İSTANBUL (AA) - Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında, Doğan Trend Otomotiv markalarından Silence sponsorluğunda gerçekleşen "Startup'tan Büyük Şirkete" panelinde, küçük girişimlerin büyük şirketlere uzanan yolculuğu ele alındı.
Doğan Holding Otomotiv Grubu Şirketleri Üst Yöneticisi (CEO) Kağan Dağtekin'in moderatörlüğündeki panele Revo Capital Kurucu Ortağı Cenk Bayrakdar, Multinet Up CEO'su Demirhan Şener, Scotty Genel Müdürü Hayri Arslan, Tiko CEO'su ve Kurucusu Sina Afra ve Getir Kurucu Ortağı Tuncay Tütek katıldı.
Multinet Up CEO'su Şener, panelde yaptığı konuşmada, pazara akıllı kart yemek çeki olarak girdiklerini, 22 yılın sonunda büyük bir gruba dönüştüklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Bugün 2 milyon kart kullanıcısına ve 200 bin kuruma dokunan bir fintech ekosistemine dönüştük. Önceleri sadece yemek kartı verdiğimiz şirketleri müşterimiz sayarken, zamanla kart kullanıcılarını ve alışveriş yaptıkları restoranları da müşteri yapabileceğimizi gördük. Gizli müşterilerimizin farkına vardık ve onlara özel sunduğumuz sistemlerle yaptığımız işi bir ekosisteme dönüştürdük. Şu an B2B ve kurumsal ödemeler alanında oyuncu olmaya odaklanıyoruz. Bu noktada birçok girişime yatırım yaptık, pek çok girişimin ilk müşterisi olduk. Birlikte ürün oluşturup ekosistemimizi onlara açtık. Bu zamanla bize girişim kültürüyle kurumsal kültürü karşılaştırma olanağı verdi. Çevik takımlara dönüştük, hızlı tepki ve uyum yeteneği kazandık. Bu dönüşümü yapmasaydık zamanla kaybolurduk."
- "Türkiye'de iyi bir projeniz varsa kullanılabilecek 450 milyon avro fon var
Getir Kurucu Ortağı Tuncay Tütek de şirketin bugünkü başarısının arkasında iyi bir planlama ve bolca sabır olduğunu ifade ederek, "Başarımız şans eseri değildi. Binamızın temellerini çok derine kazdık. İlk gün 300 kişiyle başlayan Getir, şu an 1.600 kişi kendi bordrosunda, 8.500 kişi sahada bayi bordrosunda olmak üzere 10 bin kişilik bir aile. 10 dakikada insanların ayağına market ürünü getiren dünyadaki ilk şirketiz. Ardından Getir Yemek doğdu, Getir Su doğdu, Getir Büyük doğdu, hikayemiz Londra'ya taşındı." şeklinde konuştu.
Revo Capital Kurucu Ortağı Cenk Bayrakdar ise fon yatırımlarının yüzde 65'ini Türkiye'ye yaptıklarını belirterek, "Türkiye'de iyi bir projeniz varsa kullanılabilecek 450 milyon avro fon var. Devlet tarafından, yatırım ajanslarından gelen büyük bir destek var. Yatırımlarımızda Ar-Ge ve teknolojiyi Türkiye'de tutarken, pazarlamayı yurt dışına aktarmaya odaklanıyoruz." dedi.
- "İstanbul'u bir motosiklet şehrine dönüştürme hedefimiz vardı"
Scotty Genel Müdürü Hayri Arslan, İstanbul'u bir motosiklet şehrine dönüştürme hedefleri olduğunu aktararak, "Bu yolda çok önemli adımlar attık. Günlük yolculuk sayımız 15 binlere ulaştı. Davaya yetişen avukat, hastasına yetişen doktor, setine yetişen dizi oyuncusu derken pek çok kişiye motosikleti sevdirdiğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Tiko CEO'su ve Kurucusu Sina Afra da Türkiye'nin, girişimcilikte son birkaç yılda çok önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek, "Bu alanda birinci lige geçmemiz için para ve finansman devreye giriyor. Özellikle teknoloji start-uplarında artık global düşünen bir girişimci kitlesi göze çarpıyor." dedi.
Kaynak: