Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralamasının 100 bine yükseltilmesine hukukçulardan destek geldi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uşan: "Genel kabul gören görüş bu oranın daha yükseltilmesi gerektiği" TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Değirmenci: "Bu karar, hukuk fakültelerine giren öğrenci kalitesinin yüzde 20 artması demek" İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öztürk: "Bu karar, kalitenin artırılması yönünden atılmış adımlardan biridir" Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ö

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ / İSMET KARAKAŞ - Hukukçular ve akademisyenler, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK), 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması şartını 125 binden 100 bine yükseltmesinin, eğitim kalitesinin artması için olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Kararı, AA muhabirine değerlendiren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Fatih Uşan, hukuk fakültelerine girişteki başarı sıralamasının yükseltilmesi konusunda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de çalışmalar yaptığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019'da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde de hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesinin artırılması için bazı faaliyetlerin yer aldığını anımsatan Uşan, 190 bin olan başarı sıralamasının, belgenin açıklanmasından sonra 125 bine yükseltildiğini, yeni kararla bu oranın 100 bine çıkartıldığını aktardı.

Uşan, şöyle devam etti:

"YÖK'ün başarı sıralamasının yükseltilmesi kararını, hukuk fakülteleri dekanları olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Genel kabul gören görüş bu oranın daha da yükseltilmesi gerektiği. Tıp Fakülteleri için 50 bin oranı var, hukuk fakülteleri için de bu oranın 75 bine hatta 50 bine yükseltilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz."

Hukuk mesleklerine giriş sınavının getirildiğine işaret eden, başarı sıralamasının yükseltilmesinin ve meslek sınavının yapılmasının hukuk eğitiminde kaliteyi artıracağını kaydetti. Muhammed Fatih Uşan, Adalet Bakanı Gül'ün de hukuk eğitimine yönelik destek verdiğini, bakanlıkla hukuk fakültelerinin görüş alışverişinde bulunduğunu bildirdi.

- "Kaliteyi yüzde 20 artırdık demektir"

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Olgun Değirmenci de her üniversitenin, sahip olduğu öğrencinin kalitesi kadar iyi olduğunu söyledi.

İyi bir hukuk sistemi için iyi hukukçulara ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Değirmenci, iyi hukukçulara sahip olunmadığında sistemin de yeterli işleyemeyeceğini belirtti.

Değirmenci, "Bu karar, hukuk fakültelerine giren öğrenci kalitesinin yüzde 20 artması demek. Biz bunu destekliyoruz. Çok yerinde bir karar. Bu, hukuk sisteminde bu öğrenciler mezun olduktan sonra yüzde 20 kaliteyi artırdık, demektir. Başarı sıralamasının 100 bin olması çok güzel ama hukuk fakültelerinin çok fazla kontenjanının da olmaması lazım. Bunlardaki kontenjanları da ihtiyaç düzeyinde tutarsak gelecekte yargıdaki insan sorununu da çözmüş oluruz. " değerlendirmesinde bulundu.

- "Diğer tedbirlerin de devamını bekliyoruz"

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk, hukuk dünyasında kalitenin artırılması için alınması gereken zorunlu tedbirler olduğuna işaret etti.

Başarı sıralamasının yükseltilmesinin de bu adımlar arasında bulunduğunu dile getiren Öztürk, bu kararın hukuk dünyasında kalitenin artmasını sağlayacağını dile getirdi.

Başka adımların da atılması gerektiğine dikkati çeken Öztürk, yeni hukuk fakültesi açılmasına izin verilmemesini istedi.

Öztürk, "Bu karar, kalitenin artırılması yönünden atılmış adımlardan bir tanesidir. Saygıyla karşılıyoruz. Bu tür girişimleri candan destekliyoruz. Diğer tedbirlerin de devamını bekliyoruz." diye konuştu.

- "Bir puan bile çok şey fark ettiriyor"

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey ise hukuk eğitiminin adil yargılanma hakkının ilk aşamasını oluşturduğunu vurguladı.

Kaliteli hukuk eğitimiyle hukuk devleti ilkelerinin yerleşmesi için temel taşların oturtulacağını belirten Yenisey, hukukçuların diğer meslek gruplarından farklı yetiştirilmesi ve hayata hazırlanması gerektiğini söyledi.

Feridun Yenisey, "Hukuk fakültelerine girişteki başarı kriterinin 75 bine, 50 bine çekilmesi doğru olur. Ne kadar kaliteli malzeme gelirse o kadar kaliteli elbise dikiliyor. Öğrencide bir puan bile çok şey fark ettiriyor. Kaliteyi yükseltmek için başarı kriteri ne kadar yukarı çekilirse o kadar doğru olur. Bu adımı candan desteklerim ama daha da yukarı çekilmesi iyi olur." dedi.

- "Hukuk fakültesine daha nitelikli öğrencilerin gelmesini sağlamaya hizmet edecektir"

İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca ise YÖK'ün kararını olumlu karşıladığını, gerektiğinde başarı sıralamasının daha da yukarı çekilebileceğini ifade etti.

Daha önceki dönemlerde bir alt sınır olmadan öğrencilerin kontenjan dahilinde hukuk fakültelerine girebildiğini aktaran Koca, 125 bin olan başarı sıralamasının YÖK kararıyla 100 bine yükseltildiğini hatırlattı.

Koca, "Belli bir alt sınır getirmek hukuk fakültesine daha nitelikli öğrencilerin gelmesini sağlamaya hizmet edecektir. Bunu, ülkemizin kaliteli hukukçulara sahip olmasını sağlamak bakımından bir adım olarak nitelendiriyorum ve olumlu buluyorum." şeklinde konuştu.

Hukuk fakültesini bitirenlerin sınava tabi tutulacağına dair daha önce alınan kararı hatırlatan Koca, YÖK’ün söz konusu kararı ve alınan diğer kararların, hukukçu kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar olduğunu sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”