Son Dakika Haberler

Mehmet Yıldırım

Mehmet Yıldırım

​Derinleşen İstikrarsızlık

16 Ocak 2021
Maçtan önce Göztepe’ninbu sezon beklentilerinin gerisinde kalmalarından dolayı rahat olmayacağı ve bu maça büyük önem vereceği düşüncesindeydim. Soner ve Halil ile etkili olmaya çalışan Göztepe takımına karşı verilecek mücadelede bu iki oyuncuya karşı özellikle önlem alınması gerektiği düşüncelerim vardı.Rakibinin kazanma zorunluluğu daha avantajlı stratejiler oluşturma fırsatı veriyordu. Kurgulamayı rakip takımın içinde bulunduğu durum gereği kazanma odaklı oynaması düşünülen rakibe göre kurma avantajının maç başladığında düşüncelerde pek de yer etmediğini gördüm.

Konyaspor’un defansı ve ofansı dengeli, rakibine geniş alan bırakmayan bir oyun anlayışıyla sahada yer almasını beklerken, kazanmak için saldıran iki takım vardı. Konyaspor’un elindeki avantajları kullanmadan, rakibinin güçlü yönlerine uygun oyun tarzı ile sahada yer alması her iki takımın kazanma şansını eşitliyordu. İlk golü atan takım büyük avantaj yakalayacaktı. Hele ilk golü atan Konyaspor olursa yakalayacağı avantaj daha büyük olurdu.İlk on dakika dengesiz bir oyun oluşurken birbirine vurulan yumurtalardan hangisinin kırılacağı belli olmayan tarzda bir mücadele sergileniyordu. 

İlk on dakikadan sonra Göztepe etkinlikleri daha amacına ulaşıyor, mücadele daha etkili olmaya başlıyordu. Orta saha mücadelesinde ne yaptığı anlaşılamayan bir mücadelesi sergiliyordu Konyaspor. Defansla ofans arasındaki bağlantıyı kuramayan orta saha mücadelesi ne defansa ne ofansa katkı vere bilen bir görüntüdeydi.Anlamsız şekilde yapılan faul etkili olabilecek yerden duran top kullanmayı Göztepe’ye kazandırırken Göztepe ikram edilen böylesi fırsatı iyi değerlendirdi.

Gol atma amacı ile arkayı anlamsız şekilde iyice boşaltan Konyaspor artık kurgu olarak da tam Göztepe’ni arzu edeceği bir anlayışla oynuyor ve geniş alanda yakalanan fırsatlar ile Göztepe’nin başka bir gol daha atma olasılıkları iyice artırılıyordu. İkinci golden önce sahada uyuyakalan Konyasporlu futbolcular Göztepe’ye kolay bir gol atma fırsatı daha verdi.Konyaspor kötü oynadı, mücadele etmedi diyeceğim bir maç değildi. Kötü olan yön kazanma odaklı düşünülmeyip sonuç alınacak şekilde oynanmamasıydı. 

Bu mağlubiyetin ana nedeni yanlış kurgulanan oyun anlayışı ve bu anlayışın oyun içinde işlemediğinin kenar yönetim tarafından görülememesiydi. Skor olarak geriye düşen takım gol bulmak ve bunun için riskler almak zorunda bu düşünceye itirazım olamaz. Oyun kurgusunda önemli yeri olacağını düşündüğüm rakibe ileride baskı yapmama ve rakibin etkili çıkarmama, oyununu bozma düşüncesi işlemedi ve ilk gol oluşmadan önce bu belirginleşmişti. Orta sahanın etkisizliğinin oluşmasındaki sebep de buydu.

Rakip ceza sahasına etkili girmekte zorlanan Konyaspor uzaktan şutlarla ve korner kullanırken yakaladığı pozisyonlarla çok sayıda gollük şut girişimi var. Bu girişimler direkler ve kalecinin etkili performansı ile önlendi. Skor olarak geriye düşen takım gol bulmak ve bunun için riskler almak zorunda bu düşünceye itirazım olamaz. Oyun kurgusunda önemli yeri olacağını düşündüğüm rakibe ileride baskı yapmama ve rakibin etkili çıkarmama düşüncesi işlemedi ve ilk gol oluşmadan önce bu belirginleşmişti. Orta sahanın etkisizliğinin oluşmasındaki sebep de buydu.Sonuç olarak rakibinin kazanmasına kendi yaptıkları ve yapamadıkları ile yardım eden Konyaspor’u bir kez daha izledik.

Orta saha da olsa faul ve sarı kart verilecek rakibe dirsek vurma hareketleri Göztepeli futbolcular tarafından kendi ceza sahalarında gerçekleştirilirken ne hakem ne VAR görmek istemedi. Oyun başlarında Göztepeli oyuncunun topa koluyla temas ederek topa yön değiştirtmesinin görülmediği gibi. Dakikalarca incelenerek ve maçı anlamsızca soğutularak yapılan VAR incelemeleri anlamsız pozisyonlarda da yapılınca futbolcuları oyundan soğutan, maçın ruhunu örseleyen uygulamalar oluştu. Hem verilen yanlış kararlar, hem gereksiz uygulamalar hem yapılan uzun süreli incelemeler bir maçta gördüğüm en kötü VAR uygulamasıydı. Bu uygulamalardan ya VAR uygulamasını sabote ediyorlar ya da Konyaspor’a kasıtları var sonucunu çıkarmak mümkün olabilir. Ey İstikrar! Bizim kapıyı da çal çağrımız bu maçta da gerçekleşmedi. İstikrarsızlık derinleşiyor. Selam ve dua ile…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Mkk4242

    Rize maçında Konyaspor akan oyunda gol bulmadı duran topla gol buldu yediği gol ise duran top dönüşü toplardı. Önde baskı dediğiniz futbol bu süreçte mantıklı bir oyun değil 2 güne bir maç yapıyor futbolcu her birinin max değeri var o max değeri geçildiği anda sakatlıklar başlıyor. Futbolun seyrinin yanında bir de fizyolojik yönü var bu süreçte göz önüne alınması gereken. Şuan dünya futbolunda gelişen yeni bir antrenörlük çeşiti koruyucu antrenörlük yani sakatlık olmadan bir maçı geçirebilen antrenör çeşiti. Önceki dönemlerde her hafta bir maç zaman uzun koşu ekonomisi bunu kaldırabiliyor ama şuan böyle bir şansın yok. Futbol içerisinde o balance yi yakalayamazsan süper ligte mahvolursun. Önde baskı futbolu şuan Türkiye’de uygulayan yok Fener, gs, bjk dahil şuan yeni anlayış üstüne çekme, arkada mesafe yaratma, boşluklar bulma, atağa çıktığında set oyunu. Rize maçını da izledim bu arada tam bir önde basma durumu yoktu aynı oyun bazen şans gerekiyor futbolda herşey oyun anlayış olmuyor.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • A.Kara

    Sevgili Mehmet Hocam, bence yenilginin ana sebebi ilk 11'den kaynaklı... Yeni transfer Diamende nin en kritik yer olan ve hatlar arası bağlantıyı sağlamada en etkin yer olan ön liberoda başlaması oldu... Jaevtoviç, Hacıahmetoviç ve önlerinde Miloseviç olsaydı takım daha başarılı olurdu diye düşünüyorum. Mesala ikinci golde Diamende rakibini takip etse muhtemelen gol olmazdı. Kötü oyuncu olduğunu söylemek için erken ama sahaya bence erken çıktı. Kısa süreler ile başlayabilirdi.. selamlar..

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Mehmet Yıldırım.

    İlk 11'deki tercihlerin yadsınamaz etkisi var. Üstüne kurulan oyun kurgusundaki hatalar ve işleyen yönlerin görülmemesi de eklenince yanlış 11 ile alınabilecek olan maçı kaybettik... Selametle...

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Mehmet YILDIRIM

    Mhmmt4242'ye Aynı düşüncede olmak zorunda değiliz. Görüşlerinizi saygıyla karşılarım. Önde baskıya örnek vereyim önce Rize maçının ilk yarım saati başarılı bir önde baskı vardı ve golü, pozisyonları bu sayede bulduk. Rize bu baskıyı kırmak için uzun top kullanmaya başladı. Bu maçta da yapmaya çalıştık ama başaramadık. Ortasahayı da olumsuz etkiledi bu. Dengeli oyun yerine kör döğüşü bir oyunu tercih ederek bir an önce gol atmak istedik. ilk golü biz atsaydık farka da gidebilirdik. İlk golü yedik ve arkada geniş bırakmak zorunda kaldık. Bu da rakibin en isteyeceği durumdu. En güçlü yönünün çalışmasına imkan verdik. Shengelia'dan önce Miloseviç, Bytyqi ve Erdon oynar. Hoca dördüncüyü tercih etti. Diomande çok üst düzey olsa bile bu maç oynamamalıydı. Aniçiç ve Abdulkerim ikisi de sağ stoperde sıkıntı yaşardı. Jevtoviç stoper olmalıydı. Hoca'nın tercihleri tutmadı eleştirdim... Hocanın iyi performans gösterdiği maçları da övdük. İsmail Kartal iyi analiz yapan ve takımı iyi hazırlayan biri ama maç içindeki sorunları tespit etmek ve çözmekte başarısız oluyor. Kadro mühendisliğinde de başarılı bulmuyorum. Transfer tercihlerinde de bundan dolayı hatalar yapıyor. Sizin düşüncelerinize saygı duyarım... Selametle...

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (2)
  • Mhmmt4242

    İlk parafında Göztepe’nin istediği boşlukları yarattı demişsin ikinci parafında önde baskı yapmıyor demişsin önde baskı yaparsan o dediğin Göztepe’nin istediği boşlukları verirsin golü de yersin. Türkiye’de şuan 4 büyükler dahil önde baskı yapan takım yok aksine rakibi üstüne çekmek için autlara kale içinde başlıyor ki rakibi üstüne çeksin. Konya’nın yediği ilk gol duran top yanlış adam paylaşımı bireysel hatadan ikinci gol pozisyon dönüşü dönen toptan maçın kırılma noktası penaltı verilmemesi. Elde stoper yok sol bek yok hocanın yapacağı çok birşey de yok. Uğur, selim gönderildi çok güvenilen adil sakat ee taraftar mı oynasın. Ekstra stoperler yavaş yendiğin gollere baktığında hepsi kontradan stoper yavaşlığı ve profesyonelsizlik, sezon başı Bülent Korkmaz transfer yapılmadığı için gitti bunu da biliyoruz. Eldeki oyuncular 2. Sınıf kümede kalıp Türkiye kupasında birşeyler yapabilirse hoca büyük başarıdır

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Yavuz

    Takım olarak en iyi yaptığımız oyun planı, kurgu savunma idi. Zor gol atıyorduk. Ama zor gol yiyorduk. Özellikle son maçlar incelendiğinde defans bloku çok hata yapıyor. Son maçta ilk yediğimiz gol Ömer Ali Şahiner rakibini takip etmedi ve kafayı rahat bir şekilde vurdular. İkinci golde Anicic yavaş kaldı ve rakibini boş bıraktı. Abdülkerim üçüncü golde avantajlı olmasına rağmen Halil'e müdahale edemedi sonra da yetişemedi. Futbolda en önemli kurgu defansif felsefeyi terk etmeden mücadele etmektir.Oyun planını bunun üzerine inşa edersek başarılı oluruz.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Mehmet YILDIRIM

    'Takım olarak en iyi yaptığımız oyun planı, kurgu savunma idi.' Yorumunuza tamamen katılıyorum. Göztepe'ye karşı bu kurgu daha elzemdi. Çünkü açık alan bularak gol atabilen takımdı. Bu yönüyle önceki maçlarda yapmıyorsak bile tercih etme zorunluluğumuz olan bir kurgudan vazgeçtik. ihtiyacımız olmamasına rağmen Kördöğüşü bir oyuna giriştik. Abdulkerim 3. golde pozisyon ve düşünce hatası yaptı. Halil'i tanıyan biri üzerine gitmez mesafe bırakarak savunur. Kalemize doğru koşmalıydı. Selametle...

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • fanatik Konyasporlu

    Gaziantep'in başına gelen, Göztepe maçında bizim başımıza geldi. Hani derler ya "Baban gelse seni kurtaramaz." dünkü 3 gol yediğimiz maçta sonradan oyuna koyduğunuz Zümer Bitici dahi bizi kurtaramadı.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • fanatik Konyasporlu

    Mahalle maçı yapmıyorsun, süper ligde top koşturuyorsun. Beşiktaş bile Rize'yi yenebilmek için bir golü zor buldu. Zümer Bütüci ve Erdon Daci ile oyuna başlasaydın 2 gol yemezdin ve Marin Aniçic de sakatlanmazdı.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • fanatik Konyasporlu

    Kravets ve Shengelia'nın gol yollarında beceriksizliğinin cezasını Bütün takım çekti. BU ikili gol atabilme becerisini gösterseydi, Marin Aniçic orta alandan geriye koşmak için efor sarfetmeyecekti ve sakatlanmayacaktı.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • fanatik Konyasporlu

    Göztepe maçında ilk yarı oyuna koyduğumuz Kravets ve Shengelia ayaklarına top bekleyip etkisiz kalınca orta sahamız gol atmak için öne çıkmak zorunda kaldılar, dolayısıyla arta alanımız boşalınca Rakip forvet kontrataklar ile 3 gol attılar.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Mehmet YILDIRIM

    Göztepe maçında kör döğüşü bir durum vardı. Öndeki baskı işe yaramayınca orta saha düşmeye başladı. bu maçın başında belirginleşen bir durumdu. Topu rakibe verip oyuna hakim olmak en güzeliydi rakibe geniş alan bırakmamak ve rakip savunmasını öne çekmek adına... bazı oyuncu tercihleri yanlıştı. gol yendikten sonra artık teslimiyet kaçınılmazdı. Her şey rakibin isteğine göreydi. yorumlarınla verdiğin katkı için teşekkürler... Selametle...

    • Begen (0)
    • Begenme (1)
  • fanatik Konyasporlu

    Gaziantepi yendiğimiz kupa maçında taraftarın birisi Erdon Daci hiç oynamadığı halde 2 gol attık ve turu atladık diyor. Bu mantıksızlığa göre Göztepe maçında ilk yarıda oynattığımız Kravets ve Shengelia oynadığı halde 3 gol yedik.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Yaşar kulaksız kadınhanı

    Çok iyi tesbit etmişsin mehmet bizim takımda nezaman istikrar sağladıki yalnız anlamadığım bazı topcular bazı maçlarda hırslılar bazı maçlarda isehırsızlar

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English