Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kasten Yaralama Suçu Nedir? Cezası ve Şartları Nelerdir?

Kasten Yaralama Suçu Nedir? Cezası ve Şartları Nelerdir?

Türk Ceza Kanunu'nun 86. maddesinde yer alan kasten yaralama suçu, bireylerin vücut bütünlüğüne kasıtlı olarak zarar verme, acı çektirme ya da kişinin sağlık durumunu veya algı yeteneklerini olumsuz etkileme eylemleri olarak tanımlanmaktadır.

 

Kasten yaralama suçunun en hafif şekli için öngörülen ceza bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Ancak, suçun işleniş biçimi, mağdura karşı işleniş nedeni ve meydana getirdiği sonuçların ciddiyetine göre ceza miktarı artırılabilir veya azaltılabilir. Ancak bu suç bakımından kast unsuru önem taşımaktadır. Zira taksirle yaralama suçu TCK’da ayrıca düzenlenmiştir ve şartları ile cezası kasten yaralamadan oldukça farklıdır.

 

TCK 86 kapsamında bir soruşturmaya yahut kovuşturmaya maruz kalınan durumlarda ceza hukukunda uzman bir İstanbul hukuk bürosundan hukuki destek alınması önerilmektedir. Zira savunmada yapılabilecek eksiklik yahut hatalar kişilerin çok büyük mağduriyetler yaşamasına sebep olabilecektir.

KASTEN YARALAMA SUÇU NEDİR?

 

Kasten yaralama, bir kişinin kasıtlı olarak başka bir kişinin vücut bütünlüğüne zarar vermesi, sağlığını bozması ya da algılama yeteneklerine zarar vermesi eylemidir. Yaralama kavramı, genel anlamda kanama veya fiziksel zarar gerektirmeyip, kişinin ruh sağlığını da olumsuz etkileyebilecek durumları kapsar. Dolayısıyla, yaralama fiili fiziksel acı veya zarar ile sınırlı olmayıp, geniş bir yelpazede değerlendirilmelidir.

 

KASTEN YARALAMA SUÇU HANGİ HAREKETLE İŞLENİR?

 

Kasten yaralama suçu, failin mağdurun vücuduna acı veren, sağlığını veya algılama yeteneğini bozan herhangi bir eylemle işleyebileceği geniş kapsamlı bir suçtur. Bu suç hem kasıtlı eylemlerle hem de ihmali davranışlarla işlenebilir. TCK'nın 88. maddesinde, kasten yaralamanın ihmali yolla işlenmesi durumları açıkça belirtilmiştir. Kasten yaralama, sadece fiziksel zarar şeklinde değil, kişinin mental sağlığına yönelik eylemlerle de işlenebilir.

 

Bu suçun fiziksel zarar verme şeklinde gerçekleştirilmesi durumunda, eylemin somut olarak acı veya zarar vermesi beklenir. Örneğin, birine tokat atmak veya kişiyi iterek düşürmek gibi eylemler. Bunun yanı sıra, sağlık durumunun bozulması veya algılama yeteneklerinin zarar görmesi de bu suç kapsamında değerlendirilir.

 

KASTEN YARALAMA SUÇUNUN İŞLENME BİÇİMLERİ NELERDİR?

 

Kasten yaralama suçu, mağdurun vücut bütünlüğüne zarar verecek, sağlığını veya algılama yeteneğini bozacak çeşitli eylemlerle işlenebilir. Bu eylemler arasında fiziksel saldırılar, mağduru itmek, yere düşürmek, acı verecek cisimlerle vurma veya bıçaklama gibi fiiller bulunmaktadır.

 

KASTEN YARALAMA SUÇUNUN UNSURLARI NELERDİR?

 

Kasten yaralama suçunun unsurları, maddi ve manevi unsurlar ile hukuka aykırılık olmak üzere üç ana başlık altında incelenebilir. Suçun faili ve mağduru arasında özel bir ilişki gerekmez ve herkes tarafından işlenebilir. Suçun işleniş şekli, mağdurun vücut bütünlüğü üzerinde gerçekleştiği için, bu suçun konusu kişinin vücut bütünlüğüdür. Kasten yaralama, sonuçları itibarıyla değerlendirilen neticeli bir suçtur ve suçun manevi unsuru, failin eylemi sonucunda mağdurun zarar göreceğini bilmesi ve istemesidir. Ayrıca, suçun hukuka aykırı olması için herhangi bir hukuka uygunluk nedeninin bulunmaması gerekir.

 

KASTEN YARALAMA SUÇUNUN CEZASI NEDİR?

 

Kasten yaralama suçunun cezası, suçun işleniş şekline, mağdurun kim olduğuna ve suçun sonuçlarına göre değişkenlik gösterir. TCK'nın 86/1 maddesine göre, suçun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Eğer suçun sonucunda meydana gelen zarar basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilir durumdaysa, ceza dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası şeklinde olabilir.

 

KASTEN YARALAMA SUÇU ŞİKÂYET, ZAMANAŞIMI VE UZLAŞTIRMA

 

Kasten yaralama suçunda şikâyet sadece basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek hafif durumlarda aranır ve şikâyet süresi altı aydır. Şikâyetin geri alınması halinde ilgili işlemler sonlandırılır. Suçun şikâyete bağlı olmayan hallerinde ise, Cumhuriyet Savcılığı'nın sekiz yıl içinde soruşturma başlatması gerekmektedir. Uzlaşma, bazı durumlar hariç olmak üzere kasten yaralama suçlarında uygulanabilir bir yöntemdir.

 

KASTEN YARALAMA SUÇUNUN DAHA AĞIR YA DA DAHA HAFİF CEZALANDIRILMASINI GEREKTİREN HALLER NELERDİR?

 

Kasten yaralama suçunun cezasını etkileyen ağırlaştırıcı veya hafifletici sebepler mevcuttur. Bu suçun hafifletici sebepleri arasında, zararın basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilir olması durumu yer alırken, ağırlaştırıcı sebepler arasında suçun silahla, kamu görevlilerine karşı veya canavarca hisle işlenmesi gibi durumlar bulunur.

 

KASTEN YARALAMA SONUCU ÖLÜME NEDEN OLMA

 

Kasten yaralama sonucu mağdurun ölmesi durumunda, failin yaralama kastı ile hareket ettiği ve ölüm neticesinin en azından taksirle gerçekleştiği durumlar dikkate alınır. Eğer failin kastı direkt olarak öldürmekse, bu durumda kasten öldürme suçu gündeme gelir.

 

KASTEN ADAM YARALAMA SUÇUNDA HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ

 

Haksız tahrik indirimi, failin haksız bir eyleme karşılık duyduğu şiddetli duygular altında suç işlemesi durumunda uygulanabilir. Bu indirim oranı, suçun niteliğine ve tahrikin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir.

 

KASTEN YARALAMA SUÇU GÖREVLİ MAHKEME HANGİSİDİR?

 

Kasten yaralama suçları genellikle Asliye Ceza Mahkemelerinde görülür. Ancak, suçun ölümle sonuçlanması gibi durumlar Ağır Ceza Mahkemelerinin yetki alanına girer.

 

KASTEN YARALAMA SUÇUNDA GÖZALTI VE TUTUKLAMA

 

Gözaltı ve tutuklama, suç şüphelilerinin özgürlüklerinin geçici olarak kısıtlanması için uygulanan önlemlerdir. Bu önlemlerin uygulanabilmesi için belirli şartların bulunması gerekir. Kasten yaralama suçunda gözaltı ve tutuklama kararları, suçun işleniş şekli ve somut delillerin varlığına bağlı olarak verilebilir.

 

SONUÇ

 

Kasten yaralama suçu, failin mağdurun vücut bütünlüğüne, sağlığına veya algılama yeteneğine kasıtlı olarak zarar vermesi eylemidir. Bu suçun cezası, işleniş şekline, mağdura karşı işleniş nedenine ve meydana getirdiği sonuçlara bağlı olarak değişir. Suçla ilgili şikâyet, uzlaştırma ve tutuklama gibi süreçler de bu suçun işleniş biçimine göre farklılık gösterir.

 


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English