Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Varank, 7. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nde konuştu:

"Türkiye 2021 yılında yüzde 11 oranındaki büyüme rakamıyla G20, AB ve OECD ülkeleri arasındaki en yüksek performansa imza attı. Aynı dönemde sanayimizdeki büyüme ise yüzde 16,6 olarak gerçekleşti" "Üniversitelerdeki bilgi ve birikimi ekonomiye aktararak teknolojik gelişimi bilim insanlarının öncülüğünde devam ettireceğiz" "(Rusya-Ukrayna Savaşı) Savaş ve çatışmalar yerine bilim, teknolojiyle tüm insanlığın gelişimine katkı sunacak buluşlara imza atması hepimizin ortak arzusu. Bu nedenle en çok d

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin geçen yıl yüzde 11 oranındaki büyüme rakamıyla G20, Avrupa Birliği (AB) ve OECD ülkeleri arasındaki en yüksek performansa imza attığını belirterek, "Aynı dönemde sanayimizdeki büyüme ise yüzde 16,6 olarak gerçekleşti. 2021 yılında yatırım, üretim, ihracat ve istihdamda yakaladığımız yüksek performanslarla birlikte bu büyümenin önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesini bekliyoruz." dedi.


Bakan Varank, 7. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'ne video mesajla katıldı.


Mesajında, geçen haftadan beri devam eden Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dolayısıyla duyduğu üzüntüyü dile getiren Varank, "Bu coğrafyanın savaş ve çatışmalar yerine bilimle, teknolojiyle anılması, tüm insanlığın gelişimine katkı sunacak buluşlara imza atması hepimizin ortak arzusu. Bu nedenle en çok da Avrasya coğrafyasını olumsuz etkileyen bu kabul edilemez durumun bir an önce son bulmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.


Varank, üniversitelerin ülkelerin kalkınmasındaki önemine işaret ederek, son 20 yılda üniversitelerin gelişimi için önemli atılımlar yaptıklarına dikkati çekti.


Bu noktada eğitimde fırsat eşitliğini temin etmenin en temel öncelikleri olduğunu söyleyen Varank, Türkiye'deki üniversite sayısının 206'ya, öğretim görevlisi sayının 180 bine yükseldiğini, öğrenci sayısının da 8 milyon 240 bine ulaştığını bildirdi.


Varank, ​​​​​​​Türkiye'yi yükseköğretimde küresel bir marka haline getirmek istediklerini vurgulayarak, üniversitelerdeki niteliğin artması için de yoğun şekilde çalıştıklarını anlattı.


- "Üniversitelere önemli görevler düşüyor"


Ekonomilerin artık iklim değişikliği, salgın hastalıklar, dijitalleşme, enerji ve gıda arz güvenliği gibi birbirinden kompleks problemlerle uğraştığını belirten Varank, "Bu sorunlara yenilikçi çözümler üretme ve toplumu yönlendirme konusunda üniversitelere çok önemli görevler düşüyor." dedi.


Varank, dünya genelinde üniversitelerin tek tip teorik eğitimler veren izole yapılar olma döneminin sona erdiğini ve bu kurumların birçok yeniliğe öncülük ettiğini vurgulayarak şunları kaydetti:


"Bu yeni trende paralel olarak biz de üniversitelerimizin tekdüzelikten uzaklaşmasını, misyon farklılaşmalarına giderek ihtisaslaşmasını, hem kamuyla hem de özel sektörle daha fazla iş birlikleri geliştirmesini destekliyoruz. Bu dönüşüm ve iş birlikleri için gerekli tüm mekanizmaları, altyapıları kurduk, hala daha yenilerini geliştiriyoruz. Üniversitelerimizi araştırma altyapılarıyla, test laboratuvarlarıyla, teknoloji geliştirme bölgeleriyle, teknoloji transfer ofisleriyle ve girişimcilik merkezleriyle donattık. Gelişmiş bir fikri mülkiyet sistemini ülkemizde tesis ettik. Kapsamlı burslar ve destek programlarıyla akademisyenlerimizi Ar-Ge yapmaya, teknoloji odaklı projeler geliştirmeye teşvik ettik, etmeye de devam ediyoruz."


Üniversitelerde daha fazla bilginin ve teknolojinin üretilmesini, sonrasında da bunların ticarileştirilerek ekonomiye kazandırılmasını sağladıklarını belirten Varank, bu yaklaşımın olumlu sonuçlarını görmekten memnun olduklarını ifade etti.


- "Üniversitelerin gelişimi için çalışacağız"


Varank, hafta başında açıklanan ekonomik büyüme verilerine değinerek şunları kaydetti:


"Türkiye 2021 yılında yüzde 11 oranındaki büyüme rakamıyla G20, AB ve OECD ülkeleri arasındaki en yüksek performansa imza attı. Aynı dönemde sanayimizdeki büyüme ise yüzde 16,6 olarak gerçekleşti. 2021 yılında yatırım, üretim, ihracat ve istihdamda yakaladığımız yüksek performanslarla birlikte bu büyümenin önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesini bekliyoruz."


Hükümet olarak 20 yıldır yürüttükleri tüm çalışmaları hep veriye dayanan bilimsel temele oturtulmuş bir anlayışla sürdürdüklerini vurgulayan Varank, bu doğrultuda gelecek dönemde de üniversitelerin gelişimi için yoğun çaba göstereceklerini ifade etti.


Varank, yükseköğretim sistemini bölgenin ve dünyanın çekim merkezlerinden biri haline getirmek için çalışacaklarını belirterek, buralardaki bilgi ve birikimi ekonomiye aktararak teknolojik gelişimi bilim insanlarının öncülüğünde devam ettireceklerini kaydetti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”