/2020 ila 30/6/2020  tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğunun kabul edilmesi uygun bulunmuştur.Bu ilana göre; mücbir sebebe giren mükellefler Mart /2020 KDV beyannamelerini bildirim süreleri 27.07.2020 tarihine kadar ertelenmiştir.
Geçici Verginin Beyan ve Ödeme Zamanları bakacak olursak 1. Dönem (Ocak, Şubat, Mart) aylarını kapsamaktadır.

Şimdi meslek mensuplarını arada bırakan sorunlar şunlardır.2019 yılının Kurumlar vergisi beyannameleri onaylanmadığı için,önceki yıl zararları,ilave ve indirimleri ile dönem sonu mal mevcutları nasıl tespit edilecektir.Mücbir sebep yüzünden kapalı olan işyerlerinin Mart dönemine ait evrakları daha temin edilememiş 27.07.2020 tarihine kadarda uzatılan bir süre olduğundan dolayı kayıtları yapılamamıştır.Mart dönemine ait  evrakları kayıt edilmemiş  iken  Mart dönemine içine kapsayacak şekilde bir geçici vergi matrahı nasıl hesaplanacaktır.Ülkemizde Covid19 dan oldukça olumsuz yönde en çok etkilenen mali müşavirler bir taraftan korona virüsünden korunmaya çalışırken bir taraftan da bu belirsizliklerle mücadele etmeye çalışmaktadır.

Sonuç olarak yapılması gereken,GVK’nın mükerrer 120. maddesine göre Cumhurbaşkanlığına verilen yetki ile 1.ve 2.dönem geçici vergiler birleştirilip altı aylık kazanç üzerinden matrah tespiti yapılmalıdır.Aksi halde meslek mensuplarının ve mükelleflerin işi daha da zorlanacaktır.

Nasrettin Hocamızın meşhur kazan hikayesini hepimiz biliriz.Hikayenin sonunda Kazanın doğurduğuna inanırsın da, öldüğüne niçin inanmazsın repliği hafızlarımıza kazınmış bir hikayedir.Eğer bu beyanlar ertelenmezse ise meslek mensupları bu hikayeye değiştirip yeni nesillere şu şekilde aktaracaklardır.Kurumlar vergisinin verilmediğine inanıyorsunuz da geçici verginin verilmemesine neden inanmıyorsunuz?
Kalın Sağlıcakla

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • recep ali tayyibi

    valla rte yi kızdırma kasada para kalmadı sen vergileri ertele diyorsun sen vatan hainimisin yada dış güçlerin adamımısın dikkat et rte senin kulaklarını bir çeker acısından üç gün uyuyamazsın şimdi ver mehteri

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English