Son Dakika Haberler

Şeydâ’nın Köşesi - Gülsüm Özkan

Şeydâ’nın Köşesi - Gülsüm Özkan

​FESTİVAL

06 Tuesday 2022
Dünyaya sadece yemek için geldiğimizi düşünmek ya da tam tersi sadece ihtiyacımız için yemek fikri zannımca bizi sıradanlaştırıyor.Yemek; hayatın idamesinde gerekli. Kalbin atışına, beynin işleyişine, gözlerin görmesine, vücudun dik duruşuna lâzım ama yediklerimiz sadece vücudu beslemiyor. Boğazımızdan geçen her taam önce haz oluşturuyor.İnsan canının çektiğini, burnunun kokusundan, gözünün görüntüsünden lezzet aldığını yemeye meyyal.. Yediklerimizin de tıpkı sevdiğimiz insanlar gibi ruha tesir eden hatta organizmanın işleyişini değiştiren, daha da ilerisi karakterimize sinen etkileri var.

Domuz etinin iffetin azalmasına, tatlının az miktarda alındığında mutluluğun üreticisi serotonini çoğalttıpına, çekingenlik duygusunu bulgur ve mercimeğin azalttığına, özgüven için "E” vitamininin bol bol alınması gerektiğine , endişe vücutta suyu azalttığı için endişeli iken meyve suyu tüketmek gerektiğine tıp bilgileri şahitlik etmekte. Yemeğin burundan alınan kokusu bile hafızadaki bir hatırayı yıllar arasından çekip , o güne getirmekte.Mutfağın ruha şekil verdiğini iyi bilen gönül dünyasının işçileri erenler; rıza ile, muhabbetle hazırlanmayan sofraya oturmuyorlar. Gönülsüz hazırlanan, öfkeyle pişen taam kalbe ağırlık verir, azalar hantallaşır, ibadette şevk azalır diye...

Konya ikincisi düzenlenen” gastro fest "günlerine ev sahipliği yaptı. Uluslararası bir ses olması ümidiyle ingilizce isim kullanıldığını düşündüğüm mideye ait bir şenliğin Konya'da olması yemek kültürünün insan ruhu ile olan bağlantısından dolayı önemliydi.Cumhurbaşkanımızın eşi sayın Emine Erdoğan hanımefendinin teşrifleri ve desteğiyle açılan, çevre bakanımız sayın Murat Kurum ve değerli eşi, Konya Büyükşehir Belediye başkanı sayın Uğur ibrahim Altay ve eşinin ve daha pek çok siyasi ve sosyal değerin iştirak ettiği festivalde yoğun bir katılım vardı.

​Sanatçı Bahadır Yenişehirlioğlu ‘nun canlandırdığı Yusuf bin İzzettin (ateşbâz) veli hazretlerinin tuza, yemeğe, hayata ve hakiki aşka dair anlatımıyla hazırlanan kısa film güzelin ötesindeydi.Konya mutfağında önemli bir rolü olan toyga çorbasına ateşbâzı türbesinden getirilen tuz atımı ve dualar ile başlatılan festival kazanda pişen çorbanın ikramı ile devam etti. Mutfak Mevlana hazretlerinin Mesnevi'inde ve Fi-hi mafih'de ruhun yetişme yeri. Mutfakta şekillenir ruh; yolculuğu "hamdım, piştim ve yandım” diye dile getirilir. İsraf etmeden, muhabbet için, birlik için, gönül kazanmak için yemeğinin tarifi verilir somatta … Mutfak ruha iki kanat takıp güzelleştirmeli, muhabbetin membağı olup kokular saçmalı, kulu Yaradan'a götürmeli…..

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English