Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İstanbul'da üç üniversite sağlık alanında biyoteknoloji çalışmaları için merkez kurdu

Marmara, Yıldız Teknik ve İstanbul-Cerrahpaşa üniversiteleri iş birliğiyle kurulan SABIOTEK'te, sağlık alanında buluşlar yapılması ve yenilikçi ürünlerin tasarlanarak dünyaya sunulması amaçlanıyor Merkezde, epilepsi tedavisi, beyin kanserleri, yapay kornea, yapay kemik üretimi ve şırıngasız aşı gibi alanlarda projeler yürütülecek

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) tarafından kurulan "Sağlıkta Biyoteknoloji Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma Merkezi (SABIOTEK)" için ilk adım atıldı.


Sağlıkta önemli buluşların yapılması ve yenilikçi ürünlerin tasarlanarak dünyaya sunulması amacıyla üç üniversitenin iş birliğiyle YTÜ'de açılan merkezin tanıtım töreni, Marmara Üniversitesi Mehmet Genç Külliyesi'nde gerçekleştirildi.


Törende, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve İÜC Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, SABIOTEK'in kurulmasıyla ilgili protokolü imzaladı.


İş birliği kapsamında SABIOTEK'te, "epilepsi hastalarının tedavisine yönelik beyine hızlı ilaç verilebilmesi için çip yerleştirilmesi", "beyin kanserleri ve beyin tümörlerinde tanı için kit üretimi", "yapay kornea üretimi", "üç boyutlu yazıcılarla yapay kemik üretimi", "felçli hastalar için sinir tamir yamaları üretimi", "şırıngasız aşı", "vücutta doku üreten kolajen yamaların üretimi" gibi birçok proje yürütülecek.


- "Ülkemize ve dünyaya faydalı projeler üreteceğiz"


İmza töreninin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, sağlık biyoteknolojisi alanında Türkiye'nin lider üç üniversitesinin bir araya geldiğini söyledi.


Yılmaz, "Muhteşem bir bilimsel çalışma, proje, şirketleşme, patent geliyor. Büyük startuplar da buradan doğacak. Ülkemize, tüm bilim camiasına hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.


İÜC Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın da Türkiye'de üniversitelerin genelde kendi içerisinde bireysel araştırmalara yöneldiklerini belirterek, bu projeyle farklı üniversitelerin altyapılarını ve kurum kültürlerini değerlendirmeyi, böylece yeni bir araştırma iklimi ortaya çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.


YTÜ ve Marmara Üniversitesiyle birlikte, geleceğin çok önemli bir sağlık biyoteknoloji araştırma merkezinin kurulmasına öncülük ettiklerini belirten Aydın, rektörlere teşekkür etti.


Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ise bu projede yer almaktan gurur duyduklarını söyledi. Hedeflerinin, Türkiye'nin ve dünyanın ihtiyacı olabilecek ve ürüne dönüşen çıktıları üretecek projeler yapmak olduğunu anlatan Kurt, "Tüm imkanları kullanacağız. Hem akademik hem de laboratuvar altyapısıyla ülkemize ve dünyaya faydalı projeler üreteceğiz." ifadelerini kullandı.


- Robotik teknoloji ile İspanya ve Türkiye'deki öğrenciler uzaktan doku üretti


Program kapsamında seminer ve biyoteknoloji çalıştayı da gerçekleştirildi. Fransa, İspanya ve Romanya'dan bilim insanlarının yer aldığı seminerde, uluslararası üniversitelerle iş birlikleri, salgın süreçlerinde laboratuvarlara robotik uygulamalarla uzaktan erişim ve buna yönelik uygun müfredatın geliştirilmesi konuları ele alındı.


Çalıştayda, üç üniversitenin bilim insanlarınca yapay doku üretiminin yanı sıra virüslerle ilgili tanı ve tedaviler, kanser türlerinin teşhis ve tedavilerine dair bilimsel araştırma ve tasarımlar gerçekleştirildi.


Çalıştay kapsamında, robotik teknoloji ile Marmara Üniversitesi'nde yapılan doku üretimine İspanya'daki öğrenciler uzaktan erişimle katıldı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”