Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Pikap Plak Çalar ve Gramofon Farkı Nedir?

Pikap Plak Çalar ve Gramofon Farkı Nedir?

 

Pikap, bir diğer adıyla plak çalar pikap, plaklara işlenen şarkıların çalmasını sağlayan bir teknolojik alettir. Nostaljik olarak sayılan bu ürün her ne kadar eski olsa da hala birçok insanın evinde bulunmaktadır. ION pikap şarkı çalınması için kullanılsa da bu ürün aynı zamanda dekorasyon veya hediye amaçlı da kullanılmaktadır. Günümüzde bütün şarkıların ses kaynağının dijital olması pikap gibi geleneksel bir ürünü olan ilgiyi daha da arttırmaktadır.
İki farklı bölümden oluşan ve müzik dinlemek amaçlı kullanılan gramofon ise pikap ile oldukça benzer özellikler göstermektedir. Pikap gibi oldukça nostaljik bir görüntüye sahip olan gramofonlar da birçok kişinin evinde dekorasyon amaçlı kullanılmaktadır.

Öyle ki müzik dinleme amacından ziyade tamamıyla dekorasyon amaçlı kullanılması için nostaljik gramofon süs eşyaları tasarlanmaktadır. Aynı zamanda gramofonlar eski zamanlardaki orijinal kayıtları dinlemek açısından büyük avantaj sağlarlar.

Pikap Plak Çalar Özellikleri Nelerdir?

Pikap denilince akla her ne kadar eskiler gelse de bu araç günümüzde de birçok yerde kullanılmaktadır. Dolayısıyla “Pikap ne işe yarar?” sorusu ise nostaljik alet severler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Pikaplar plaklarla çalışmaktadır ve plakların üzerine müziğin ses titreşimleri işlenir. Daha sonra plak pikabın üzerine yerleştirilir ve pikabın üzerinde bulunan iğne sayesinde ses titreşimleri algılanarak müzik dışarıya verilir. Bunu yaparken ION pikap belirli bir hızla dönerek plağın üzerindeki girinti ve çıkıntıları okur.

Pikapların birçok farklı modeli mevcuttur. Bu modeller çok eskilerden kalma nostaljik pikap modellerinden başlayarak günümüze uyarlanmış modern modellere kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Pikap çeşitleri oldukça geniş seçeneklere sahip olabilmesi yönünden oldukça fazladır.

Gramofon Özellikleri Nelerdir?

İki ayrı bölümden oluşan gramofon plak çalar, makine bölümüne takılan plaklar yardımı ile çalışır. Üzerinde oyuklar olan plağın gramofonu makine kısmına düzgün bir şekilde yerleştirilmesi ve gramofon iğnesinin plağın üzerine gelecek şekilde denk getirilmesi ile gramofon düzgün bir şekilde çalışacaktır. Gramofon üzerinde bulunan makine belirli bir hızla dönerek plağın üzerindeki ses titreşimlerini algılar ve aynı pikap gibi sesi dışarıya verir.
Aslında “Gramofon nedir?” sorusuna yanıt olarak pikap ile benzer cevaplar verilebilir. Genel olarak bakıldığı zaman ikisinin de görevleri aynıdır. Ayrıca gramofon ile aynı çalışma prensibine sahip olan fonograf ses kaydı yapar ve gerektiği zaman tekrar oynatılabilme özelliğine sahiptir.

Gramofon ile Pikap Arasındaki Farklar

Çoğunlukla benzer özellikler barındıran gramofon ile pikap bazı özellikleri ile birbirlerinden ayrılırlar. Öncelikle gramofon çok daha eski ve nostaljik bir alettir. Fakat günümüzde hala birçok eski gramofon modeli kullanılmaktadır. ION pikap ise gramofona göre biraz daha modern bir alettir. Ayrıca ikisi de farklı dönme hızlarına ve ayarlara sahip olabilmektedir. Bu durumda her plak her iki alet içinde kullanılamaz.

Görsel açıdan da bu iki ürün arasında bazı farklılıklar vardır. Gramofonlar 2 parçadan oluşur ve pikaplara göre daha fazla dekorasyon amaçlı kullanılmaktadır. Antika gramofon modelleri günümüzde müzik dinlemek amacından ziyade süs eşyası olarak kullanılmaktadır. Fakat özellikle 2000’li yıllardan sonra ortaya çıkan pikap, daha çok işlevsel amacını yerine getirebilmesi amacıyla kullanılır.

Gramofon ile pikap oldukça benzer özelliklere sahiptir. Sadece görüntü olarak biraz farklılık olsa da gramofon ile pikap arasındaki benzerlikler şu şekilde sıralanabilir:
  • Her ikisi de plak ile çalışır.
  • İkisinde de plağın yerleştirileceği özel bir bölüm vardır.
  • Her ikisi de üzerinde bulunan iğne yardımıyla plağın üzerindeki ses titreşimlerini algılar.
Genel olarak pikaplar da gramofonlar da aynı amaçlı kullanılsa da bazı özellikleri ile birbirlerinden farklıdırlar. Her iki ürünün işlevsel amacı aynıdır fakat özellikle görüntü bakımından farklı tasarımlara sahiptirler.

En iyi pikap plak çalar ve gramofon modellerini keşfetmek için Net Bilişim’in önerilerine göz atabilirsiniz. Net Bilişim, uzman kadrosu ve yılları aşan deneyimi ile sizin için en iyi ürünleri sunar.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English