Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Corona krizinde kazanan sektörler

20 Monday 2020
Gündemimizin en yoğun konularından olan koronavirüs tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok sektörü olumsuz olarak etkilemiştir.Ancak bu olumsuz etkilenmeler karşısında bu virüsten pozitif yönde etkilenen sektörlerde bulunmaktadır.

Virüsün ülkemizde ilk görüldüğü tarih itibariyle en kazançlı çıkan sektörlerden başında kolonya ve dezenfektan imalatçıları  olmuştur.Medikal maske ve eldiven satışları da bulundukları sektörleri pozitif olarak etkilemiştir.Ülke genelinde Kolonya satışları %74,dezenfektan satışları %57 Eldiven ve maske satışları %38 oranında bir artış göstermiştir.

Koronavirüs bireylerin ürünlere ve davranışlara bakış açılarını değiştirmiştir. Her ne kadar gıda üreticileri  mevcut stoklarında yeterli ürünler bulunduklarını ifade etmelerine rağmen panik alımlar nedeniyle gıda satışları artmıştır.Olağanüstü yaşanan bu durum tüketiciler üzerinde stok yetersizliği belirsizliği ile daha da fazla ürün satın almaya yöneltiyor. The guardian yapmış olduğu bir araştırmaya göre insanların %57 sinin gıda alışverişine daha çok önem verdiği tespit edilmiştir.Tüm bu veriler ışığında koronavirüs olayından en kazançlı çıkan firmaların başında perakende sektörü ile marketler zincirlerinin  geldiğini söyleyebiliriz.Ayrıca ulusal ve yerel bazda hizmet veren marketler zincirleri e-ticaret üzerinden evlere yapılan teslimatlarla cirolarının daha da arttığı gözlenmektedir.

Devletimizin başlatmış olduğu Evdekal sloganı ile birçok çalışma ofisleri  ve eğitim kurumları  evlerinde ve sabit mekanlarda  hizmet vermeye başladı.Gerek müşterilerine hizmet vermek zorunda kalan firmalar gerekse eğitimlere ara veren eğitim kurumları da video konferans ve uzaktan eğitim sistemleri ile gerek müşterilerine gerekse öğrencilere ulaşmaya çalıştı.Milli eğitim bakanlığının başlatmış olduğu EBA başta olmak üzere skype ve zoom gibi video konferanslara imkan veren yazılımlarda bu virüs olayından kazançlı çıkan sektörler oldu.

Ülkemizde 65 yaş üstü ve 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasakları ile medya ve internet tv sektörlerine taleplerin arttığı gözlemlenmiştir.Koronavirüs dönemindeki ortaya çıkan  belirsizlik,bu virüs ile ilgili son dakika bilgileri ve uzmanların yapmış oldukları yorumlar insanların daha çok tv karşısında vakit geçirmesine sebep olmuştur.Evde kalmaktan sıkılan insanların  ülkemizde yayın yapan  dijital platformlara da ilgiyi artmıştır.Deloitte Danışmanlık ekibinin Marketing Türkiye için hazırladığı “Küresel Covid-19 Salgını’nın Türkiye’de Farklı Kategorilere Etkileri” adlı çalışmasına göre tüketicilerin yüzde 50 daha fazla ilgilendikleri gözlemlenmiştir.

Aynı araştırmaya göre; Evde daha fazla evde vakit geçiren tüketicilerin oyuna yönelmeleriyle birlikte yerli, ücretsiz ve online oyunların hızla yükseldiği,mart’ın ikinci haftasından itibaren evde geçirilen zamanın artmasıyla kitap satışlarının arttığı da gözlenmiştir.

En kısa zamanda tüm sektörlerin kazançlı çıktığı günleri görmek ümidi ile…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English