Son Dakika Haberler

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Fatih Cura, Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) tarafından açıklanan 2021 yılı e-ticaret verilerini ve artan elektronik ticaret hacmini değerlendirdi.

E-Ticaret hacmi rekor seviyeye ulaştı
Elektronik ticaretin gelişiminden bahseden KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Fatih Cura; “1990’lı yılların sonuna doğru dünyada iş yapmanın yeni yolu olarak şekillenen elektronik ticaret olgusu varlığını hissettirmeye başlamıştır. 1998 yılında Google’ın kurulmasıyla internet, her bir işletmenin ürün ve hizmetlerini potansiyel tüketicilere ulaştırması konusunda kolay bir kanal ve yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. 2000’li yılların başında ise gelişmiş ülkelerde elektronik ticaretin genel ekonomik büyüme hızından daha yüksek ivmelendiği ve bu yeni olgunun ekonomilerin büyük bir parçası hâline geldiği gözlemlenmiştir. Bu gerçeklik günümüzde de elektronik ticaretin artık küresel ticari faaliyetlerin önemli bir aktörü olmasıyla devam etmektedir” dedi.

“Sanal Alışveriş Merkezleri Kuruldu”
İnternet kullanıcılarının yaygınlaşması, çevrimiçi alışverişle ilgili farkındalığın artması, ürünlerin çevrimiçi piyasaya sürülmesindeki hacmin artması, toplu satın alma nedeniyle maliyetlerin düşmesi, pazardaki özel ürün sayısının çoğalması ve doğrudan dağıtım kanallarının genişlemesi gibi faktörlerin küresel e-ticaret pazarının büyümesine katkıda bulunduğunu söyleyen Cura, kitleler arasındaki etkileşimin daha da artması ve piyasaların daha çok küreselleşmesinin e-ticaretin gelişimini hızlandırdığını vurguladı.
Cura, “Yaşanan kitlesel değişim, e-ticarete şaşırtıcı olmayan şekilde güven duyulmasına yol açmıştır. Böylece küresel çevrimiçi pazar yerlerinin olağanüstü gelişme kaydettiği görülmüştür. Küresel ve ulusal çevrimiçi platformların neredeyse tamamına yakını 2021 yılı itibariyle rekor büyüme kaydetmiş ve esasen geleceğin uluslararası ‘sanal alışveriş merkezleri’ hâline gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

“E-Ticaretin Amiral Gemisi: Online Alışveriş”
Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) 2021 yılı e-ticaret verilerinin açıklandığını ifade eden Cura; “Ülkemizde e-ticaret hacmi 2020 yılına göre %69 oranında artarak 381,5 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve rekor seviyeye ulaşmıştır. E-ticaretin genel ticarete oranı ise %17,7 olarak kaydedilmiştir” şeklinde sanal alışveriş merkezlerinin ticaretin amiral gemisi olmaya devam ettiğini vurgulamıştır. 2021 yılında Türkiye’deki e-ticaret toplamının %92’sinin yurt içi alışverişler, %4’ünün diğer ülkelerin ülkemizden yaptıkları alışverişler, %4’ünün ise vatandaşlarımızın yurt dışından yaptıkları alışverişlerden oluştuğunu belirten Cura, alışveriş davranışları hakkında da bilgi verdi. “220 milyar TL ile alışverişlerin %60’ı kredi kartı ile yapılmıştır, bu oranı %37 ile eft-havale ve %3 ile kapıda ödeme yöntemleri takip etmiştir. Ayrıca, e-ticaret harcamalarının %86’sı peşin, %14’ü taksitli ödeme ile gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı dönemine göre konaklama %175, gıda ve süpermarket alışverişleri ise %162 büyümüştür. Alışveriş yapanların %48’ini kadınlar; %52’sini ise erkekler oluşturmuştur. Alışveriş yaparken %70 oranında mobil uygulama tercih edilmiştir, bu oran cep telefonu kullanım yaygınlığına da dikkat çekmektedir” açıklamasında bulundu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English