Mahalleye 8 kilometre uzaklıktaki Göksu Nehri üzerinde yapımı tamamlanan ve yakında su tutmaya başlayacak baraj, 428 hanede yaşayan iki bine yakın kişi için de yer değişikliğini beraberinde getiriyor.
Büyükşehir yasasıyla beldeden mahalleye dönüşen, il merkezine 170 kilometre mesafedeki mahallede kamulaştırılan 428 hanenin sahipleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Meram ilçesi Çarıklar mevkisinde hazırlanan yeni yaşam alanına taşınacak. Yeni evlerini teslim alan bazı mahalle sakinleri, göç planlarını yapmaya başladı.
"Yeni yerimize tutunmak istiyoruz"
Mahalle muhtarı Yunis Özer, AA muhabirine, yeni bir yerleşim yerinde yeni bir hayatın kendilerini beklediğini söyledi.
Yurt edindikleri yerden ayrılacak olmanın hüznünü yaşadıklarını dile getiren Özer, şöyle konuştu: "İnsan doğduğu, çocukluğunun geçtiği, yaşlandığı yeri özler. Burada acı ve tatlı bir sürü anımız var. Atalarımız 'insan rüyayı bile doğdu yerde görür' der. Dünyanın dört bir tarafına gidenler oluyor ama yine doğduğu yere bir sılayırahim yapıyor. Ömür geçiren insanların burayı unutması mümkün değil. Anılarımız sular altında kalacak. Yıllar sonra bile buraya gelip, şurada şu akrabamızın, şu komşumuzun evi vardı diye anacağız. Kimse doğduğu yeri terk etmek istemez ama mecbur oraya da alışıp, ayak uydurmak zorundayız. Yeni yurdumuzda sulu tarım yapmak istiyoruz. Biz çalışıp, çocuklarımızı okutup, devletimize de vergimizi verip, yeni yerimize tutunmak istiyoruz."
"Bizim için yapılanlardan memnunuz"
Mahalle sakinlerinden 67 yaşındaki Arif Toptaş da hüzünle birlikte farklı bir heyecanı da yaşadıklarını söyledi.
Gideceklerine üzüldüklerini fakat yeni bir hayatın kendilerini beklediğini anlatan Toptaş, şunları kaydetti:
"Devletimizin takdiri karşısında boynumuz kıldan ince. Tabii tüm anılarımız burada ama bizim için yapılanlardan da memnunuz. Yüksek kesimlerde sulardan etkilenmeyecek evler var. İleride burası su altında kalınca manzarası çok daha güzel olacak. Zannederim zamanla yüksek kesimlere dönüp ev yapanlar olur. Belli bir yaşın üstündekiler Konya'da yaşayamaz. Ne olursa olsun biz buraya alışkınız. Yine de, gideceğiz diye bir heyecan var ama gönlümüzün yarısı da burada kalacak."
Mahalle sakinlerinden Hüseyin Küçükuslu ise 76 yaşına kadar bu topraklarda yaşadığını belirterek, "Toprak beni bilir, ben toprağı bilirim. Şimdi çok başka bir yurt kuracağım. Başka bir yuva kuracağım." dedi.
Mahalle sakinlerinden 67 yaşındaki Osman Şahin, evlerini teslim aldıktan sonra taşınacaklarını söyledi.
Gidecekleri yere alışmanın zor olacağına değinen Şahin, "Çocukluğumuz, her şeyimiz burada geçti. Bundan sonraki ömrümüz yeni yerimizde geçecek. Devletimizin dediğini yapacağız." diye konuştu.
"Vatandaşlarımızın beklentisini karşılayan bir yerleşim alanı kurduk"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, Dedemli halkına, altı ambarlı 428 yeni konut ve 18 iş yeriyle birlikte 500'er metrekare bahçe, 7'şer dekar tarla hazırladıklarını kaydetti.
Konforlu bir yerleşim alanı inşa ettiklerini belirten Aslan, "Cami, okul, spor alanları, köy konağı, pazar yeri, tandır fırınları, yöresel ürünlerin yapılıp satılacağı dükkanlar, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar, bisiklet ve yürüyüş yolları da yapıyoruz. Köyümüzün dört bir yanına koruluk alan yaptık. Vatandaşlarımızın beklentisini karşılayan, yatay ve yöresel mimari anlayışıyla mahalle kültürünü yaşatan, çevre dostu bir yerleşim alanı kurduk." ifadelerini kullandı.
Aslan, projede tüm süreçleri Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile hassas bir şekilde yürüttüklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Tıpkı Şırnak Güçlükonak'ta, Bursa Yalıntaş'ta, Mersin Alaköprü Barajı nedeniyle yaptığımız iskan projelerinde olduğu gibi Dedemli'de de vatandaşlarımızı mağdur etmedik, onların gönül rızasını aldık. Bu kapsamda Dedemli'de 428 konut, 18 iş yeri yapıyoruz. Konutlarımızın üst katını yaşam alanı, alt katını ise vatandaşlarımızın ihtiyacına yönelik olarak kullanacakları işletme binası olarak planladık. Köylümüz bahçesinde, tarlasında kullanacağı tarım aletlerini, kazmasını, küreğini buraya koyacak. Yetiştirdiği ürünleri yine bir ambar gibi burada saklayacak."
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
-
-"Yazılan gelir sağ olan başa"
Herşey bitmedi daha , İnşaallah bizler var oldukça Dedemli de var olacaktır.
Memnuniyetsizlik veya memnun olmak değil asıl konuşulması gereken . Minnetkar insanlar değiliz.
Olaki hiç bir şey verilmese bile asilik yapacak insanlarda değiliz.
Yıllarca kendi yağında acı tatlı yavan kavrulmuş insanların evlatlarıyız .
"Ey ihanetten daha zalim merhamet" bu noktaya asla gelmedi bu millet.
Doğduğumuz yerede doyduğumuz yerede
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (0)
-
H2
hear 2 shut up 1 say
3 yıl önce
İnşaallah daha hayırlısı daha güzeli olur kalan ömür
-
Değerli devlet büyükleri bilsin ki dedemli 428 haneden oluşmuyor şimdi bizim durumuz ne olacak bende dedemli kasabasında doğdu kardeşlerim de bizim hakkımız ne olacak kim ödeyecek bizim hakkımızı benim anamın babamın da orda Yeri yurdu var, bizler keyfimizden gitmedik gurbete iş aş vardı da biz mi kalmadık.yetkilere sesleniyorum sayın bakan kurum beye sesleniyorum bizlerin de hakkını verin bizim gibi çok var dedemlili. İlgili makamların bilgisine.
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (6)
-
MAĞDUR DEDEMLİLİLER
3 yıl önce
Nüfusu Dedemlide olup iş,Aş , memur olup mecburiyetten dışarıda olmak zorunda olan köylülerimiz niye dışarıya itildi bu insanlarda bu köylü elin yabancısı gelmiş üç yıl memurluk yapmış veya ikametini aldırmış bunlar hak sahibi malı mülkü nüfusu burada olanlar hak sahibi değil bunu yetkililere iletmek gerekiyor.
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (1)
-
HAK DEĞİRMENDE OLURMUŞ BİZDE HAKKIMIZI YUKARI DEĞİRMENDE ARAYACAĞIZ
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (2)
-
M
BİZLER DEDEMLİDE İŞ AŞ VARDIDAMI BAŞKA ŞEHRE BAŞKA YERLERDE YASAMAYA DEVAM ETTİK AMA BENİM KÖYÜMDE TAPULU ARAZİMİZ VAR NÜFUSUMUZ ORADA BIZLER H AAK SAHIBİ DEGILIZ BA S KA İLDEN BAŞKA YERLERDEN GELMİSLER HAK SAHİBİ OLUYORLAR BU ADALETMİ BIZLER O KÖYDE DOGUP BÜYÜDÜK MALASEF HERKEZ AKRABASINI HISIMINI DOLDURMUŞ BİZLERI MAGDUR EDIYORLAR BİR TANE YÖNETİCİ ÇIKIYOR BU KADAR INSANIMIZ MAGDUR OLDU BUNLARIN ICIN ÜZÜNTÜSÜNÜ DAHİ DİLE GETIRMIYORLAR ÇÜNKÜ OYUNU ONLAR KURDU NIYE SOYLESINLER IŞLERI IYI SIKINTI YOK KESİNLIKLE HAKKIMI HELAL ETMİYORUM TABİKI BENDE DEVLETIMIN KARARLARINA SAYGILIYIM AMA BU BAŞKA BİR BU HAK ARABAK
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (2)
-
oradan gelen insanlara psikolojik destek verilmeli. bazıları için çok zor olacak
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (4)
-
kimsede demiyorki bu barajlar yapılıyorda noluyor, devlet elektrik üretiyor, 0,30 krşa şirkete satıyor şirketlerde 1,12 tl ye vatandaşa satıyor, tarım sulama için kullanıyor barajları desek tarım gün geçtikçe maliyetler yüzünden bırakılıyor.
-
Cevapla
-
Begen (6)
-
Begenme (2)
-
HS
hüseyin şencan
3 yıl önce
çok çook yanlış bir proje, bu proje yapılırken oradaki vatandaşlara hiç mi sorulmadı? yaw güzelim oksijeni bırakıp şehrin kurak ovasına geliyorsunuz neden? daha geçen hafta iklim şurası yapıldı neden yapıldı bu iklim şurası? bu şurada bu konu gündeme gelmedi mi? yahu hiç aklım almıyor ya tamam taşıyacaksanda hadime taşı bozkıra taşı köyün yakınına taşı, konya merkezin en kurak yerine neden taşırsın ki?
ağustos sıcağında ovanın ortasında allah sabır versin..
-
Cevapla
-
Begen (5)
-
Begenme (2)
-
Hakkım olanı bana vermediniz haram olsun dedemliden daha çok dışarıdan hak sahibi var
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (1)
-
H
köy evi değil maşallah villa yapılmış konya meram ve selçuklu da böyle villalara 3 milyon 5 milyon istiyorlar devletimiz en iyisini yapmış güle güle otursunlar
-
Cevapla
-
Begen (11)
-
Begenme (4)
-
K
Yapılan evler dışarıdan bakınca konak gibi çok güzel yalnız evin alt kısmının giriş kapısını açınca karşınıza iki tane kolon çıkıyor yani bırakın tarım aleti koymayı küçük bir araç bile koyamazssınız. keşke daha kullanışlı bir proje yapılsaydı. Ama devletimiz yinede vatandaşı mağdur etmeden fazlasıyla vermiş tebrik edereiz
-
Cevapla
-
Begen (15)
-
Begenme (4)
-
AA
tarım aletine ne gerek var konya meram merkeze yapılmış evler tarım yapılacak toprak mı var
-
Ne yazikki ne yazık hadim e yapılsın niye meram, ilçelere fırsat verilmeli gelişmesi açısından
-
Cevapla
-
Begen (12)
-
Begenme (1)
-
HAKLI BEYLER YIKIN BİNALARI YENİDEN HADİM YAPIN
-
şu güzelim dağı,ormanı,dereyi köy hayatını bırakıp Konyanın ucu bucağı görünmeyen dümdüz,sessiz ormansız çıplak ovasınamı gelecekler. Allah yardımcıları olsun bu köylülerin işleri çok zor. Keşke gelmek istemeyenlere köylerinin üstünde bir yere ev yapsaydı devlet
-
Cevapla
-
Begen (28)
-
Begenme (1)
-
K
O teklif de sunuldu ama çoğunluk kabul etmedi o yüzden Meram a taşındı
-
F
Doğru dümdüz ama sessiz degil ormanı yok ama ağacı cok çünkü orada 1500 nüfuslu cariklar insanı yaşıyor bizde modern şehirli değiliz koyluyuz ve bozkır ve hadim gocmeniyiz
-
Y
En azından yazın gideceği bi dağı olmalı insanın. Atalarının baktığı dağlara bakmalı. Dağlardaki rüzgarı hissedip deredeki su sesini duymalı.
-
Cevapla
-
Begen (49)
-
Begenme (2)