Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Güney Afrika'daki ilk Müslümanların Osmanlı'yla olan bağlarına ilişkin yeni belgeler bulundu

Osmanlı Devleti'nin Güney Afrika'ya atadığı alim Mahmud Fakih Efendi'nin babasına ilişkin yeni belgelere ulaşıldı Efendi'nin Carel Pelgrim adını taşıyan babasının sonradan özgürleşen bir köle olduğu ve Cape Town'dan hacca gittiği anlaşılan ilk Müslüman olduğu öğrenildi Kendisi de müderris olan Carel Pelgrim'in nasıl köleleştiği ise henüz aydınlatılamadı

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Güney Afrika'daki tarihçiler, ülkedeki ilk Müslümanların varlığına ilişkin ulaştıkları yeni belgelerde Osmanlı alimi Mahmud Fakih Efendi'nin babasının sonradan özgürleşen bir köle ve Cape Town'dan hacca giden ilk kişi olduğu bilgisine ulaştı.


Cape Town Üniversitesi Afrika Çalışmaları Araştırma Görevlisi Dr. Halim Gençoğlu ve eski öğrencisi Abdud-Daiyaan Petersen, Mahmud Efendi'nin babası Carel Pelgrim ve eşi Nasea'nın İngiliz kaşif George French Angas tarafından 1849'da yapılan resmine ulaştı.


Cape Town Üniversitesi tarafından yayımlanan araştırmaya göre, resmi çizilen Pelgrim 1785 yılında doğdu ve 1863'te Cape Town'un Buitengracht Caddesi'ndeki evinde hayatını kaybetti. Sonradan özgürleştiği anlaşılan Carel Pelgrim bir dönem kendi evinde Müslüman öğrenciler yetiştirdi ve aynı zamanda buradan hacca giden ilk kişi oldu.


- Esir edilen Osmanlı tüccarının oğlu olabilir


Tarihçiler, Pelgrim'in 1772'de Maputo'da esir edilen Hacı Abdullah adındaki bir Osmanlı tüccarının oğlu olabileceği tahmini üzerinde duruyor. Tahmini güçlendiren unsurlar olarak Güney Afrika'ya yakın bir bölgede esir edilen tüccarın kaçırılma tarihi ve Carel Pelgrim'in doğum tarihlerinin yakın olması ve Pelgrim'in babasının isminin de Abdullah olması gösteriliyor.


Sonradan özgürleşen birisinin o dönem Mekke'ye seyahat edebiliyor olması ise Pelgrim'in Osmanlı'yla olabilecek bağına ilişkin başka bir ayrıntı olarak görülüyor.


Osmanlı arşivleri, Pelgrim'in oğlu olan Mahmud Fakih Efendi'nin Mekke'de eğitim aldıktan sonra Cape Town'a atandığını ve burada uzun yıllar hizmet verdiğini ortaya koyuyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”