Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Myanmar'daki sahte videoyu Türk yapay zeka çözümü ortaya çıkardı

Dünyanın ilk çevrim içi deepfake algılama motoru olan "Deepware Scanner", hapisteki politikacıya ait olduğu iddia edilen videonun gerçek dışı bir deepfake video olduğunu raporladı Zemana Kurucu Ortağı Orhan Akyürek: "Deepfake tarama ve algılama motoru 'Deepware Scanner' teknolojisiyle videoyu taratarak gerçek olmadığını öğrenen dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar, darbecilerin dezenformasyon tuzağına düşmekten kurtuldular"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Askeri darbe yaşanan Myanmar’da, hapisteki Başbakan ile ilgili "suçunu itiraf etti" iddiasıyla yayınlanan videonun gerçeği yansıtmayan bir deepfake (yapay zeka teknolojileriyle manipüle edilmiş sahte içerik) video olduğu Türk yapay zeka girişimi Deepware tarafından ortaya çıkarıldı.

Asis Elektronik ile yatırım ortaklığı gerçekleştiren ve siber güvenlik alanında online çözümler sunan Türkiye merkezli uluslararası siber güvenlik sağlayıcısı Zemana, deepfake içeriklerin tespitine yönelik çalışmalar yapmak üzere Deepware'i oluşturdu.

Deepware markasıyla yürütülen çalışmalar sonunda dünyanın ilk çevrim içi deepfake dedektörü olma özelliği taşıyan Deepware Scanner kullanıma sunuldu. Uygulama, insan görüntü ve seslerine yapılan müdahaleyle üretilen sahte içeriklerin tespitine imkan veriyor.

Deepfake son olarak askeri darbe sonrasında sokak gösterileri yaşanan Myanmar'da gündeme geldi. Olayın ortaya çıkarılmasında ise Deepware'ın çözümünden yararlanıldı.

Deepfake algılama motoru Deepware Scanner, videoyu taratan kullanıcılarına, bunun gerçek dışı bir deepfake video olduğunu raporladı.

- "Kullanıcılar, darbecilerin dezenformasyon tuzağına düşmekten kurtuldular"

Zemana Kurucu Ortağı Orhan Akyürek, AA muhabirine, adını dünyaya siyasi çalkantılarla duyuran Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'ın 2 ay kadar önce yeni bir askeri darbeye sahne olup, demokrasiyi hedef alan deepfake girişimi ile de tarihe geçtiğini söyledi.

Myanmar’da 1 Şubat'taki askeri darbeyi yapanların, hapse attıkları eski Yangon Başbakanı Phyo Min Thein'in, kendisine yöneltilen suçları itiraf etmiş gibi gözüktüğü videoyu basınla paylaştıklarını ifade eden Akyürek, bunun gerçeği yansıtmayan bir deepfake video olduğunun Deepware ile ortaya çıkarıldığını belirtti. Akyürek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Deepware Scanner'ın yapay zekaya dayalı görüntü analiz teknolojisiyle yapılan taramalarda, darbe yapan orduya yakın TV kanalında yayınlanan ve hapisteki politikacıya ait olduğu iddia edilen videonun yüzde 75 oranda sahte olduğu tespit edildi. Yayınlanan videonun sahte olduğunun Deepware tarafından tarafından ortaya çıkarılması, özellikle sosyal medyada, uluslararası ölçekte ses getirdi. Deepfake tarama ve algılama motoru 'Deepware Scanner' teknolojisiyle videoyu taratarak gerçek olmadığını öğrenen dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar, darbecilerin dezenformasyon tuzağına düşmekten kurtuldular."

- Dezenformasyon savaşını yepyeni bir boyuta taşıyor

Orhan Akyürek, sosyal medya platformlarında viral hızla yayılan deepfake siber tehdidinin, dezenformasyon savaşını da yepyeni bir boyuta taşıdığını vurguladı.

Akyürek, insanların jest ve mimiklerini bire bir taklit eden yüz takası, tüm vücut sentezi, ses takası gibi birçok farklı yöntem kullanan deepfake tehlikesine karşı, Deepware mühendislerinin geliştirdiği "Deepware Scanner" teknolojisinin, çok katmanlı mekanizmasıyla, manipüle edilmiş videoları anında yakalamak üzere tasarlandığını sözlerine ekledi.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”