Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İSTİB Başkanı Ali Kopuz: "Yapay zeka projelerinde gıdanın payı artmalı"

"2050 yılına kadar gıda talebinin en az yüzde 50 artması bekleniyor. Öte yandan iklim değişikliği ve toprak kalitesindeki azalma bu arzın ancak ileri teknoloji ile mümkün olabileceğini gösteriyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, yapay zeka konusunda en önemli sektörün tarım ve gıda olacağını belirterek, "Bu konulara özel bir önem verilmesi gerekiyor. Yapay zeka projelerinde gıdanın payı artmalı." değerlendirmesinde bulundu.


İSTİB açıklamasında görüşlerine yer verilen Kopuz, Türkiye'nin 5 yıllık dönemdeki yapay zeka çalışmalarına yön verecek ilk "Ulusal Yapay Zeka Stratejisi"ne ilişkin değerlendirmesinde, gıdanın önümüzdeki 30 yılda en önemli stratejik ürün haline geleceğini belirterek, "2050 yılına kadar gıda talebinin en az yüzde 50 artması bekleniyor. Öte yandan iklim değişikliği ve toprak kalitesindeki azalma bu arzın ancak ileri teknoloji ile mümkün olabileceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.


Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nde, yapay zeka kaynaklı küresel ekonomi büyümesinde en büyük payın yüzde 15 ile tüketim ürünleri, konaklama ve gıda hizmetleri alanında olmasının beklendiğini aktaran Kopuz, şunları kaydetti:


"Aynı belgede sektörlerde yapay zekanın benimsenmesinden kaynaklı iş gücü artışının yüzde 41 ile paketli gıdalarda olacağı belirtiliyor. Bu oran diğer tüm sektörlerden fazla. Bunlar çok çarpıcı ve gıdanın gelecekteki önemini net olarak gösteren veriler. Ancak yine aynı belgeden öğreniyoruz ki 2007 ile 2020 yılları arasında yapay zeka alanında TÜBİTAK tarafından özel sektöre sağlanan destekler içinde tarım ve gıdanın payı yüzde 2 ile sınırlı kalmış.


Desteklenen 1.290 yapay zeka projesinin 25 tanesi gıda, tarım ve hayvancılık sektöründen. Bu durum küresel beklentilerin tam tersi ve ancak gıda konusuna özel önem verilerek aşılabilir. Bu nedenle yapay zekanın ve yüksek teknolojinin gıda alanında kullanımı için daha fazla proje geliştirilmesini sağlayacak çözümler üretilmeli. Bunun da en kolay yolu, konuya dikkat çekmek ve gerekirse ek destekler sağlamaktır."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”