Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

MEVKA ve İNNOPARK, yatırımcı ve girişimciyi bir araya getirdi

Mevlana Kalkınma Ajansı ve İnnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi işbirliğiyle Konya ve Karaman’da kurulmuş olan yüksek katma değer ve hızlı büyüme potansiyeline sahip yeni girişimlere erken aşamada yatırım yapılmasına zemin oluşturulması ve melek yatırımcılık kavramının bölgede farkındalığının artırılması amacı ile “Konya-Karaman Girişimci-Yatırımcı Buluşması Demoday Programı” düzenlendi.

MEVKA ve İNNOPARK, yatırımcı ve girişimciyi bir araya getirdi
İnnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde gerçekleştirilen programa Vali Vahdettin Özkan, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ve Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ve Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı ile birlikte çok sayıda sanayici ve girişimci katılım sağladı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Bugün bizleri bir araya getiren ve en genel ifadeyle; kar elde etme amacı ile risk alarak iş kurma eylemi olarak tanımlanan girişimcilik; günümüzde insanlık tarihi boyunca hiç olmadığı kadar önem kazanmış durumdadır. İnternet teknolojilerinin kullanım alanlarının arttığı, yapay zeka, blockchain, bulut bilişim, dijital dönüşüm ve e-ticaret gibi kavramların her geçen gün daha fazla konuşulduğu günümüzde; bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelere paralel olarak, girişimcinin toplumdaki önemi ve girişimciliğin oluşturduğu katma değer her geçen gün artmaktadır. Girişimcilik ile oluşturulan katma değerin anlaşılabilmesi adına Dünya’nın en değerli 10 şirketine baktığımızda Ki bunlar toplam 11,8 Trilyon Dolarlık piyasa değeriyle 200’ü aşkın ülkenin GSYH’sini geride bırakmakta, bu en değerli 10 şirketin 7 sinin teknoloji tabanlı girişimler olduğunu görüyoruz. Dünya’da girişimcilik ile oluşturulan bu değerin %78’i, 7 ülkede bulunan, 11 şehirde toplanmış durumdadır. Ekonomi ve işletme literatürüne göre işsizliğin önlenmesi ve ekonomik büyümenin hızlandırılmasında kilit rol oynayan girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için potansiyel sahibi bireylerin ortaya çıkarılması ve desteklenmesi büyük önem taşımaktadır.

Bu amaçla özellikle son yıllarda devletimiz tarafından Kalkınma Ajansları, Bölge Kalkınma İdareleri, KOSGEB, TÜBİTAK, TKDK ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri gibi kurumlar aracılığı ile girişimciliğin gelişmesine yönelik teşvik edici destek ve uygulamalar hayata geçirilmekte bu durum da son derece sevindirici ve ümit verici gelişmeleri de beraberinde getirmektedir. Geçtiğimiz Temmuz ayında açıklanan verilere göre, 2021 yılının ilk yarısı itibari ile ülkemizde 129 girişimin 1,3 Milyar Dolar yatırım aldığını, ülkemizin melek yatırım ve girişim sermayesi yatırımları kapsamında Avrupa’da 8, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ise 2. sırada yer aldığını görüyoruz. Bununla birlikte ülkemizin, 2021 yılı 2. çeyrekleri karşılaştırıldığında Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, İrlanda, Belçika gibi birçok Avrupa ülkesinden daha çok yatırım almış durumdadır. Dream Games oyun şirketinin, Peak, Getir, Trendyol ve Hepsiburada şirketlerinin ardından 2021 yılı içerisinde almış olduğu yatırım ile “unicorn” yani milyar dolarlık yatırım alan firma statüsüne ulaşmasıyla birlikte ülkemizdeki unicorn sayısı 5’e çıkmıştır. Başarılı girişimcilik ülkeye üretim, istihdam, katma değer ve ihracat olarak dönmektedir. Bu nedenle girişimcilik Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bizlerin de her daim öncelikli konularımızdan birisi olmuştur. Bu doğrultuda Ajansımızca, bölgemizdeki girişimci adaylarının iş fikirlerini hayata geçirebilecekleri altyapıların sağlanabilmesi adına; Karaman İş Geliştirme Merkezi ve şu an içerisinde bulunduğumuz İNNOPARK Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Ajansımızın güdümlü proje destekleri ile hayata geçirilmiş, Konya’da 750, Karaman’da ise 450 kişi olmak üzere toplamda 1200 kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimleri verilmiş, girişimcilik alanında bölgemiz adına en önemli kazanımlardan birisi olduğunu düşündüğümüz Mavi Okyanus Melek Yatırımcı Ağı, Ajansımızın katkıları ile İNNOPARK Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından kurulmuştur. Son olarak; bölgemizde yer alan 6 üniversite ile imzaladığımız işbirliği protokolü kapsamında hazırlanan özel müfredat doğrultusunda, bölge üniversitelerimizde seçmeli “Teknogirişim Derslerinin” verilmeye başlanıldığını, dersi alan öğrencilerimizin geliştirdiği başarılı proje fikirlerinin, tabi olacakları mentörlük süreçleri akabinde, çeşitli etkinlikler ve melek yatırım ağları aracılığı ile yatırımcılara tanıtılacağını da bu vesile ile dile getirmek istiyorum. Bugün gerçekleştirdiğimiz programla da, bölgemizde kurulmuş olan, yüksek katma değer ve hızlı büyüme potansiyeline sahip yeni girişimler ile erken aşamada yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımızı bir araya getirmeyi ve yeni yatırımların oluşmasına zemin hazırlamayı amaçladık” dedi.

Akabinde söz alan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ve Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ise, “Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ve Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ise, Innopark’ın girişimcileri ve yatırımcıları buluşturarak yeni iş birliklerinin oluşmasını amaçladığını söyledi. Kütükcü, “Konya Sanayi Odası olarak, bölgemizde inovasyon, Ar-Ge ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi hedefleriyle şehrimize kazandırdığımız Innoparkımız, bugün Türkiye’nin en önde gelen teknoloji geliştirme bölgelerinden biri haline geldi. 2015 yılında faaliyetlerine başlayan Innopark, kısa sürede çok büyük başarılara imza attı. Innopark, “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 Yılı Performans Endeksi” sonuçlarına göre; en iyi gelişme gösteren TGB’ler arasında Türkiye 1. si, en iyi kuluçka faaliyetinde bulunan TGB’ler arasında yine Türkiye 1.si, erken aşama TGB’ler kategorisinde de Türkiye 3.sü oldu. Ayrıca, ülkemizdeki faal olan 63 Teknoloji Geliştirme Bölgesi içinde genel sıralamada 17. sırada yer alma başarısı gösterdi. Mavi Okyanus Melek Yatırımcı Ağı ile de, girişimcilerimizle yatırımcılarımızı buluşturmayı amaçladık. 18’i Innopark’ta faaliyet gösteren, toplam 20 teknoloji odaklı girişimcimiz burada stant açarak, fikirlerini ve ürünlerini sergileyecekler. İnanıyorum ki, birbirinden güzel fikirlerin ve projelerin yer aldığı bu stantlarımızda yeni iş bağlantıları kurulacak, yeni projeler ve yeni yatırımlar hayata geçirilecektir. Şehir olarak, düşük teknoloji üretiminden hızla uzaklaşırken, orta-yüksek ve yüksek teknolojiye her geçen gün biraz daha fazla odaklanıyoruz.  Üretimimizin yüzde 46,6’sını, yani yarısına yakınını orta-yüksek teknoloji oluşturuyor. Orta-yüksek teknoloji üretimimiz, yüzde 24 olan Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı. Bu pozitif ayrışmayı sürekli besleyerek, dinamik tutarak hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Bugün bizleri bir araya getiren Girişimci-Yatırımcı Buluşması Demoday Programımız da, vesile olacağı yeni işbirlikleri ile bu anlamda çok önemli bir işlevi yerine getirmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Programda son olarak kürsüye gelen Konya Valisi Vahdettin Özkan da, “Konya’mız, özellikle son yıllarda sanayicilerimizin özverili çalışmaları, ulaşımı, güçlü sanayi altyapısı, yetişmiş insan gücü, yatırım iştahı ve devletimizin yapmış olduğu yatırımlarla büyük bir sıçrama yakalamış durumda. Burada önemli olan öncelikle ve özellikle girişimci ruha sahip, fikri olan genç kardeşlerimizin bu imkânlarla buluşturulması ve fikirlerinin şehrimizin ve ülkemizin hedeflerine hizmet edecek yatırımlara dönüşmesidir. Gerçekleştirilen bu programı, hem yakalanan bu ivmeyi hem de yatırımcı ve girişimcilerin bir arada hareket ettiği ekosistemi ortaya koyması bakımından son derece önemsediğimizi de belirtmek istiyorum. Şehrimizin sunduğu avantajları kullanarak rekabet gücümüzü artıracak ve ulusal sanayi stratejimizin altını dolduracak çalışmaların yürütülmesi için yatırımcı ve girişimcilerimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Belli bir sermayeye sahip olan iş dünyası temsilcilerimizin, gençlerimizin hayalleri ve projelerine yatırım yapmaları çok kıymetli.  Bu vesile ile bu çalışmalarda katkısı bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı’na, Konya Sanayi Odası’na ve İnnopark Konya Teknoloji Geliştirme Merkezimize ve diğer bileşenlerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Program, girişimcilerin projelerini sergilemeleri amacıyla açılan 20 standın katılımcılar tarafından ziyaret edilmesi ve 9 girişimcinin proje sunumları ile son buldu.

Programda ayrıca, İnnopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. M. Fatih Botsalı, Mevlana Kalkınma Ajansı’nın katkıları ile İnnopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından kurulan Mavi Okyanus Melek Yatırım Ağı hakkında bilgiler verdi.  

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 1
  • 3
  • 3
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English