Son Dakika Haberler

Kompleks Nedir Kimlerde Olur

Kompleks, herhangi bir kişinin karmaşık bir hissiyat içerisinde yer alması ile birlikte kendi eksikliklerine karşı olan ve acı veren bir tutumdur. Bu kompleks duygusunu yaşayan kişiler genel olarak bir şekilde bu duyguyu dışarıya karşı yansıtmaz ve belli etmezler. Psikolojik açıdan açıklamak gerekirse, Güçlü duyguları ve hisleri tetikleyecek bir durumdur. Bir nevi dış ortamdan saklamaya ve bir şekilde bunu güdüsel olarak dışarıya yansıtmamaya çalışılma hissiyatıdır.
Kompleks durumu genellikle çocukluktan itibaren ortaya çıktığı için çocukluğunda herhangi bir çatışma ya da olumsuz durum yaşayan kişilerde görülebilir. Aynı zamanda fiziksel özelliği ile ilgili rahatsızlık duyan kişilerde de kompleks durumu sıklıkla görülebiliyor. Bu durumlar doğrultusunda genellikle çocukluktan itibaren başlasa da daha ileriki yaşlarda da belirli durumlardan dolayı oluşabilir.

Kompleks Nasıl Oluşur

Kompleks, genellikle çocukluktan itibaren başladığı için çocuklar küçük yaşlarda bireylerle aynı muameleyi görmek isteyebilir. Çocuklarda özellikle kendini ve bağımsızlığını ispatlayabilme çabası içgüdüsü yer alır. Çocuk yaşlarda herhangi bir birey tarafından çocuğun fiziksel herhangi bir özelliği ile dalga geçildiğinde şaka yapıldığında ya da aşağılama durumu olduğunda çocukta kompleks durumu oluşabilir. Aynı zamanda çocukluk dönemlerinde okullarda da herhangi bir fiziksel zorbalığa uğrandığından ya da dalga geçildiğinde yine kompleks durumu oluşabilir.
Fiziksel durumun dışında psikolojik açıdan herhangi bir çatışmaya ya da olumsuz kavgaya maruz kalındığında bu durum yine çocuk üzerinde kompleksi neden olabilir. Özellikle bu durumun oluşmaması için bireylerin çocukların herhangi bir fiziki ya da becerileriyle ilgili olumsuz şakalar yapmaması gerekir.

Komplekslerden Kurtulmanın Yöntemleri

Kompleks, kurtulmak için belirli yöntemleri bulunan bir durumdur. Özellikle kişi kendine bir bütün olarak görmeli ve bu şekilde hissetmelidir. Kişi kendine bir başkasıyla kıyaslamamalıdır. Her insan birbirinden farklı olduğu için kişi kendine bulunduğu hale statüsü ya da fiziksel özelliği ile birlikte sevebilmeli ve kendi özellikleri ile de barışmalıdır. Tüm bu durumların yanı sıra herhangi bir statü ya da hayal edilen bir durumla ilgili belirli bir hedef belirlemek de doğru olacaktır. Belirli hedef belirleyip Bu doğrultuda kişi kendi ile barışık şekilde ilerleyebilirse eğer bu durumda kompleksin atılmasına yardımcı olur.

Özellikle En önemli aşama olan kişi duygularını sevdikleri kişiyle ve çevresindeki kişiyle rahat bir şekilde paylaşabilmelidir. Tüm bu durumlar yerine getirildiğinde ise kişiye bu tür kompleks duygularından uzaklaşarak daha iyi şekilde ilerleme sağlar.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English