Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Erzincan kırsalında kadınların tandırda kışlık ekmek mesaisi

Sabahın ilk ışıklarıyla tandırları yakan kadınlar hazırladıkları ekmeklerin bir bölümünü de gurbetteki çocuklarına gönderiyor Köy sakinlerinden Yadigar Sevindik: "Yapılan tandır ekmeği bize en az 4-5 ay gidiyor. Bazılarımız bu ekmeği kurutarak, kimisi de derin dondurucuda muhafaza ediyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ERZİNCAN (AA) - Erzincan'ın Kemah ilçesi kırsalında kadınlar, köylerinde bakkal ve market olmadığı için imece usulü çalışarak, kışlık ihtiyaçları olan ekmeği tandırda pişirerek karşılıyor.


İlçeye bağlı Esimli köyünde yaşayan kadınlar, uzun ve çetin geçen kış öncesi ekmeği biten ailenin evinde buluşuyor.


Sabahın ilk ışıklarıyla evlerinin yakınındaki tandırları yakan kadınlar, ekmek telaşına başlıyor. Gün boyu süren çalışmanın ardından kışlık ekmeklerini hazırlayan kadınlardan kimi bunları gurbetteki çocuklarına da gönderiyor.


Köy sakinlerinden Yadigar Sevindik, AA muhabirine, kadınlarla imece usulü ekmek pişirdiklerini, bu yöntemin asırlardır devam ettiğini anlattı.


Tandır ekmeği pişirmeye bir gün önceden hamur mayalayarak başladıklarını belirten Sevindik, komşularıyla bir araya gelip iş bölümü yaparak çalıştıklarını kaydetti.


Zorlu çalışmanın her yıl yapıldığını dile getiren Sevindik, "Pişirdiğimiz tandır ekmeğini kışlık olarak kullanıyoruz. Yapılan tandır ekmeği bize en az 4-5 ay gidiyor. Bazılarımız bu ekmeği kurutarak, kimisi de derin dondurucuda muhafaza ediyor. Kurutularak muhafaza edilen tandır ekmeği daha sonra ihtiyaç duyuldukça ıslatılarak tekrar yumuşatılır ve tüketilir." dedi.


Sevindik, tandır ekmeğinin, Kemah tuzu kullanarak doğal yöntemlerle üretildiğini ve bu nedenle ekmeğin uzun süre bozulmadığını vurguladı.


Köyde, market ve fırın olmadığı için tandır ekmeğinin daha da önemli olduğunu anlatan Sevindik, hazırladıkları hamurdan börek de yaptıklarını sözlerine ekledi.


Sultan Düzduman ise pişirdikleri ekmeklerden kışlık ihtiyaçlarının yanında, Antalya'da yaşayan oğluna, Bursa'da ikamet eden kızına otobüsle gönderdiğini söyledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English