Son Dakika Haberler

Salgını anlamak
Salgın nedir?
 
Modern dünyada, insanlar dünyanın her yerinde farklı yerlere seyahat etmeye ve daha fazla insanla tanışmaya daha yatkındır. Şimdi, birkaç on yıl öncesinin aksine, daha fazla ulaşım ve iletişim seçeneği var. Yiyecekler, hayvanlarla temas veya diğer faktörler yoluyla çeşitli virüslere maruz kalmak, kısa sürede pandemiye dönüşen birçok ölümcül virüsün yayılmasını sağlar. Son yıllarda pandemiyi durdurma mücadelesi çok yüksek düzeyde olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Farklı zaman dilimlerinde dünyadaki farklı pandemiler hakkında birçok belgesel yapılmıştır. Bir virüs başka bir kişiye bulaştığında, bu süreç sürekli genişleyen uzun bir zincirle devam eder ve günümüzde ulaşım araçlarının sayısız olması, hayatın daha dinamik olması ve insanlar arasındaki temasın çok yüksek olması, son virüs olan COVID-19 gibi küresel bir salgına dönüşür. Tarih boyunca insanlık, milyonlarca insanın ölümüne neden olan çeşitli pandemilerle karşı karşıya kalmıştır.
 
COVID-19 nedir?
 
COVID-19, yaklaşık 3 yıldır küresel bir pandemiye dönüşen ve bunun sonucunda milyonlarca insanın hayatını kaybettiği hastalığa neden olan bir virüs ailesi olan koronavirüsün neden olduğu bir virüstür. Koronavirüs ilk olarak 2019'un sonunda Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıktı ve virüse tam adı SARS CoV-2 verildi. Koronavirüsün öksürük, nefes almada zorluk, sıcaklık, ateş, koku ve tat kaybı gibi birçok grip benzeri semptomu vardır. İnsan vakaları kişiden kişiye değişir. Yaşlılıkta ve kronik hastalığı olan kişilerde ölüme kadar varan daha ciddi komplikasyonlar görülmektedir. Bu virüsten korunmanın gerekli vitamin ve minerallerden zengin iyi bir beslenme düzeni ile yapılması tercih edilir, ancak hastalığın üstesinden geldikten sonra bile kişilere sağlıklı bir diyet izlemeleri ve fiziksel egzersizlerle aktif olmaları tavsiye edilir. Başlangıcından bu yana geçen bu süre zarfında, koronavirüs dünyanın hemen hemen tüm ülkelerine yayılarak sadece sağlıkta değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik, eğitimsel vb. birçok soruna da neden oldu. Koronavirüs, dünya çapında birçok insanın hayatını birçok yönden değiştirdi. Koronavirüs ile başa çıkmak başlı başına bir zorluktur ve 21. yüzyılda insanlığın ana mücadelelerinden biri olmaya devam etmektedir. Geniş yayılımı, birçok ülkenin duruma ve aktif enfekte sayısına bağlı olarak kısıtlayıcı önlemler almasına ve önlemleri gevşetmesine neden oldu.
 
 
Sayılar yine artıyor
 
Dünyanın birçok ülkesinde aşı dozlarının alınması, sayısız mutasyonlar, kısıtlayıcı önlemlerin hafifletilmesi ve ölüm sayılarının azalması, birçok kişinin COVID-19'a karşı koruyucu önlemleri ihmal etmesine neden oldu. Son zamanlarda, farkındalığı ve uyanıklığı azaltma ve test sayısını azaltma eğilimi vardır, bu nedenle sayılar daha küçüktür, ancak yüzde olarak daha büyüktür ve bu olumsuz bir işarettir. İnsanlar, bir pandeminin kolay bitmediğini ve yeni koronavirüsün ortaya çıktığı andan itibaren bunu kanıtladığını bilmeli. Salgının geçmediği ve dünyanın herhangi bir yerinde nüfusun belirli bir kesimi için hala risk oluşturduğu açık olmalıdır. Aşıdan bağımsız olarak hayatımızı korumak veya enfeksiyon sayısını azaltmak için pandemiyi iyi anlamamız gerekiyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English