Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu toplandı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkan Yardımcısı Bölükbaşı: "Bürokrasiye yaşlılar dahil her yaş grubundan insanların alınması ve yaş temelli ayrımcılığın kaldırılması lazım"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TBMM (AA) - TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya başkanlığında toplandı.


65+Yaşlı Hakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Murat Oral, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkan Yardımcısı Yılmaz Bölükbaşı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Proje ve Yapım Şube Müdürü Turgay Sevindik Komisyon üyelerine sunum yaptı.


Komisyon Başkanı Kaya, yaşlanma konusunun toplumsal bir konu olarak ele alınması gerektiğini söyledi.


Şehirlerin plan ve projelerinde yaşlıların dikkate alınması gerektiğini dile getiren Kaya, televizyon kuruluşlarından da program yaparken yaşlıların durumlarını göz önünde bulundurmasını istedi.


65+Yaşlı Hakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kazancıoğlu da kadın, çocuk ve engelli gibi kırılgan gruplara ilişkin uluslararası sözleşmeler bulunmasına rağmen yaşlı haklarına ilişkin bir sözleşmenin henüz olmadığını kaydetti.


Kazancıoğlu, "Bu durum, yaşlı hakları konusunda eksiklerin izlenmesini, iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılmasını ve yaşlı haklarına ilişkin en yüksek düzeyde korumanın sağlanmasını engellemektedir." dedi.


TİHEK Başkan Yardımcısı Bölükbaşı da yaşlı haklarıyla ilgili farklı tarihlerde çalıştay düzenlediklerini anlattı.


Yaşlı hakları konusunda yaşanan sorunların, toplumun bütün fertlerinin ortak sorunu olduğunu vurgulayan Bölükbaşı, "Medyada yaşlılara yönelik kullanılan olumsuz içeriklerin önüne geçilmesi, huysuz, inatçı ve aileye yük gibi bir algıya neden olan mesajlara izin verilmemesi gerekir. Bürokrasiye, yaşlılar dahil her yaş grubundan insanların alınması ve yaş temelli ayrımcılığın kaldırılması lazım." şeklinde konuştu.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Murat Oral ise yaşlılara yönelik hayata geçirdikleri hizmetleri anlattı.


İmar Kanunu'na göre yapılaşmada engelli standardına uyulmasının zorunlu olduğuna dikkati çeken Oral, "Üç kat ve üzeri tüm yapılar ve iki kat ve üzeri umumi binalar için asansör yapımı zorunlu tutulmuştur. 10 kat veya zemin kat üzeri 20 daire için ise ikinci asansör zorunlu tutulmuştur." ifadesini kullandı.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Proje ve Yapım Şube Müdürü Sevindik ise Türkiye'de erişilebilir yaşam alanları inşa edilmesi için mevzuat düzenlemeleri bulunduğuna işaret etti. Sevindik; İmar Kanunu, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği ve Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği başta olmak üzere imar mevzuatında yer alan hükümler gereği, plan ve proje aşamalarında erişilebilir tasarım yapılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”