Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​Allah’ım azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum

15 Tuesday 2022
Berat kelimesi, sıkıntıdan, borçtan, suç ve cezadan kurtulmak, beri olmak anlamına gelir. Berât, Berâet kelimesinin kısaltılmış şeklidir. Berât Gecesinde, günahlardan, işlenen Manevi suçlardan kurtuluşumuz için ibadet-taat, duâ ve niyaz içerisinde en güzel bir şekilde değerlendirmeliyiz. Hayatımızın her dönemini kulluk görevimizin bilinciyle geçirmeliyiz. Sadece önemli gün ve gecelerde değil, her zaman ibadetlerimizi yapmalıyız. Önemli gün ve gecelerde diğer günlerden daha fazla bir şekilde farzlara ilave olarak, nafile ibadetlerle de Allah (c.c.)’a yalvarıp kurtuluşa ermek için çalışmalıyız.
       
Berat Gecesinde Müminler, mağfirete ermek, günahlardan temizlenmek için duâ ve niyazlarını artırmalıdırlar. Yüce Allah (c.c.) bu gecede, dili ve kalbi ile kendisine yönelenleri, kendisinden bağışlanmalarını İsteyenleri, affedip bağışlamaktadır. Yeter ki, Müslüman tam bir dil ve gönül bağı ile Allah (c.c.)´a yönelmiş olsun.
         
Bu gece, her insanının mukadderatının tayin edildiği bir dönüm zamanıdır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.): “Esirgeyenlerin en merhametlisi olan Cenab-ı Allah, Şaban ayının 15. gecesi kullarına Lütfu ve Keremi ile tecelli eder. Mü’minlerin günahlarını af buyurur. Kafirlere mühlet verir.” buyurmuştur. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), çok feyizli, bereketli olan bu geceyi uyanık bir şekilde geçirmemizi bize tavsiye ediyor ve şöyle buyuruyor: “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, O geceyi ibadetle ihya ediniz ve gündüzünü de Oruçlu geçiriniz. Çünkü Allah’u Teâla O gece güneş doğuncaya kadar dünya alemine rahmet nazarı ile tecelli eder ve buyurur ki : “Yok mudur bağışlanmak isteyen, bağışlayayım? Yok mudur rızk isteyen, rızıklandırayım? Yok mudur hastalıklarına şifa isteyen, şifasını vereyim? daha ne gibi dilekleri olanlar varsa istesinler vereyim”
      
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’in bu ikaz ve buyruğuna kulak açıp gönül vererek, berât gecesini ve diğer bütün günleri ibadetlerle değerlendirmeliyiz. Farz ve nafile namazlar kılarak, Kuran-ı kerim okuyarak, dua ederek. Yüce Allah’ımızdan bağışlanmamızı dileyerek, gündüzünü de oruç tutarak geçirmeliyiz. Aynı zamanda bu gece bir muhasebe gecesidir. Bütün sene içinde işlenen sevap ve günahların muhasebesini yapmalıyız. Bunun için bu mübarek geceyi tövbe ve istiğfar, ibadetle geçirmek kazançlarının en iyisidir. İhlası tam olmak üzere, namaz kılarak, dilediği nafile ibadetlerde bulunarak istiğfar edip Cenab-ı Allah´a yalvarmak, Kuran-ı Kerim okuyup v.b. ibadetlerle dopdolu olarak değerlendirmek, ihtiyaç sahiplerine sahip çıkmak emredilen güzelliklerdir.
       
Bir hadis-i Şerifte: “Şa’ban ayının on beşinci gecesi ile iki bayram gecesi, ibadette bulunanın kalbi ezeli nûr ile parlar.” buyrulmuştur. Bu gece hadis-i şerifte belirtildiği gibi “Allah´ın azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum. Senden yine sana iltica ediyorum. Şanın yücedir.” diye dua edilmelidir. Fakirlere, darda kalmışlara, kimsesiz yetimlere yardım elimizi uzatmalıyız. Müslüman şirk koşmamalı ve kul hakkına girmemelidir. İçki müptelası olup, terk etmeyenler, akraba ile irtibatı kesenler, ana babaya asi olanlar, bu yanlışları devam ettirdikleri sürece affa kavuşamayacaklardır. Şirk koşmayıp, Tevhid İnancını muhafaza edip ibadetlerini yapmaya çalışıp günahları içinde bağışlanma dileyenlerin kurtuluşa erecekleri müjdeleri vardır. Müslüman Allah’ın emirlerine uyup aykırı davranışlarını terk etmeli, pişman olup tövbe ederek kendini affettirmeye çalışmalıdır.
       
Dünya hayatına imtihan edilmek üzere gönderildik. Kulluk görevimizi her zaman en iyi şekilde yapmalıyız. Mübarek gün ve gecelerde de İbadetlerimizi artırarak bağışlanmaya çalışmalıyız. Rabbimiz, biz günahkâr kullarını affetmek için bazı gün ve geceleri kurtuluşumuza vesile kılmaktadır. Ancak sadece mübarek gün ve gecelerde ibadetleri yapıp diğer günlerde kulluk görevinden uzak yaşamak Müslümanın diyen kişiye yakışmaz. Doğrusu kendi hür iradesiyle İslam’ı din olarak secen Müslüman kişi; hayatının her döneminde İslam’ın emrettiklerini yapmak ve haram kıldıklarından da kaçınarak geçirmekle mükelleftir.
      
Berât Gecesi, Kameri takvimin 8. ay´ı olan Şaban´ın 15. Gecesidir. Önümüzdeki 17/18 Mart Perşembeyi Cuma’ya  bağlayan gece, Berât Kandilidir. Bu vesile ile Berât Gecenizi tebrik eder, her iki cihanda kurtuluşa erenlerden olmamızı Yüce Mevla’dan niyaz eder, sıhhat ve afiyetler dilerim. 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • sdssds

    sdadas

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English