Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Azerbaycan'a kimlikle seyahat dönemi başladı

Türkiye - Azerbaycan ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. İki ülke arasında bugünden itibaren kimlik kartları ile seyahat edilebilecek.

Azerbaycan’a kimlikle seyahat dönemi başladı
Türkiye ile Azerbaycan arasında karşılıklı olarak kimlikle seyahat imkanı tanıyan protokol 10 Aralık 2020'de imzalandı.

Sözkonusu Protokol bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Buna göre iki ülke vatandaşları 1 Nisan'dan itibaren karşılıklı seyahatlerini pasaporta ihtiyaç duymadan, yalnızca yeni tip kimlik kartı ibraz ederek yapabilecek.

Azerbaycan’ın Türk vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldırmasının hemen akabinde, 25 Şubat 2020 tarihinde iki ülke vatandaşlarının vizesiz ikamet süreleri 30 günden 90 güne çıkartılmıştı. 

Kimlikle seyahat uygulamasının detayları

Kimlikle seyahat uygulaması kapsamında, Azerbaycan vatandaşlarına Türkiye'ye girişlerinde, Türk vatandaşlarına ise Türkiye'den çıkışlarında, iki dilli "Giriş-Çıkış Formu" üzerine giriş-çıkış damgaları tatbik edilerek verilecek.

Her iki ülke vatandaşlarının bu belgeyi Türkiye'de ve Azerbaycan'da bulundukları süre içerisinde beraberinde taşımaları ve giriş-çıkışları sırasında kimlik kartlarıyla birlikte sınır kapılarındaki görevlilere ibraz etmeleri gerekiyor..

Yeni tip çipli kimlik kartlarıyla seyahat eden Türk vatandaşlarının Azerbaycan'da kimlik kartlarını kaybetmeleri halinde, ülkeye dönüşlerini temin için geçici pasaport müracaatında bulunabilmeleri için yanlarında fotoğraflı ve TC kimlik numaralı bir başka kimlik belgesi daha bulundurmaları tavsiye ediliyor.

Üçüncü ülkelerden gelişte pasaport zorunlu

Yeni tip çipli kimlik kartlarının seyahat belgesi olarak kullanılabilmesi yalnızca Türkiye ve Azerbaycan arasındaki doğrudan seyahatlerde mümkün olabilecek. Üçüncü ülkelerden Türkiye veya Azerbaycan'a gelişlerde pasaport kullanımı zorunlu olacak.

Türkiye'de veya Azerbaycan'da 90 günden fazla ikamet etmek isteyen vatandaşların kalmak istenilen süreden 60 gün daha fazla geçerlilik süresi bulunan pasaportlarıyla ikamet izni başvurusunda bulunmaları gerekiyor.

15 günden fazla bulunulacaksa "adres beyanı" şartı

Azerbaycan'a giriş yapan tüm yabancı uyrukluların ülkede on beş günden fazla kalmayı öngörmeleri halinde, Azerbaycan Devlet Göç İdaresine (https://eservice.migration.gov.az/) adres beyanı yapmaları gerekiyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • M
    Misafir
    3 yıl önce

    Azerbeycan'a Konya'dan kalkan otobüsler olmalı. Nasıl İstanbul'dan Yunanistan ve Bulgaristan'a ve daha pek çok yurtdışına otübüsler kalkıyorsa, yine Hatay'da da Suriye'ye otobüs kalkıyorsa Konya'da da haftalık Bakü'ye otobüs kalkmalı. Sadece Konya'dan değil ilçelerden ve çevre illerden de Azerbeycan'a gitmek için Konya'ya gelirler. Örneğin Niğde, Isparta, Afyon, Antalya, Dnizli gibi. Yeter ki duyurulsun, haber yapılsın, ilan verilsin kesinlikle yolcu olur. Konya artık büyüdü. Özellikle İşadamları, iş bağlantıları için, yine ithalatçılar ve ihracatçı firmalar gidip gelir. Sattıkları ürünlerin garantileri içinde, servislerle bağlantılar için. Ayrıca Gürcistan'a da yolcu çıkar, Tiflis, Batum. Birde güzergahta indir bindir yapar. Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, buralardan da yolcu alır, hem Türkiye içi hem de Gürcistan ve Azerbaycan için. 1 ay bu şekilde haftalık çalışır, Örneğin Cumartesi akşamı çıkar, Pazartesi sabah Bakü'ye varır. Bir gün kalır, Salı Akşamı çıkar. Bu 2 günlük sürede Azerbeycan'da görüşmeler yapılır sonra dönülür. İlerde duyuldukça haftada 2 yapmaya başlar. Sonra hergün yapılır. Konya'dan Azerbeyca'na günlük otobüs dolusu yolcu kesinlikçe çıkar. Çıkmazsa eksikleri yoldan, güzergahtaki şehirlerden tamamlar. Hatta ilerde günlük bir seferde yetmez 2 sefere çıkar. Daha ilerde ekspres seferlerle güzergahta hiç durmadan 24 saatte Azerbaycan'a varır. Uçak var denebilir, ama uçakla otobüs bir olmaz. Konya'dan İzmir'e uçak var ama insanlar otobüsle gidiyor.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English