Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Şaşılık Nedir? Göz Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şaşılık Nedir? Göz Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şaşılık, gözlerin aynı hizada olmaması ve farklı yönlere bakması durumudur; bu, göz hareketlerinin senkronik bir şekilde gerçekleşmemesinden kaynaklanır. Normalde, gözler birbirine paralel bir şekilde hareket eder.
Bir göz düz bakarken diğer gözün dışa, içe, yukarı ya da aşağı yönlere bakabileceği görülür. Bu kaymalar bazı durumlarda her iki göz için de geçerli olabilir. Sağlıklı bireylerin gözleri, uyumlu ve paralel bir şekilde hareket etmelidir. Bu paralel hareket kabiliyeti çeşitli sebeplerle bozulduğunda, şaşılık meydana gelir.
Göz kayması genellikle bebeklik veya erken çocukluk dönemlerinde tespit edilir. Bebeklerde 4 aya kadar ara ara görülen şaşılıklar normal kabul edilir. Ancak bu durumun 4. aydan sonra devam etmesi, göz kayması problemine işaret eder.

Göz Kayması Nedenleri

Şaşılık, genetik yatkınlık, diyabet, yüksek gözlük numarası, beyin tümörü, beyinde aşırı sıvı birikmesi, annenin hamilelik döneminde geçirdiği hastalıklar, erken doğum, zor doğum, doğum sonrası travmalar, yüksek ateşli hastalıklar, beyin felci veya beyni etkileyen travmalar, çocukluk döneminde geçirilen ateşli havale ve travmalar gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Göz kayması sadece çocukluk ve bebeklik dönemlerinde değil, ilerleyen yaşlarda da görülebilir. Daha önce şaşılık şikayeti olmayan bireylerde bile aniden ortaya çıkabilir ve denge kaybı ya da çift görme gibi belirtilere yol açabilir.

Şaşılık Muayenesi ve Tanısı

Şaşılık tanısı, detaylı bir göz muayenesi sonucunda uzman bir göz doktoru tarafından konulabilir. Ailesinde şaşılık öyküsü bulunan bireylerde şaşılık olma ihtimali daha yüksektir. Şaşılığın çocukluk döneminde tespiti, başarılı bir tedavi gerçekleştirilmesi açısından çok önemlidir.
Bu sebeple, çocuklar altı yaşına kadar birkaç kez göz kontrolüne götürülmelidir. Hastalığın erken teşhisi, estetik problemlerin yanı sıra, yaşam boyu sürebilecek görme azlığı gibi oluşabilecek sorunların gelişmesini engeller.

Göz Kayması Tedavisi

Göz kayması tedavisi, hastanın yaşı, hastalığın durumu, şaşılık türü ve görme keskinliği gibi faktörlere göre belirlenir. Tedavi yöntemleri arasında gözlük kullanma, göz egzersizleri, kapama ve şaşılık ameliyatı gibi seçenekler bulunur.
Gözlük Kullanma: Gözlük, gözün düzgün bir şekilde odaklanmasına yardımcı olur. Gözlük kullanımı, özellikle refraktif hatalar (hipermetropi, miyopi, astigmatizm) olan hastalarda etkilidir.
Göz Egzersizleri: Göz egzersizleri, göz kaslarını güçlendirmek ve göz hareketlerini kontrol etmek için uygulanır. Ancak bu tedavi yöntemi tüm şaşılık türlerinde etkili olmayabilir.
Kapama: Bu tedavi yöntemi, göz tembelliği olan çocuklarda kullanılır. Göz kapama ile daha sağlıklı olan göz kapatılır ve tembel olun gözün çalışması sağlanır.
Şaşılık Ameliyatı: Şaşılık tedavisinde en son başvurulan yöntem şaşılık ameliyatıdır. Göz kayması ameliyatı, genellikle diğer tedavi seçeneklerinin başarısız olduğu durumlarda uygulanır. Şaşılık ameliyatı ile, göz kasları düzeltilip gözlerin doğru konumda durması sağlanır.
Önemli olan şey, göz kayması tedavisinin kişiye özel planlanması ve düzenli takip gerektirmesidir. Şaşılığın tedavisinde erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Çünkü erken yaşlarda yapılan müdahaleler, göz kaslarının daha hızlı iyileşmesini ve göz koordinasyonunun düzgün bir şekilde sağlanmasını mümkün kılar.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English