ANKARA (AA) - Arjantin'in eski Devlet Başkanı Juan Domingo Peron'un eşi Eva Peron'un ölümünün 70. yılı dolayısıyla "Her zaman Evita, Farklı Kavgalar Aynı İlhamla" adlı fotoğraf sergisi açıldı.
İspanyolca "Küçük Eva" anlamına gelen "Evita" lakabıyla tanınan Eva Peron'un fotoğraflarının yer aldığı etkinliğe, Arjantin'in Ankara Büyükelçiliği ev sahipliği yaptı.
Sergiye, Paraguay'ın Ankara Büyükelçisi Ceferino Valdez ve Arjantin'in Ankara Büyükelçisi Patricia Beatriz Salas'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Büyükelçi Salas serginin açılışında, Evita'nın evrensel bir isim haline geldiğini belirterek, "Adı geçtiğinde çok hoş yorumlar aldığımı, Türkiye'de de bunu teyit ettiğimi söylemek istiyorum ve onun hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyenlerin sessiz talebini burada, Türkiye'de hissettim. İşte bu nedenle hepimiz bugün burada bir aradayız." diye konuştu.
Salas, Eva Peron'un kendisine "Evita" denmesini tercih ettiğini belirterek, Peron'un yoksul ve daha az ayrıcalıklı kesimin durumunu iyileştirmeye kendini adadığı için çok sayıda kişiden destek aldığını kaydetti.
"Bu nedenle sadece Arjantin vatandaşlarının sevgisini koşulsuz desteğini ve hayranlığını değil, aynı zamanda geniş ve uluslararası hayranlığı da kazanmıştı." diyen Salas, Evita'nın kendisini Peron'u halkına yaklaştıran köprü olarak gördüğünü ve bundan daha fazlası olduğunu aktardı.
Evita'nın, kadınlara oy hakkı tanınmasında da etkili olduğuna işaret eden Salas, "Türkiye'de kadınlar seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında elde ederken, Arjantin'de bu hak 13 yıl sonra özellikle de Evita sayesinde tanındı." dedi.
Salas şunları kaydetti:
"Evita ayrıca, kadınlar için ceza sisteminde reform yapılandırılmasında çalıştı. Çocukların anneleriyle kalabilmeleri için sistem içinde çocuk bakımı ve kadınların hapishaneden çıktıklarında kendilerini geçindirmek için gerekli becerilere sahip olabilmelerini sağlayacak çeşitli kurslar açtırdı."
- Eva Peron
Buenos Aires eyaletinin Los Toldos şehrinde 7 Mayıs 1919'da dünyaya gelen Eva Peron, Arjantin'i 1946'dan 1955'e kadar yöneten eşi Juan Domingo Peron'un devlet başkanlığı sırasında birçok politik, sosyal ve sendikal faaliyetlerde bulunarak halkın sevgisini kazanmış bir isim olarak öne çıkıyor.
Eva'nın siyasetteki en büyük başarılarından biri kadınlara seçme ve seçilme hakkı kazandırmak oldu. 1947'de çıkan ve kadınlara siyasetin yolunu açan yasadan sonra, 1950'ye gelindiğinde Amerika kıtasındaki hiçbir ülkenin kongresinde, Arjantin kongresindeki kadar kadın yoktu.
Eva Peron siyasetteki başarılarının yanı sıra, sosyal hayatta da birçok işe imza attı. 1948'de kurduğu Eva Peron Vakfı sayesinde hastaneler, yaşlılar ve dul kadınlar için sığınma evleri ve okullar inşa edildi. Vakıf 1955'te faaliyetlerine son verdi.
Ülke siyasetinde ve tarihinde silinmeyecek bir iz bırakan ve "Ulusun ruhani lideri" olarak anılan Eva Peron, 1952'de 33 yaşındayken kanser sebebiyle hayatını kaybetti.
Kaynak: