Son Dakika Haberler

Firdevs Sak

Firdevs Sak

​40'lı yaşlarda beslenme

21 Thursday 2021
Kendinizi otuzlu yaşlara daha yeni alıştırmışken ‘bu kırklı yaşlar da nereden çıktı?' nidalarınızı duyabiliyorum. Çok haklısınız. Merak etmeyin; yaşlanmadınız, yaş aldınız. Tecrübeleriniz size, sağlığınız olduktan sonra rakamların çok da bir öneminin kalmadığı gösteriyor. Yaş aldıkça vücudunuzda bir takım değişiklikler olmaya başlar. Metabolizmanız yavaşlar, hormonal değişiklikler görülür, bunlara bağlı olarak kilo verme hızınız da düşebilir. Tabi en önemlisi sağlık problemleri kendini gösterebilir. Neyse ki sağlıklı olmanın, kendinizi iyi hissetmenin birçok yolu var. Bu yolların her birinin sonu beslenmeye çıkıyor. Bu sebeple bu hafta size kırklı yaşlarda nasıl beslenmeniz gerektiğine dair birkaç tane ipucu vereceğim:

İlk olarak, beslenmenizde proteinlere yer vermeniz sağlığınız adına yapmış olduğunuz en güzel yatırım olacaktır. Protein, kas kütlenizi korumaya yardımcı olur ve sizi uzun süre tok tutarak iştahınızı kontrol eder ve bu sayede kilo kontrolünüzü sağlar. Et, yumurta ve kurubaklagillerden birini her öğüne en az bir porsiyon eklemenizde fayda var. Tabii ki protein alımının da kontrolü oldukça önemli. Bu kontrolü sağlayabilmek adına bir uzmana başvurabilirsiniz.

İkinci olarak, beslenmenizin olmazsa olmazı sebze ve meyve tüketimidir. Kilo vermek kırklı yaşlarda zorlaştığı için sebze ve meyve tüketiminizi artırmanız sağlıklı kilo verebilmeniz adına ideal bir çözüm önerisi olacaktır. Ayrıca kırklı yaşlarda ortaya çıkabilecek hastalıklardan korunma ve hastalığın seyrini düzenleyebilmek adına yeterli ve dengeli beslenmenin temel taşının sebze ve meyve tüketimi olduğunu da unutmayınız.

Üçüncü olarak beslenmenize magnezyum eklemeniz hem ruh hem de beden sağlığınız açısından fayda gösterecektir. Kırklı yaşlarda hem ailedeki hem de kariyerdeki talepler bir araya gelerek stres seviyenizi artırabilir. Stres seviyeniz ile magnezyum seviyenizin ilişkili olduğunu unutmayın. Ayrıca kadınlar kırklı yaşlarda menapoz öncesi döneme giriyorlar. Bu dönemde artan uykusuzluk ve stres hayat kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Hayat kalitesini artırabilmek adına magnezyum alımınızı artırmanızda fayda olacaktır. Yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, bitter çikolata, avokado ve tam tahıllar magnezyum kaynağı gıdalardır. Beslenme rutininize bu gıdaları ekleyebilirsiniz.

Kırklı yaşlarda bir diğer dikkat etmeniz gereken madde ise D vitamininizin optimal seviyede olmasıdır. Kadınlar bu yaşlarda menapoz öncesi dönemde oldukları için güçlü kemiklere sahip olmaları gerekir. D vitamini güçlü kemikler için olmazsa olmazdır. Ayrıca D vitamini eksikliğinin çeşitli hastalıklara sebep olabileceği ve bu dönemin de hastalıklara açık olduğu bir dönem olduğu düşünülecek olursa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmenizde fayda var. Eksikliği durumunda doktorunuz öncülüğünde takviye ile artırmalısınız.

Verdiğim bu tavsiyeler herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler için geçerlidir. Sağlık söz konusu olduğunda her zaman bir uzmana danışmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Beslenme ile ilgili danışmanlık almak ve/veya merak ettiğiniz konular hakkında bilgi almak için firdevssak92@gmail.com mail adresimden iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English