Son Dakika Haberler

Çiçekler Ne Zaman Sulanır?
Canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için yeterli derecede beslenmesi son derece önemlidir. Ev ve ofislerde yer alan güzel kokulu ve dekoratif çiçeklerin ne zaman sulanacağına dikkat etmek gerekir. Bitkilerin beslenmesi için bazı maddeleri hava ve topraktan almaları gerekir. Bu beslenmenin en önemli elemanları arasında düzenli ve yeterli sulamalar yer alır. 

Çiçekler İçin Suyun Önemi

Su ve karbondioksit ile bitkilerin kendi besinlerini kendileri üretir. Bunun yanında toprakta yer alan mineralleri bünyelerine alabilmeleri adına bu minerallerin suda çözünmesi gerekir. Çiçeklerin sulanması son derece ciddi bir iştir. Bitkilerin çok fazla sulanması durumunda kök ve yapraklarda çürüme gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir.

Yeteri kadar sulama işleminin gerçekleştirilmemesi durumunda ise dal ve yapraklarda kuruma durumları söz konusu olabilir. Bunun haricinde yeterli sulama yapılmadığında köklerde kırılma gibi istenmeyen sorunlar da meydana gelebilir.

Bitki Sulama Yöntemleri Nelerdir?

Bitki sulama yöntemleri modern ve geleneksel olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Geleneksel sulama ise kendi içerisinde dörde ayrılır. Bu sistemler tava, salma, karık ve uzun tava şeklindedir.

Geleneksel sulama yöntemleri ilkel yöntemler olması nedeniyle toprakta fazla suyun birikmesi gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Bu durum drenaj ve toprakta tuzluluk problemlerinin yaşanmasına neden olur. 

Modern Sulama Yöntemleri

Modern sulama yöntemleri yağmurlama, damla, mikro yağmurlama ve sızdırma sulama şeklindedir. Basınçlı sulama olarak da isimlendirilen modern sulama yöntemlerinden en iyi verim damla sulama yönteminden alınır. Az miktarlarda su verilmesi ile gerçekleştirilen bu yöntem sayesinde bitkilerinin kurumasının önüne geçilir.

Bunun yanında bitkilerin fazla su nedeniyle zarar görmesi durumları da söz konusu olmaz. Yapılan bazı araştırmalara göre bu yöntemden %50 oranında verim elde edildiği keşfedilmiştir. Fakat kurulum maliyetleri yüksek olan bu yöntemde bazen toprakta yaşayan bazı hayvanların zarar görmesi durumları da söz konusu olabilir. 

Bitki Sulamada Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hediye olarak çiçek gönder işleminden sonra bitkilerin bakımına dikkat etmek de önemli bir konudur. Bitkiler sulanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Sulama ihtiyaçları bitkinin barındığı kum yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Kumlu toprakların geçirgen olması nedeniyle sulama aralıkları çok daha kısa tutulur. Su tutma özelliğinin yüksek olduğu topraklarda ise sulama aralıklarının daha uzun olmasına dikkat edilmelidir.

Farklı çeşit bitkilerin sulama stilleri ile oranları değişiklik gösterir. Bunun yanında aynı bitkilere farklı ortamlarda bakılması da sulama düzenlerinin etkilenmesine neden olabilir. Daha sıcak bölgelerde bakılan çiçeklerde terleme nedeniyle daha hızlı su kaybetme durumları söz konusu olur. Bu nedenle bu bitkilerin daha sık sulanmasına özen gösterilmelidir.

Bitkiler Ne Zaman Sulanmalıdır?

Sulama işlemleri mevsimlere bağlı olarak farklılık gösterir. Bitkilerin yaz aylarında ihtiyacı olan su miktarları ile kış aylarında ihtiyaç duydukları su miktarları farklıdır.

Saksı bitkilerinde sulama işlemleri gerçekleştirilirken sulama kabı kullanılmalıdır. Bu bitkilerde sulama için kullanılacak suyun dinlendirilmesi önerilir. Sulama miktarlarının sabit olması ve çeşmeden alınan suların direkt olarak bitkiye verilmemesine dikkat edilmelidir. Birkaç saat kadar su dinlendirildikten sonra bitkiler sulanmalıdır.

Bitkilerin toprakları kontrol edilerek su ihtiyaçlarının belirlenmesine özen gösterilmelidir. Sulama miktarları ve sulama günlerini kişiler kendi deneyimlerine göre ayarlayabilirler. 

Saksı bitkileri genellikle yapraklarının ıslanmasını sevmez. Tropikal ve nem seven bitkiler dışında salon çiçekleri sulanırken çok ıslatmadan sulamaya özen gösterilmelidir. Bu durum çiçekler için de geçerlidir.

Orkide gibi bitkiler sulama sırasında çiçeklerin ıslanmasını sevmezler. Bu gibi durumlarda yaprak ve çiçeklerde küflenme durumları söz konusu olabilir. Sulama zamanlarının düzenli olması önemli konulardan biridir. Bitkilerin her hafta aynı gün sulanmasına dikkat edilmelidir.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English