Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

'Sarı nokta' hastalığına dikkat!

Halk arasında "sarı nokta" olarak bilinen görme rahatsızlığı 55 yaş sonrası insanlarda, sigara içenlerde ve yetersiz beslenenlerde sık görülen bir görme rahatsızlığı.

’Sarı nokta’ hastalığına dikkat!
Hastalığın ilerleyen yaşlarda daha yüksek oranda görüldüğüne dikkat çeken Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Koçak, "Bu hastalık yaşlılıkla ilgili bir süreç dolayısıyla yaş arttıkça bu hastalığın oranı artıyor. Örneğin 75 yaşında yüzde 4'ken bu hastalığın oranı, 90 yaşındaki popülasyon da hastalığın oranları yüzde 14-15'e kadar çıkabiliyor" dedi.

Sarı nokta hastalığı birçok kişide görülen, gözün sarı nokta bölgesinin, yaşın ilerlemesiyle birlikte bozulup dejenerasyona uğramasına halk arasında sarı nokta hastalığı adı veriliyor. Sarı nokta hastalığının kronik bir hastalık olduğunu ve yapılan tedavilerinde kür tedavisi değil hastalığı sınırlandırmaya yönelik bir tedavi olduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Koçak, en önemli belirtisinin görme azalması, cisimleri büyük görme, küçük görme, çarpık görme gibi sıkıntıların olduğunu söyledi. Öte yandan Koçak, bu hastalığın oranı 75 yaşında yüzde 4'ken, 90 yaşındaki popülasyon da yüzde 14-15'e kadar çıkabildiğini ifade etti.

“En önemli belirtisi görme azalması”
S.B.Ü Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Koçak, “Sarı nokta her birimizin gözünde bulunan retinanın merkezi noktası aslında, bu merkezi nokta çok önemli okuduğumuz, yazdığımız, araba kullanırken kullandığımız merkezi görmeyi sağlayan kısım. Dolayısıyla buranın hastalıklarında da ciddi görme problemler yaşanıyor. Sarı nokta hastalığı bu retinanın merkezi bölgesinin hastalanması buranın yaşlılık nedeniyle dejenere olması hastalığıdır. Yaşlılığa bağlı makula dejenerasyonu olarak tanımlanır. Bu hastalığın belirtileri tabi en önemli belirtisi görme azalması, görme azalmasının dışında cisimlerin büyük görme, küçük görme, çarpık görme gibi de sıkıntılar olabiliyor. Bu hastalık yaşlılıkla ilgili bir süreç dolayısıyla yaş arttıkça bu hastalığın oranı artıyor. Örneğin 75 yaşında yüzde 4'ken bu hastalığın oranı, 90 yaşındaki popülasyon da hastalığın oranları yüzde 14-15'e kadar çıkabiliyor. Belirli bir yaşın üstündeki hastalarımızın cisimleri büyük görme, çarpık görme veya merkezi görme de azalma, kitap okuyamama, araba kullanamama gibi şikayetleri olursa bu hastalıktan şüphelenebilirler” dedi.
“İleri evrede makulada sarı nokta dediğimiz bölgede su toplanması ve ödem gelişiyor”
Şeker hastalığında görmeyi en çok bozan etkenin sarı noktanın ödemlenmesi olduğunu söyleyen Koçak, “Bu hastalığın iki evresi var başlangıç evresi kuru tip, daha ileriki evre yaş tip. Kuru tipte daha ziyade yaşam tarzına ilgili tavsiyeleriniz oluyor. Bir kere hareketsiz yaşam tarzından uzak durmalarını istiyoruz. Günlük yürüyüşler yapmalarını istiyoruz. İkincisi beslenme tarzları değiştirmelerini istiyoruz. Sigarayı kesinlikle bırakmaları istiyoruz, sigara bu hastalığın ilerlemesini hızlandırıyor. Daha ileri evrede makulada sarı nokta dediğimiz bölgede su toplanması ve ödem gelişiyor. Bu aşamaya gelindiği zaman bu tavsiyeleriniz artık yeterli olmuyor. Tedavi de ilk seçeneğimiz göz içi enjeksiyonlar oluyor. Bu enjeksiyonlar bir kereye mahsus değil. Sarı nokta hastalığı kronik bir hastalık ömür boyu devam eden bir hastalık, yapılan tedavilerde tam kür tedavisi değil olayı sınırlandırmaya yönelik bir tedavi. Onun için hastaların düzenli retina kontrollerini gelip düzenli bir şekilde bu enjeksiyonları olması gerekiyor. Sarı noktayı bozan tek hastalık tabi bu yaşama bağlı makula dejenerasyonu yani halkımızın sarı nokta hastalığı olarak bildiği hastalık değil. Sarı noktayı birçok durum bozabilir. Bunların başında da şeker hastalığı geliyor. Bu sırada şeker hastalığında görmeyi en çok bozan etken de sarı noktanın ödemlenmesi” şeklinde konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”