Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ALES Puan Hesaplama Nasıl Yapılır 2023? ALES Standart Sapma Ne kadar Etkili

ALES Puan Hesaplama Nasıl Yapılır 2023? ALES Standart Sapma Ne kadar Etkili

ALES Puan Hesaplama Nasıl Yapılır 2023? ALES Standart Sapma Ne kadar Etkili

 

ALES Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınav puanı Türkiye'deki lisansüstü eğitim programlarına başvuruda bulunmak isteyen adayların aldığı bir sınavdır. ALES puanı yüksek lisans ve doktora programlarına kabul için önemli bir kriter olarak kullanılır. ALES puanı hesaplanırken iki farklı test kullanılır. Sayısal SAY ve Sözel SÖZ testidir. Her test için 100 tam puan mevcuttur. ALES puanı bu iki testin ağırlıklı ortalaması kullanılarak hesaplanır.
ALES puan hesaplama kapsamında ilk olarak Sayısal SAY ve Sözel SÖZ testlerinden elde ettiğiniz puanları belirleyin. Her test için 100 tam puan vardır. Her testin ağırlığını belirleyin. SAY testi için %50 SÖZ testi için %50’dir. Sayısal test puanınızı SAY ağırlığı ile çarpın. Örneğin Sayısal test puanınız 70 ise 70 * 0.50 = 35 olacaktır. Sözel test puanınızı SÖZ ağırlığı ile çarpın. Örneğin Sözel test puanınız 80 ise 80 * 0.50 = 40 olacaktır. İki ağırlıklı puanı toplayın.
Puan hesaplama kapsamında örneğin SAY puanı 35 ve SÖZ puanı 40 ise 35 + 40 = 75 olacaktır. Son adımda elde ettiğiniz ağırlıklı puanı kullanarak ALES puanınızı hesaplayın. Elde ettiğiniz ağırlıklı puan ALES puanınızın tam karşılığıdır. Örneğin ağırlıklı puanınız 75 ise ALES puanınız da 75 olacaktır. Her testin 100 tam puanı olduğunu unutmayın. SAY ve SÖZ testlerinin ağırlıkları eşittir. Ağırlıklı puan SAY ve SÖZ puanlarının ağırlıklı ortalamasıdır. ALES puanı 100'den büyük olamaz. Eğer hesaplama sonucunda 100'den yüksek bir puan elde ederseniz ALES puanınız otomatik olarak 100 olarak kabul edilir.

ALES Puan Hesaplama Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?

ALES sınavında elde ettiğiniz puan başvurduğunuz lisansüstü programlarda diğer adaylarla olan sıralamanızı belirlemek için kullanılır. ALES puanınızın yanı sıra başvurulan programın kontenjanı ve diğer adayların puanları da sıralamanızı etkileyen faktörlerdir. İlk olarak başvurduğunuz lisansüstü programın kontenjanını belirleyin. Bu bilgi genellikle üniversitenin resmi web sitesinde veya başvuru kılavuzunda yer alır.
 ALES puanınızı belirledikten sonra sıralamanızı hesaplamak için bu puanı diğer adayların puanlarıyla karşılaştırmanız gerekmektedir. Bunun için genellikle ÖSYM Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yayımlanan yerleştirme sonuçlarından veya üniversitelerin ilan ettiği taban puanlardan faydalanabilirsiniz. Adayların puanları genellikle büyükten küçüğe doğru sıralanır. Yani en yüksek puandan başlayarak sıralama birinci sıradan başlayarak devam eder.

ALES Sıralama Hesaplama

Sıralama hesaplama için ALES puanınızı diğer adayların puanlarına göre nerede durduğunuzu belirlemelisiniz. Örneğin ALES puanınızın en yüksek olduğu 5000 aday arasında 100. sırada yer alıyorsanız sıralamanız 100. olacaktır. Ancak sıralama yalnızca ALES puanına dayanmaz. Başvurulan programın kontenjanı da önemlidir.
Eğer kontenjan 50 ise ve siz 100. sırada yer alıyorsanız başvurunuzun kabul edilme olasılığı düşüktür. Ayrıca bazı lisansüstü programlarda ALES puanının yanı sıra diğer kriterler de sıralamayı etkileyebilir. Bunlar arasında lisans not ortalaması mülakat sonucu veya özgeçmiş değerlendirmesi gibi faktörler yer alabilir.
Bu ek kriterler sıralamayı belirlemede önemli bir rol oynayabilir. Unutmayın ki sıralama süreci programdan programa ve üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir. Her üniversite kendi kabul politikalarını ve sıralama yöntemlerini belirler. Başvurduğunuz programın resmi web sitesini veya başvuru kılavuzunu inceleyerek sıralama hesaplama yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

ALES Sıralama Hesaplama Faktörleri Nelerdir?

ALES sıralama hesaplaması için bazı üniversiteler standart bir sıralama yöntemi kullanırken bazıları da kendi özel yöntemlerini uygulayabilir. Bu nedenle başvurduğunuz üniversitenin veya programın belirlediği sıralama hesaplama yöntemini öğrenmek önemlidir. Bu bilgiler genellikle üniversitenin resmi web sitesinde veya başvuru kılavuzunda yer alır.
ALES sıralama hesaplaması ayrıca yüzdelik dilimler aracılığıyla da yapılabilir. Yüzdelik dilim ALES puanlarını belli bir yüzdeye göre sıralayan bir yöntemdir. Örneğin ALES puanı 80 olan bir adayın puanı en yüksek %10'luk dilimde yer aldığı belirtilebilir.
Bazı durumlarda ALES sıralaması birden fazla kritere dayalı olarak hesaplanabilir. Örneğin ALES puanının yanı sıra lisans not ortalaması veya mülakat sonucu da değerlendirilerek sıralama yapılabilir. Bu durumda her kriterin ağırlığı ve hesaplama yöntemi belirlenir ve adayların toplam puanlarına göre sıralama yapılır.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”