Son Dakika Haberler

Firdevs Sak

Firdevs Sak

​Diş fırçalamanın iştah üzerine etkisi

10 Monday 2020
Yapılan her eylem bireyden bireye farklı etki gösterebilir. Bu sebeple oluşan bu etkiyi genellemek yerine bireye özgü bir şekilde ele almak her zaman daha güvenilirdir. Nitekim her bireyin günde iki kez yaptığı ‘diş fırçalamak' da bu şekilde ele alınabilir. Neden, nasıl ve günde kaç kere diş fırçalanması gerektiğini işin uzmanlarına bırakarak ben size bu hafta diş fırçalamanın iştah üzerine etkilerinden bahsedeceğim.

Her araştırma bir ihtiyaç ve bu ihtiyacın sonunda oluşan merak üzerine yapılır. Kimileri diş fırçaladıktan sonra iştahının açıldığını, kimileri ise iştahını kapattığını dile getirir. Fakat gelin görün ki diş fırçalamanın iştahı açmasının veya kapatmasının sebebinin hormonlara bağlı olduğunu gösteren yeterli çalışmalar bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalar temel sebebin biyolojik saat olduğunu göstermektedir. Yani sabah günün ilk öğününden sonra ve akşam günün son öğününden sonra diş fırçalamak günlük rutin haline gelir ve bir süre sonra alışkanlığa dönüşür. Tam da bu noktada diş fırçalamanın iştah açma ve kapatma üzerine etkilerini ayrı ayrı ele alacak olursak; iştah açma sebebi olarak, birey günün ilk saatlerinde yemek yemesi gereken zamanda yemek yemeden direk diş fırçalarsa ve bunun sonunda açlık hissederse otomatik olarak ‘yemek yemedin, karnın aç' şeklinde düşünebilir. Benzer şekilde iştah kapatma sebebi olarak da düşünülebilir. Diş fırçalama günün son öğününden sonra, günü kapatmak adına yapılan bir aktivite olduğu için birey otomatik olarak ‘yemek yedin, karnın tok' şeklinde düşünebilir. Bunun yanında iştah kapanmasına sebep olmasının birkaç tane daha sebebi vardır.

Bunlardan biri; diş macununun içinde bulunan ve köpürmeyi sağlayan sodyum lauril sülfatın (SLS) dil üzerindeki tat tomurcuklarını baskılamasıdır. Ayrıca piyasadaki çoğu diş macununda bulunan nane aroması da bir etken olarak gösterilebilir. Nane, yemeğin bittiğini bildirmek ve ağız temizliğinde kullanmak için bir tür ferahlatıcı tat olarak diş macunlarında bulunur. Bir başka sebebi ise diş macununun yiyeceklerin, özellikle asidik gıdaların, tadını değiştirmesi olarak gösterilebilir. Yani birey diş fırçaladıktan sonra yemek yerse yediği yiyeceğin tadı değiştiği için bireyde tiksinmeye sebep olabilir ve birey yemek yemeyi bırakır.Bu hafta sizlerden gelen talep üzerine ele almamı istediğiniz diş fırçalamanın iştah üzerine etkisini araştırıp sizlerle paylaştım. Siz de merak ettiğiniz konuları firdevssak92@gmail.com üzerinden mail atabilirsiniz.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English