Son Dakika Haberler

Mehmet Yıldırım

Mehmet Yıldırım

​Erken Bulunan Golün Konforu

22 Monday 2021
Milli maçlar arasından sonra üst sıralarda yer alan Konyaspor için üst sıralardaki yerini iyice sağlamlaştıracak fırsatları oluşturabilecek haftaların ilkinde Rizespor ile olan maçta beklentiler Konyaspor’un galibiyetiydi.

Maça gol ile başlayan Konyaspor’un işinin çok kolay olabileceği fikirleri oluşabilecekken sahadaki mücadele bu fikrin oluşmasına izin vermiyordu. 

Sıralamanın altında kalan takımlar maçlarda çok daha mücadeleci oyun sergileme çabaları olması beklenen durum iken yenilen gol Rizespor’u daha da fazla mücadele etmeye iterken Konyaspor bu mücadeleye yeterli karşılığı veremedi. Bunun karşılığında daha etkili ataklar düzenleyen ve gole yakın oynayan taraf da Rizespor oldu.

Konyaspor’un oyun yapısında daha önceki maçlara göre gördüğüm değişiklik topa daha az dokunarak, daha az paslarla, orta sahayı uzun paslarla geçerek rakip kaleye çabuk gitme isteğiydi. Bunu yaparken ters kanada atılan toplarla rakip defansın dengesini bozma gayretleri de görülüyordu. Atılan uzun toplar genelde rakipte kalıyordu. Rizespor’un etkili ataklarının neredeyse tamamının başlangıcında uzun topların Rizespor’da kalması ve dengesiz top kayıpları vardı. Rizespor’un etkili ataklar yapmasının ana nedeni dolayısıyla Konyaspor’du.

Rakip kaleye hızlı gitme anlayışı uygulamadaki başarısızlıklardan dolayı bu maçta sıkıntılar oluştursa da oyunu geliştirme, çeşitlendirme ve rakiplerin önlem alması açısından zorluk oluşturma yönleriyle denenmesi gereken doğru bir anlayış olarak görüyorum. Başarıyla uygulandığında Konyaspor’a seviye atlatacak bir anlayış… Başarıya ulaşmanın yolu da vazgeçmeden, aksayan yönleri çözerek devam etmek… Uyguladıkça başaracak seviyeye ulaşmak olmalıdır.

Her ne kadar etkili ataklar düzenlese de son vuruşlarda verimsiz bir Rizespor olması ve direkler Konyaspor’un başlangıçta atılan golün sürekli avantajını korumasını ve önde olmanın konforuyla oynamasını sağladı. Rakip etkili ataklar düzenlemesine rağmen Sehiç’in kurtarış yapmadan maçı tamamlaması Rizespor ileri ucunun son vuruşlardaki isabetsizliğin bir göstergesi.

Maçın bir başka Konyaspor açısından farklı yönü de rakibe kalesine yakın bölgelerden fazla duran top kullanma fırsatı vermesiydi. Bunun da nedeni dengesiz kaptırılan topların defansı zorda bırakması ile yapılan müdahalelerin faulle sonuçlanmasıydı.

Maçlara top hakimiyeti, oyun hakimiyeti ve saha hakimiyeti oluşturabilme gözüyle baktığımda Konyaspor bu üç unsurda bu sezon genelde belli bir başarıyı yakaladığını, önceki yıllarda çok da yapamadığı saha hakimiyeti ile sahada bu sezon daha etkili oyunlar sergilediğini söylemek mümkün… Bu maçta oyun ve top hakimiyeti iyi olmasa da saha hakimiyetindeki üstünlüğü ile galibiyeti aldığını düşünüyorum. İlk golde saha hakimiyetinin etkisinin büyük katkısı olduğunu, oyunda üstün olmamasına rağmen üç gol atmasını ve rahat pozisyon üretip golleri rahatça bulmasını yine saha hakimiyeti ile başardı. 

Rizespor Serdar’ın olduğu kanada sıkı önlem almaya çalışsa da iki kanadını da etkili kullanabilme alışkanlığı kazanmış Konyaspor sol kanattan etkili oldu. Ne kadar önlem alınsa da, maç içinde etkisiz gözükse de yaptığı asistler ve asist olabilecek pasları ile sonuca etki edebilme özelliğini sergileyen bir Serdar vardı sahada.

Dengesiz top kayıplarına bağlı Ahmet’in sarı kart görmesi ve itirazdan dolayı Abdulkerim’in sarı kart görmesi ile iki as stoperin de cezalı duruma düşmesi… Oyununda stoperlerin etkisinin yüksek olduğu Konyaspor’da bu hiç de arzu edilmeyecek bir durum… Bu maç kazanılırken bir sonraki Gaziantep maçına zorlu şartlar oluşturuldu. Şartlar ne olursa olsun kazanmak isteyecek Konyaspor olacaktır sahada... 

Konyaspor bu maçı kazanmış olsa da ana etken rakibin son vuruşlardaki verimsizliği olmuştur. Her zaman rakipler bu kadar verimsiz olmaz. 

Zorluklara rağmen kazanan Konyaspor çok daha güçlenerek yoluna devam edecektir. Selam ve dua ile…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English