Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

“1. Uluslararası geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu” sona erdi

Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı(TİKA) ile Telif Hakları Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “1. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi” sona erdi. Sempozyum sanatçı ve akademisyenlerden tam not aldı.

“1. Uluslararası geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu” sona erdi
Karatay Termal Tatil Köyü’nde düzenlenen “1. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi” sona erdi. 

Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Telif Hakları Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen sempozyum; Türk – İslam medeniyetinde önemli bir yere sahip olan geleneksel sanat dallarında çalışma yapan ve eser veren birbirinden önemli yerli-yabancı akademisyenler ile sanatçıların katılımıyla yapıldı. 

Sempozyumda, daha önce hakemlik sürecinden geçirilen ve geleneksel sanatlarla ilgili pek çok teorik bilgi, bildiri ve sunumlar; üç gün boyunca akademisyenler tarafından sunulup tartışıldı, konuşuldu. Sempozyuma Azerbaycan, Özbekistan ve daha birçok ülkenin yanı sıra yurt içinden de pek çok önemli isim katıldı. Organizasyon boyunca sempozyumun yanı sıra çalıştaylar, geleneksel sanat dallarının uygulamalı çalışmaları ile sergiler de yer aldı. 
BİZİM GELENEĞİMİZ DE GELECEĞİMİZ DE BU SANATLARDIR
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da sempozyuma katılarak sempozyum kapsamında yapılan uygulamalı çalışmaları inceledi. Sempozyumda konuşan Başkan Hasan Kılca, programın düzenlenmesinde emeği geçen Necmettin Erbakan Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı(TİKA) ile Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etti. 
Hasan Kılca, “Sempozyum son derece güzel ve verimli oldu. Bizim geleneğimiz de geleceğimiz de aslında bu sanatlardır. Bizler şehirleri inşa edebiliriz, fiziki ve altyapı anlamında çok güzel işler ortaya koyabilir ancak bir toplumda sanat olmaz ise nesillerin ihyası her zaman yarım, kanadımızın bir tarafı da hep kırık olarak kalacaktır. Bu sempozyumla nesillerimizin ecdadımızdan gelen geleneksel sanatları tanıması, anlaması, yaşaması ve yaşatmasını da sağlamış oluyoruz. Sempozyumun düzenlenmesinde büyük emekleri bulunan Necmettin Erbakan Üniversitemiz başta olmak üzere tüm paydaşlarımızı, katılımcılarımızı ve bütün misafirlerimizi can-ı gönülden tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.  

GELENEKSEL SANATLAR ALANINDA KENDİ BAŞINA UYGULANAN SEMPOZYUMLARDAN BİR TANESİ OLDU BELKİ DE İLKİ OLDU DİYEBİLİRİZ
“1. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi”’nin Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Fuat Baysal da sempozyumun Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Karatay Belediyesi arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde düzenlendiğini belirterek, organizasyonun bir hayli başarılı geçtiğinin altını çizdi. 
Ali Fuat Baysal, şunları aktardı: “Bu program, geleneksel sanatlar alanında kendi başına uygulanan sempozyumlardan bir tanesi oldu belki de ilki diyebiliriz. Üç gün boyunca geleneksel sanatların gelişimi, kendi özünden ve ruhundan kopmadan sürdürülmesi ile desteklenmesi konuları üzerinde duruldu. Bu organizasyonla hocalarımızın hocalarını, hocalarımızı, ustalarımızı ve tabii ki genç nesil öğrencilerimizi bir araya getirmek çok güzel oldu, çok da verimli sonuçlar elde ettik. Sempozyumu iki yılda bir düzenlemeyi amaçlıyoruz. Böylece çok güzel bir gelenek de buradan başlatılmış olacak.” 

AKADEMİSYEN VE SANATÇILARDAN DA SEMPOZYUMA TAM NOT
Teorik bilgi, bildiri ve sunumlarının yanı sıra uygulamalı çalışmalarıyla sempozyuma katkı sunan akademisyen, usta ve sanatçılar da “1. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu”nun oldukça güzel ve verimli geçtiğini ifade ettiler. 

Kendisini; “Sanatı, özellikle geleneksel sanatları, kültürü ve saray nakkaşhanesi kültürünü giymiş, içselleştirmiş biriyim” diye tanıtan Ressam ve Minyatür Sanatçısı Günseli Kato, bugüne kadar hep kadim medeniyetimizin eşsiz ürünleri olan geleneksel sanatlarla uğraştığını söyledi. 

Kato, “Yüzyıllardır bu sanat yapılıyor ve hiçbir dönemde hiçbir şeyin tekrarı yapılmamıştır. İşte ben bu tekrarı yapılmayan kültürün aşığıyım. Yıllarca yurtdışında yaşadım ve ülkeme döndükten sonra edindiğim her şeyi minyatürle toplumumuza sunmaya çalışıyorum. Konya, Türkiye içindeki bir inci tanesidir. Konya, horasan erenlerinin içinden geçtiği, Selçuklu Devleti’nin başşehri ve coğrafik yapısıyla bizlere sonsuzluk duygusunu sunan eşsiz bir şehir. Bana her yerden davetler geliyor ama Konya’ya gelmek benim için bambaşka bir şey. Böyle önemli bir programa katılmak benim için tarifsiz bir mutluluk oldu. Emeği geçen herkesi kutluyorum” ifadelerini kullandı. 

Sempozyuma Cezayir’den katılıp organizasyonda uygulamalı çalışmalarıyla bilgi ve birikimini katılımcılarla paylaşan Hat Sanatçısı Abdelghani Douakh, “Cezayir’de Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğretmenlik yapıyorum aynı zamanda Hattatım Çini sanatı alanıyla ilgili olarak da bir atölyem var. Konya’da düzenlenen bu sempozyuma katılmak benim için büyük bir onurdur. Sempozyum benim için çok faydalı ve verimli geçti. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği olan Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne, bizleri çok güzel ağırlayan ve sempozyuma ev sahipliği yapan Karatay Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.” dedi.

Yine sempozyuma Cezayir’den katılan Hat Sanatçısı Abderrazak Kara Bernou da “Cezayir’de Hat sanatı çok önemseniyor ve bu alan geçmişimizden bir miras olarak görülüyor. Ben de bu alanda 36 yıldır emek veriyorum. Ben de diğer arkadaşlarım gibi bu sempozyumdan çok faydalandım ve bu benim için çok güzel bir tecrübe oldu. Türkiye özellikle geleneksel sanatlarla yıllardır hep iç içe olmuş bir ülke ve bu beni çok mutlu etti. Sempozyumu düzenleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne ve Karatay Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 6
  • 6
  • 0
  • 5
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”