Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Diyarbakır'da bulunan "altın çakal" rehabilitasyonun ardından doğaya salınacak

Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Alaaddin Kaya: "İnsanlarca özel bir tür algısıyla evcilleştirme girişiminde bulunularak doğal yaşam alanından alıkonulmuş"

Anadolu Ajansı haberine göre;

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da bulunan ve evcilleştirilmek için yaşam alanından koparıldığı düşünülen "altın çakal" (Canis aureus), Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezindeki rehabilitasyonun ardından doğaya bırakılacak.


Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Dicle Üniversitesi (DÜ) iş birliğiyle kurulan rehabilitasyon merkezi, doğal yaşam alanlarından insan eli başta olmak üzere çeşitli nedenlerle uzaklaşan, tedavi ve rehabilitasyona muhtaç hayvanlara ev sahipliği yapıyor.


Vatandaşların ihbarı üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü ekiplerince kent merkezinde bulunduğu noktadan bir süre önce alınan altın çakalın bakımı da merkezde gerçekleştiriliyor.


Çalışanların ilgi odağı olan hayvanın rehabilitasyonu sürüyor.


- "Sağlıklı bir çevre için doğada olmaları şart"


Merkezin müdür yardımcısı ve DÜ Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alaaddin Kaya, AA muhabirine, altın çakalın Anadolu'da yaygın bir tür olduğunu belirterek, çekingen yapısı itibarıyla insanlardan uzak yerlerde yaşadığını söyledi.


"İnsanlarca özel bir tür algısıyla evcilleştirme girişiminde bulunularak doğal yaşam alanından alıkonulmuş." diyen Kaya, insanlara yakın yaşamasının bazı yabani özelliklerini yitirmesine neden olduğunu aktardı.


Kaya, doğaya salındıklarında yaban hayatına uyum sağlama konusunda hayvanların sorun yaşadığını dile getirerek, "İnsanların herhangi bir yaban hayvanını evcilleştirmeyi düşünmeleri bile yanlış. O yerde yaşayan insanlar için de tehlikeli olabilir. Sonuçta yabani bir tür. Diğer evcil türlere ve insanlara zarar verebilir. Bunun garantisi verilemez." diye konuştu.


Yaban hayvanlarını doğada görmek istediklerini anlatan Kaya, bu türlerin doğal yaşamdaki etkilerine ilişkin şunları kaydetti:


"Yırtıcı bir tür ve diğer türleri dengelemede oldukça etkili. O nedenle yabani hayatta olmaları en iyisi. Ama bir dönem evcilleştirilip doğaya salındığında maalesef yabani hayattaki bazı aktivitelerini yerine getiremiyorlar. Ayrıca insanlara yakın olunca diğer insanlar yabani tür olarak bildiği için bunların öldürülmesi gibi vakalarla da karşılaşıyoruz. Onun için bunları doğada bırakalım. Sağlıklı bir çevre için doğada olmaları şart."


Merkezde yaban hayvanlarından sorumlu veterinerlerden Ayşe Ekinci Yıldız da altın çakalın bakım ve tedavisini üstlendiklerini ifade etti.


Türkiye'de görülen 18 çakal türünden biri olan altın çakalın genel muayenesinin yapıldığına işaret eden Yıldız, "Yeme içmesi dahil hiçbir sorunu olmadığını tespit ettik. Genel bakımı yapıldıktan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince doğal ortamına salınacak." dedi.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”