Son Dakika Haberler

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: "Yaşıyor olduğumuz süreçte savunma sanayisindeki başarımız diğer sektörlere de rol model oluyor" "Savunma sanayisinde elde edilen gelişmelerin etkilerinin şu an salgın döneminde ihtiyaç duyulan ilaç ve aşı geliştirme çalışmalarına da etkisi var" Roketsan Genel Müdür Yardımcısı Akın Toros: "Mümkün olduğunca alımlarımızı Türkiye geneline yaymak ve farklı illerdeki sektörel tecrübelerden faydalanmak amacındayız"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Yaşıyor olduğumuz süreçte savunma sanayisindeki başarımız diğer sektörlere de rol model oluyor." dedi.


SAHA İstanbul ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) iş birliğiyle çevrim içi düzenlenen "Savunma Sanayiinde Yerli ve Milli Üretim" temalı "3. Savunma Sanayii Buluşmaları" etkinliği kapsamında "Bir Yerlileşme Örneği Olarak Savunma Sanayii" başlıklı panel gerçekleştirildi.


Panelde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, savunma sanayisinde yüzde 15'lerden yüzde 70'lere çıkan yerlilik oranının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, "Şu an yüzde 70'ten de 75'lere çıkması hedefimiz var. Bu sürecin teknolojik tabanlı gelişime sahip olması gibi birtakım kritik bileşenlere bakıldığında sayıların memnuniyeti var fakat bundan sonra koyduğumuz hedeflerdeki teknolojik taban çok daha kuvvetli." dedi.


Ar-Ge'nin yeni hedeflere ulaşmadaki önemine işaret eden Mandal, "Bu yaşanan dönemlerin iş yapış yöntemlerini de değiştiriyor olması çok önemli. Savunma sanayisinde elde edilen gelişmelerin etkilerinin şu an salgın döneminde ihtiyaç duyulan ilaç ve aşı geliştirme çalışmalarına da etkisi var. Gıda arzının, güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bütün dünya görüyor. Dolayısıyla yaşıyor olduğumuz süreçte savunma sanayisindeki başarımız diğer sektörlere de rol model oluyor." şeklinde konuştu.




- "Savunma sanayisine TÜBİTAK tarafından 2003'ten bu yana 5 milyar liraya yakın destek verildi"




Prof. Dr. Hasan Mandal, savunma sanayisinde izlenilen yöntemlerin ilaç ve aşı geliştirme süreçlerine de örnek teşkil ettiğini belirterek, "Özellikle SAHA İstanbul'un başarıyla gerçekleştirdiği platform yaklaşımını 'ilaç ve aşıda nasıl geliştirebiliriz' noktası bizim için bu dönemde izlediğimiz yöntemlerden birisi." dedi.


TÜBİTAK'ın destek programlarından örnekler veren Mandal, şunları kaydetti:


"Tüm bileşenlerimiz esasında bizim yeni bilgi üretimi ve insan kaynağı geliştirme çabamız için. Onun arkasındaki itici güç ve örnek aldığımız yer de savunma sanayisi... Şu an bunu diğer sektörlere de uygulamaya çalışıyoruz. Savunma sanayisi özelinde de TÜBİTAK tarafından 2003'ten bu yana 5 milyar liraya yakın destek verildi."




- "Sürdürülebilir millileşme ve yerlileşme çok önemli"




Roketsan Genel Müdür Yardımcısı Akın Toros da ekim ayında 4. kez sonda roketini uzayın sınırlarının dışına fırlattıklarını belirterek, "Geri getirmeyi de başardık. Buradan elde ettiğimiz bilgilerle de kısa sürede hedeflediğimiz hedef ve başarılara ulaşacağız. Burada yerlilik ve millilik gerçekten çok kritik." dedi.


Yerlilik ve millik oranlarının artırılması ve daha verimli hale getirilebilmesine yönelik hedef ve stratejilere değinen Toros, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Yerli ve milli alt yüklenici imkan kabiliyetlerini geliştirerek sürdürülebilir tedarik zincirini ve maliyet üretimini etkin sağlayan alt yüklenici ekosistemini oluşturmayı temel strateji edindik. Bunun için 3 temel başlığımız var. Birincisi, savunma sanayi ekosistemine yurt içinde olmayan teknolojiler ile üretilmeyen malzeme ve alt sistem ikamelerinin kazandırılarak Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkı sağlanması. İkincisi, yurt içinde imkan ve kabiliyet kazanılması ve geliştirilmesi amacıyla tedarik faaliyetlerinin öncelikli olarak KOBİ'ler üzerinden gerçekleştirilmesi. Üçüncüsü ise yurt içinde kazanılmış imkan ve kabiliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması. Bu kavram çok önemli. Salgında kısa süreli tedarik kesintisi yaşadık, bu da üretimi etkiledi. Bu yüzden sürdürülebilir millileşme ve yerlileşme olarak bu kavramı değerlendirmek çok daha etkili ve verimli olacaktır.


Roketsan'ın 2020'de çalıştığı firmaların yaklaşık yüzde 70'i KOBİ statüsünde ve 37 farklı ilde yerleşik tedarikçilerimizin toplamı 1.710 adettir. Mümkün olduğunca alımlarımızı Türkiye geneline yaymak ve farklı illerdeki sektörel tecrübelerden faydalanmak amacındayız."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”