TBMM (AA) - SİNAN USLU - Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, "İlacın küresel boyutta adil bir şekilde dağılımı altı çizilmesi gereken konular arasında. Bunun için ilaç ve tıbbi cihaz konusunda ülkelerimiz arasındaki iş birliği çok önemli." dedi.
KEİPA Ekonomi Komisyonu Toplantısı, KEİPA üyesi ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla video konferans aracılığıyla gerçekleştirildi.
Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada, ilaç ve eczacılık sektörünün daha önce olduğu gibi bugün de hayati bir fonksiyona sahip olduğunu söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinin, bunun en açık tezahürü olduğunu dile getiren Öztürk, "Kovid-19 salgınının yol açtığı ve daha önce benzeri görülmemiş boyuttaki sağlık krizine hızlı ve kayda değer bir şekilde cevap vermek, ilaç ve eczacılık sektörüne olan gelişim ihtiyacını bir kez daha ortaya çıkardı. İlaç ve eczacılık sektörünün gelişiminin yanında, ilacın küresel boyutta adil bir şekilde dağılımı altı çizilmesi gereken konular arasında. Bunun için ilaç ve tıbbi cihaz konusunda ülkelerimiz arasındaki iş birliği çok önemli." diye konuştu.
Türkiye ilaç pazarının 2020'de 50,39 milyar liralık satış değerine ulaştığını hatırlatan Öztürk, kutu satış hacminin ise 2020'de 2,27 milyar kutuya yükseldiğini belirtti. Global ilaç pazarında olduğu gibi Türkiye ilaç pazarında da biyoteknolojik ilaçların stratejik önem taşıyan ürün grupları arasında yer aldığına işaret eden Öztürk, Türkiye'de biyoteknolojik ilaç pazarının, satış değeri bazında sürekli büyüme gösterdiğini, söz konusu ilaçların 2020'de 8,85 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Öztürk, "Sağlıkta dönüşüm programı ile yerli üretime öncelik verilmesi, ilaç sektörünün, savunma, enerji ve sanayi gibi stratejik sektörler arasında değerlendirilmesi ile yeni teşvik sistemleri gibi hususlar önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bu kapsamda ilaç ve tıbbi cihaz alanında katma değeri yüksek ve teknoloji gerektiren, küresel değer zincirinde yer alacak ürünlerin üretilmesine öncelik veriyoruz." ifadesini kullandı.
Sağlık endüstrileri alanındaki yatırım, üretim ve ihracatın arttırılması, teknolojinin geliştirilmesi için fiyatlandırma, geri ödeme, ruhsatlandırma, kamu alımları, sağlık teknolojisi politikaları gibi konuları bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmek ve koordine etmek için Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi kurulduğunu anımsatan Öztürk, pandemi süresince kurumun, ilaç firmalarıyla çalışılarak üretim planlarını gözden geçirdiğini, gerekli taahhütleri alarak Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların ithalat ve ihracatlarını, tedarik zincirini aksatmayacak şekilde planladığını anlattı. Öztürk, bunun sonucunda Kovid-19 ile mücadele kapsamında vatandaşların ilaca erişiminde herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını vurguladı.
-"ÜTS mobil uygulamasına vatandaşlarımızın ilgisi artmıştır"
Cemal Öztürk, 2014'te proje olarak başlayan Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ile Sağlık Bakanlığının, İlaç Takip Sistemi'nde olduğu gibi yine dünyada bir ilki gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attığını söyledi. Kullanıma 2017'de açılan ÜTS'nin, tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin kayıt, inceleme ve takip işlemleri, piyasa gözetimi ve denetimi, uyarı işlemleri ve klinik mühendislik faaliyetlerinin etkin yönetimi için geliştirildiğini aktaran Öztürk, şunları kaydetti:
"Tüm tıbbi cihazları ve kozmetik ürünleri kayıt altına alan ve takibini gerçekleştiren bu sistem ile ülkemizde kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve kaçakçılığın engellenmesinde önemli bir adım atıldı. ÜTS'de 4,5 milyondan fazla tıbbi cihaz ve 300 binden fazla kozmetik ürün kayıtlıdır. ÜTS, farklı kurum ve kuruluşların uhdesindeki bilişim sistemleri ile 15'ten fazla entegrasyona sahip 15 modülden oluşan bir e-Devlet uygulamasıdır. Vatandaş odaklı hizmetler kapsamında geliştirilen ÜTS mobil uygulaması ile vatandaşlarımız satın alacakları tıbbi cihaz, kozmetik ürün ve dezenfektan gibi bazı biyosidal ürünleri kolaylıkla sorgulayabilmektedir. Özellikle Kovid-19 salgını gibi olağanüstü durumlarda güvenli ürüne erişmek için ÜTS mobil uygulamasına vatandaşlarımızın ilgisi artmıştır."
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.