Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dipteki tehlike büyüyor: Marmara'nın müsilaj kabusu bitmedi

Marmara Denizi’nde müsilaj azaldı ancak sudaki oksijeni büyük ölçüde tüketti. Kasım ayı için uyaran uzmanlar, deniz canlılarının yanı sıra insanların da oksijenin azalmasından etkilenebileceğini söyledi. Peki, oksijeni artırmak için ne yapmalıyız?

Dipteki tehlike büyüyor: Marmara’nın müsilaj kabusu bitmedi
Marmara'daki müsilaj neredeyse bitti. Fakat sudaki oksijeni de büyük ölçüde tüketti.

Müsilajın son durumunu Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, TRT Haber'de değerlendirdi.

Denizin dibine inen müsilajın denizdeki oksijeni azalttığını söyleyen Sarı, "Müsilaj 30 metre derinlikte Marmara Denizi'nin her tarafında, su içerisinde görülen büyük kütleler. Bunlar şu an su yüzeyinde görünmüyor ama denizin diplerine çöktü büyük bir kısmı. Parçalanması da mikroorganizmaların bunları ayrıştırmasıdır. Suyun içerisinde mikroorganizmalar çözünmüş oksijeni kullanıyorlar" dedi.

"Müsilajın diplerde parçalanmış olması oksijeni azaltıyor"
Sarı, denizdeki oksijen miktarının azalmasının deniz canlılarının yanı sıra insanlar için de risk oluşturduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir avuç suyu elimize aldığımızda sadece su görüyoruz ama incelendiğinde laboratuvarda orada binlerce yaşam var. Denizin içindeki oksijenin azalmasıyla binlerce canlı türü tehlike altına giriyor. Başka bir tehlike de bizim soluduğumuz havanın içindeki oksijenin en az yarısı denizden geliyor. Biz de soluduğumuz hava itibarıyla ormanlardan daha çok denizlere bağlıyız. Marmara Denizi'nde oksijenin bitmesi demek sadece deniz canlılarının ölmesi anlamına gelmiyor, hepimizin yaşamlarında ciddi değişiklikler ortaya çıkabilecek bir durum. Müsilajın diplerde parçalanmış olması oksijeni azaltıyor."

"Müsilajın 3 nedeni var"
Müsilaja sebep olan faktörleri sıralayan Sarı, atıkların denizi kirlettiğini vurguladı ve bireysel tedbirlerin artırılması uyarısında bulundu:

"Müsilaj bir sonuçtur, nedenleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Deniz suyu sıcaklıkları artıyor, bu iklim değişikliğiyle ilgili. İkincisi, Marmara Denizi durağan bir deniz. Bu durum da müsilajı tetikliyor. Üçüncü olarak kirlilik Marmara'yı tehdit ediyor. Marmara'nın yapısını ve iklimi değiştiremeyeceğimize göre kirliliğe sebep olan kaynakları durdurmamız gerekir."

"Kasım ayında su yüzeyinde yeniden müsilaj görebiliriz"
Müsilajın kasım ayında yeniden yüzeyde görülebileceğini ifade eden Sarı, evsel atıkların arıtılmadan denize atıldığını dile getirdi.

Mustafa Sarı sözlerine şöyle devam etti: "Müsilaj kabusunun geri dönme ihtimali çok yüksek. Nedenleri ortadan kaldırmadık, sonuç neden değişsin? 25 milyon insanın evsel atıkları düzgün bir şekilde arıtılmadan denize gitmeye devam ediyor. Eylem planıyla 3 yıllık bir hedef koyduk. Denizin zamanı yok, bireysel olarak harekete geçmemiz gerekiyor. Geçen sene ekim ayı sonu gibi ortaya çıkmaya başladı müsilaj, zannedildiği gibi nisanda değil. Büyük bir değişiklik olmazsa kasım ayında su yüzeyinde yeniden müsilaj oluşumuyla karşı karşıya kalabiliriz."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”