Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Geleceğin elektrikli araç ustaları MEVKA desteği ile yetiştirilecek

Mevlana Kalkınma Ajansı 2020 Yılı Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tarafından Yürütülen “Karaman İlinde Yükseköğrenim Öğrencilerinin Elektrikli Araç Test, Tamir ve Bakım Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi’nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Geleceğin elektrikli araç ustaları MEVKA desteği ile yetiştirilecek
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ertekin, MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Konya Ticaret Odası (KTO) Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Durmuş Akdoğan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Proje ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bünyesinde çalışma yürüten akademisyenlere ve 300’den fazla öğrenciye “Elektrikli Araç, Tamir Bakım ve Onarımı, Girişimcilik, Endüstri 4.0, Dijital Dönüşüm, Dijital Dönüşüm İçin Yetkinlik Geliştirme, Dijital Değer Akışı Haritalaması, Üretim Alanında Dijital Çözümlerin Araştırılması” konularında eğitimler verildi. 

Programın açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Namık Ak, projenin içeriği hakkında detaylı bilgiler vererek, “Proje ile öğrencilerin teknolojik okuryazarlık seviyesinin artırılması, yeni teknolojileri kullanabilme kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve gelecekte karşılaşacakları problemleri çözme becerisine sahip olmaları amaçlandı. Proje sayesinde bu alanda eğitim gören öğrenci ve kursiyerler hem gerçek araç üzerinde hem de simülasyonla sanal ortamda eğitim alabilecekler. Karaman ve çevre illerde sanayi işletmelerinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesiyle bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlanacak. Geleceğin mesleklerinden olan elektrikli araç tamir bakım ve onarım alanında yetiştirilecek öğrenciler, kalifiye teknik eleman olarak elektrikli araç üretim ve satış sonrası hizmetlerinde çalışabilecekler” dedi.

Ardından kürsüye gelen MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı da mesleki eğitim ve elektrikli araçlarla ilgili dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmelerden bahsederek “Ülkelerin gelişmesi, kalkınması ve sanayileşmesinin temel unsurlarından birisi hiç şüphesiz bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi konusudur. Bilim, sanayi ve teknoloji alanlarında dünya üzerinde yaşanan hızlı ilerleme ile birlikte sanayinin yüksek nitelikli ara insan gücüne olan ihtiyacının da aynı oranda arttığı günümüzde firmaların çalışanlarında aradığı özelliklerin başında güncel bilgi ve teknolojileri yakından izlemeleri gelmektedir.

İş piyasasındaki bu ihtiyaçlar da endüstrinin ihtiyaç duyduğu nitelikte bireylerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesinde onun iş gücü vasıfları kazanmasında büyük rol oynayan “mesleki eğitimin” önemini bir kat daha artırmaktadır. Bizler de Kalkınma Ajansı olarak, bir tarafta genç insanlara başarılı bir meslek yolunun hazırlanması diğer yandan da ekonomiye vasıflı eleman yetiştirilmesi noktasında adeta köprü vazifesi gören mesleki eğitim konusunu ülkemizin gelecek hedefleri açısından stratejik bir alan olarak görüyoruz ve bağlı olduğumuz sanayi ve teknoloji bakanlığımızın dayönelendirmeleri ile bu alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Bu doğrultuda Ajansımız tarafından sahada uzun süredir yürütülen çalışmaların bir sonucu olarak bölgemizdeki imalat sanayiinde ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla ilan edilen İmalat Sanayiinde Nitelikli İnsan Kaynağının Yetiştirilmesi İçin Mesleki Ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında ajansımıza sunulan 37 projeye destek sağladık. Bugün bizleri bir araya getiren, amaçları, hedefleri ve elde edilecek çıktıları bağlamında destek sağlamaktan büyük memnuniyet duyduğumuz bu projeye de ajansımız tarafından mesleki eğitimin geliştirilmesi mali destek programı kapsamında 643 Bin TL kaynak sağlanmış durumda. Ajansımız desteği ile hayata geçirilen projenin konusunu oluşturan elektrikli araçlarla ilgili Dünya’da ve ülkemizde yaşanan gelişmelere baktığımızda çevre güvenliği ve kaynak verimliliği çalışmalarının global ajandanın ön sıralarında yer aldığı günümüzde, ilerleyen otomobil teknolojilerinin yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan taşıtlara olan ilgiyi her geçen gün daha da artırdığını görüyoruz. Değişen talepler, yeni nesil araçlara yönelim, emisyon kriterlerinin sıkılaştırılması, iklim krizi ve çevresel sorunlar gibi Dünya üzerinde yaşanan değişimlerin, küresel otomotiv sektörünü elektrikli ve hibrit motorlu araçlar çağına doğru hızlı bir şekilde dönüştürdüğü sektör temsilcileri tarafından da sürekli dile getirilmektedir. Şu anda tüm Dünyanın gündeminde olan elektrikli otomobil üretimi konusunda ülkemizde de son derece sevindirici ve hepimizi heyecanlandıran gelişmeler yaşanmaktadır.

Türkiye’nin Otomobili Projesi kapsamında ülkemizde üretilecek olan araçların elektrikli olarak tasarlanması, Türkiye’nin bu noktada aldığı pozisyonun son derece yerinde olduğunu ve bu alanda büyük bir fırsatın da yakalandığını göstermesi açısından da son derece önem arz etmektedir. Ülkemiz otomotiv endüstrisini farklı noktalara evirecek olan Türkiye’nin Otomobili Projesi aynı zamanda, ülkemizdeki mobilite ekosistemini de köklü bir şekilde değiştirerek, yeni nesil otomobiller etrafında oluşturulacak ekosistem sayesinde; şarj altyapısından konum bazlı uygulamalara, diğer akıllı cihazlarla bağlantıdan akıllı park uygulamalarına, üyelik bazlı ulaşım hizmetlerinden, otomobilin yazılımını kablosuz güncellemeye kadar yeni birçok teknolojiyi de beraberinde getirecektir. Gerek Dünya üzerinde gerekse de ülkemizde elektrikli araçlar konusunda yaşanan gelişmeler, şu an günlük hayatımızda kullandığımız fosil yakıt tüketen araçların ilerleyen dünya teknolojileri ve ulusal politikalar sayesinde önümüzdeki süreçte elektrikli taşıtlarla yer değiştireceği, bu nedenle bu alanda yetişmiş, kalifiye personele duyulan ihtiyacın önemli ölçüde artacağı da ön görülmektedir.

Tam da bu noktada, otomotiv sektöründe, mesleki ve teknik eğitim kalitesinin iyileştirilip geliştirilmesi, elektrikli araç test, tamir ve bakımı ile ilgili imalat sanayisinde nitelikli personelin yetiştirilerek istihdamının sağlanması amacıyla ajansımız desteği ile üniversitemiz tarafından hayata geçirilen bu proje son derece stratejik bir öneme sahiptir. Proje kapsamında, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemiz bünyesinde çalışma yürüten akademisyenlere ve 300’den fazla öğrenciye “Elektrikli Araç, Tamir Bakım Ve Onarımı, Girişimcilik, Endüstri 4.0, Dijital Dönüşüm, Dijital Dönüşüm İçin Yetkinlik Geliştirme, Dijital Değer Akışı Haritalaması, Üretim Alanında Dijital Çözümlerin Araştırılması” konularında eğitimler verilerek bu alanda eğitim alan 2 öğrencimiz de proje iştirakçisi olan White Rose firmasında istihdam edilmiştir. Hayata geçirilen proje sayesinde öğrencilerimiz, aldıkları eğitim ve uygulama laboratuvarında edindikleri teknik bilgi ve uygulama becerileri ile hem sektörün ihtiyaçları doğrultusunda donanımlı birer meslek elemanı olma, hem de geleceğin meslekleri arasında gösterilen elektrikli araç tamir, bakım ve onarımım konusunda bugünden yatırım yapma fırsatı bulmuş oldular. Kurum olarak mesleki eğitim konusuna olan desteğimizin devam edeceğini belirterek, projenin şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan KTO Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Durmuş Akdoğan ise Mesleki Eğitim Merkezi faaliyetleri hakkında bilgi vererek, hayat boyu öğrenme ilkesi ile insana yatırım geleceğe yatırım anlayışıyla çalıştıklarını söyledi. Akdoğan konuşmasının devamında Teknoloji ve Eğitim Kampüsünün fiziki alt yapısı ve proje hakkında teknik bilgiler aktardı.

Programın ardından katılımcılar, MEVKA desteği ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda oluşturulan Elektrikli Araç Test, Tamir ve Bakım Mesleki Eğitim Laboratuvarı’nı gezerek yetkililerden bilgiler aldı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 2
  • 2
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English