Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde "silisyum kütüğü" üretimine başlandı

Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu: "Bundan sonraki süreçte yerli ve milli güneş hücrelerimizi, panelimizi yapacağız" Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Seyhan: "Projeyi bitirdiğimizde silisyum değer zincirinin tamamının bir üniversitede, bir kamu kurumunda çalışıldığı bir merkez haline geleceğiz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

NİĞDE (AA) - Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresinin destekleriyle kurulan Silisyum Teknolojileri Laboratuvarında 6N saflıkta silisyum kütüğü üretimine başlandı.


Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, 21 Şubat'ta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın açılışını yaptığı laboratuvarda incelemelerde bulundu.


Uslu, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya genelinde enerjinin kullanılması ve birbirine dönüştürülmesinin çok fazla önem arz ettiğini söyledi.


Merkezde dünyadaki en büyük enerji kaynaklarından güneş enerjisini değerlendirme amaçlı silisyum saflaştırması yaptıklarını belirten Uslu, şunları kaydetti:


"Silisyumun saflaştırılmasıyla 'ingot' dediğimiz silisyum kütüğünü üretiyoruz. Bundan sonraki süreçte yerli ve milli güneş hücrelerimizi, panelimizi yapacağız. Buradaki amacımız yerli ve milli olması. Tek taraflı güneş hücrelerinde yüzde 22, çift taraflılarda yüzde 23 verimliliğe ulaşmak istiyoruz. Şu anda da buna yaklaştık. Bu yapıdaki kütüğümüz tek kristal bir yapı. Üniversitemiz, Türkiye'de silisyum kütüğünü yapan tek kamu kurumu."


Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Seyhan da laboratuvarda, projenin ilk aşaması olan 6N saflıkta n/p tipi silisyum kütük (Si Ingot) üretim sisteminin kurulumunun tamamlandığını anlattı.


Projenin ikinci aşamasında ise silisyum kütüğünün güneş hücrelerinde kullanılabilmesi için ince şekilde dilimlenmesinin yapılacağını bildiren Seyhan, bu kütüğü 180 mikron kalınlığında ince dilimler haline getireceklerini ifade etti.


Seyhan, dilimlenen kısımlar üzerine kimyasal desenlendirme yapacaklarına işaret ederek, şöyle konuştu:


"Laboratuvarımızın diğer tarafında güneş hücresi dediğimiz yarı iletken aygıtları üretiyoruz. Güneş hücrelerinin bir araya getirilmesiyle de paneller oluşuyor. Esas güneş enerjisindeki teknoloji, aslında hücre ve bu kısımda. Bir sonraki aşamasında bunu planlıyoruz. Projemizin üçüncü aşamasında ise kumdan başlayarak saflaştırma yapacağız. Projeyi bitirdiğimizde silisyum değer zincirinin tamamının bir üniversitede, kamu kurumunda çalışıldığı bir merkez haline geleceğiz. Buradaki teknolojinin Türkiye'de olması bizim için çok önemli ve bir kamu kuruluşunda olması büyük önem arz ediyor. Merkezimiz sayesinde ham maddeyi buradan sağlamış olacağız, merkezimizde var olan güneş hücresi altyapısıyla da yüksek verimli güneş hücreleri üreteceğiz, daha sonra bunlar panellere dönüşecek."


Endüstriyel Ar-Ge yaptıklarına dikkati çeken Seyhan, önemli bir Ar-Ge merkezi olduklarını, bölge ve ülkedeki güneş hücresi üreten fabrikalarla ortak çalışmalar yapabileceklerini dile getirdi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”