Son Dakika Haberler

Ali Günaydın

Ali Günaydın

​Allah Mü'minlerin dostudur

06 Haziran 2015

Mü’min olmak, insan olabilmenin en üstün derecesidir. Yaratıcısını bilmek ve O’na şeksiz-şüphesiz inanmak insanı iki cihanda Aziz kılar. Bu yücelik, Allâh’ın (CC) mü’minlere vermiş olduğu değerden kaynaklanır.

Velî ise, sevgisi kalbe yerleşmiş olan dost ve arkadaş demektir. Allâh (CC) sevgisi kalbe yerleşmiş olan bir mü’minin dostu da her şeyden önce Allâh’tır.

Mü’min, Allâh’a (CC) gerçek manada inanan, O’nun emniyetine sığınan kimse demektir. Kendisine güvenen ve sığınan bir mü’minin her zaman dostu ve onun yanında olduğunu yine Allâh (CC) ve Kutlu Elçisi (SAV) birçok âyet ve hadîslerde beyan buyurmaktadır. Yeter ki mü’minler îmânında ve birbirlerine dost olmada samimi olsunlar. O zaman bu îmân ve samimiyetin karşılığında Allâh’ın (CC) müjdelemiş olduğu yüceliklerin sahibi olduklarını görürler.

Mü’minler için en önemli yücelik, hiç şüphesiz Allâh’ın (CC) kendilerine dost olmasıdır. Konuya bir hadîs’i şerifle girelim ve âyet meâlleriyle devam edelim. Allâh Resûlü (SAV) şöyle buyuruyor:

“Allâh Teâlâ buyurdu ki: Kim benim velî (bana dost olan) kuluma düşmanlık ederse, ben ona harb ilan ederim. Hiçbir amel kulumu bana, farz kıldığım amellerin yaklaştırdığı derecede sevimli bir şekilde yaklaştırmamıştır. Kulum bana nafile ibadetlerle de yaklaşır. Bu samimi gayretin neticesi olarak ben onu severim.

Onu sevdiğim zaman da gören gözü, işiten kulağı, tutan eli, yürüyen ayağı, (aklettiği zaman, düşünen kalbi ve konuştuğu dili) olurum. İstediğinde mutlaka veririm. Korumamı isterse, onu muhafaza ederim.” (Buhârî, Kitâbür-rikâk, 38)

“Allâh îmân edenlerin dostudur. Onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. Kâfirlerin velîler (dostları) ise tâğuttur. (O da) onları aydınlıktan karanlıklara (sürükleyip) çıkarır. Onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalırlar.” (Bakara, 2/257)

“Sizin dostunuz ancak Allâh’tır. Resûlüdür ve Allâh’ın emirlerine boyun eğerek namazı kılan, zekatı veren mü’minlerdir.”

“Kim Allâh’ı, O’nun Peygamberini ve inananları dost edinirse bilsin ki; Allâh taraftarları galiplerin ta kendileridir.” (Mâide, 5/55-56)

“Çünkü benim velim, (dostum) Kitabı (Kur’ân-ı) indiren Allâh’tır. O, bütün sâlihlere velilik eder. (A’râf, 7/196)

“Bilesiniz ki, Allâh’ın dostlarına hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de.”

“Onlar imân etmiş ve Allâh’a karşı gelmekten sakınmış olanlardır.” (Yûnus, 10/62-63)

“Allâh’ın, yüceltilmesine ve içlerinde adının anılmasına izin verdiği evlerde hiçbir ticaretin ve hiçbir alış verişin kendilerini, Allâh’ı anmaktan namazı kılmaktan, zekatı vermekten alıkoymadığı birtakım adamlar buralarda sabah akşam O’nu tesbih ederler. Onlar, kalplerin ve gözlerin dikilip kalacağı bir günden korkarlar.” (Nûr, 24/36-37)

“Şüphesiz, Rabbimiz Allâh’tır deyip de sonra dosdoğru olanlar var ya, onların üzerine akın akın melekler iner ve derler ki: Korkmayın, üzülmeyin, size (dünyada iken) vadedilmekte olan cennetle sevinin.

“Biz dünya hayatında da ahirette de sizin dostlarınızız. Çok bağışlayan ve çok merhametli olan Allâh’tan bir ağırlama olarak, orada canlarınızın çektiği her şey var. İstediğiniz her şey orada sizin için var. (Fussilet, 41/30-32)

“Yoksa onlar Allâh’tan başka dostlar mı edindiler. Halbuki gerçek dost Allâh’tır. O, ölüleri diriltir. O, hakkıyla her şeye gücü yetendir.” (Şûrâ, 42/9)

Verilen İlâhî mesajlar çok açık bir şekilde mü’minlerin dostunun sadece Allâh (CC), O’nun Kutlu Elçisi (SAV) ve diğer mü’minler olduğunu bildirmektedir.

Allah’ın (CC) dostluğuna eren mü’minler, hayat ve memâta îmân nuruyla bakarlar. Her işlerinde Allâh’ın (CC) rızasını gözetirler. Bu halleriyle de her zaman Allâh’ın koruması ve yardımına mazhar olurlar. Hadîs-i şerîf’te bu husus açık bir şekilde açıklanmıştır.

Mü’min ibadetleriyle, sâlih amelleriyle Allâh’a (CC) yakın olmaya çalıştıkça onun gözü, kulağı, ayağı, aklı fikri hep Allâh (CC) olur. Yani Allâh (CC) o kuluna yanlış yaptırmaz. Çünkü böyle kullarını artık kurtuluşa erdirmiştir.

Dostu Allâh (CC) olan mü’minler asla gafil olmazlar. Hiçbir meşguliyet mü’minleri Allâh’a (CC) kulluktan alıkoyamaz.

Ne diyelim! Hakka yakın olan, bâtıldan uzak olur.

 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English