Son Dakika Haberler

Firdevs Sak

Firdevs Sak

​Beslenme psikiyatrisi

08 Thursday 2020
Siz gün içinde koştururken, dinlenirken, televizyon izlerken, kitap okurken hatta uyurken bile beyniniz daima çalışır. Düşüncelerinizden, hareketlerinizden, nefes alıp verişinizden, kalp atışınızdan ve duyularınızdan beyniniz sorumludur. Kısacası sürekli aktif olarak çalışan beynin enerjiye ihtiyacı vardır. Yani bir yakıt kaynağına ihtiyaç duyar. Buradaki yakıt ihtiyacı yediğiniz gıdalardan gelir ve bu gıdaların içeriği beyninizin işlevini ve nihayetinde ruh halinizi etkiler. Tıpkı arabadaki kaliteli bir benzin gibi vitamin, mineral ve antioksidan içeriği yüksek gıda tüketimi de beyin için birinci sınıf yakıt kaynağıdır. Bu yakıt kaynakları beyni besler ve bir takım zararlı maddelerden korur. 

Tabiî ki bu durumun tam tersi durum da söz konusu olabilir. İşlenmiş ve rafine edilmiş gıdaların fazla tüketimi ile bozulmuş beyin fonksiyonları -depresyon gibi duygu durum bozuklukları- arasında ilişki saptanmıştır. Yapılan çalışmalar Akdeniz diyeti, Japon diyeti gibi sebzeden, meyveden, işlenmemiş tahıllardan, balık ve deniz ürünlerinden yüksek olan ve az miktarda yağsız et ve süt ürünleri içeren geleneksel diyetlerin işlenmiş ve rafine edilmiş yiyeceklerden yüksek olan klasik Batı diyetleri ile karşılaştırıldığında geleneksel diyet uygulayanlarda depresyon riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.Beslenme psikiyatrisi dediğimiz bu alanda yalnızca ne yiyip nasıl hissettiğiniz ve nasıl davrandığınızın yanı sıra bağırsağınızda bulunan bakteri türleri arasında da birçok ilişki bulunuyor. 

​Bağırsakta bulunan bakteriler iyi ve kötü olarak ayrılırsa bağırsaktaki iyi bakteriler bağırsağınızın iç yüzeyini korur ve toksinlere, kötü bakterilere karşı güçlü bir bariyer sağlar ve iltihabı sınırlandırır. Diyetle alınan gıdaların emilimini gerçekleştirirler ve doğrudan bağırsak-beyin arasında dolaşan sinir yolaklarını aktive ederek ruh halinizi ve enerji seviyenizi etkiler.Kısacası beyin-bağırsak arasındaki yolun düzgün bir şekilde çalışarak ruh halinizi pozitif anlamda etkilemesi için diyetle aldığınız gıdaların çeşidi bir hayli önemli. Bu noktada farklı yiyecekler deneyerek sizi nasıl etkilediğini gözlemlemeye çalışın. Geleneksel diyette bulunan ama sizin diyetinizde olmayan gıdalara yer vererek onların sizi nasıl etkilediğini gözlemleyin ve ayrıca size zarar verdiğini düşündüğünüz yiyecekleri diyetinizden çıkarın. Bu dengeyi sağlayabilmeyi bir uzman eşliğinde gerçekleştirmek isterseniz firdevssak92@gmail.com mail adresimden iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English