Son Dakika Haberler

UEFA, 69. kuruluş yıl dönümünü kutluyor

Eklenme Tarihi: 15.06.2023 - 10:38

Avrupa futbolunun çatı kuruluşu UEFA, 69. kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

UEFA, 69. kuruluş yıl dönümünü kutluyor
25 üyenin hazır bulunduğu kuruluş toplantısıyla 15 Haziran 1954 tarihinde faaliyetlerine başlayan UEFA, Paris ve Bern'in ardından son olarak İsviçre'nin Nyon kentindeki merkezinde çalışmalarını sürdürüyor.

UEFA'nın kültürel ve siyasi olarak Avrupa'nın bir parçası kabul edildiği için birliğe alınan Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Rusya, İsrail ve Kazakistan gibi ülkelerle birlikte toplam 55 üyesi bulunuyor.

Kulüp ve milli takım düzeyinde 18 turnuva
Futbolun çatı kuruluşlarından UEFA, kulüp ve milli takım düzeyindeki 18 turnuvasıyla Avrupa futbolunda rekabet ve heyecanı ayakta tutuyor.

Milli takım seviyesinde erkek ve kadınlarda Avrupa Şampiyonası'nı organize eden UEFA, Eylül 2018'den bu yana da Uluslar Ligi'ni düzenlemeye başladı. UEFA'nın futsalın yanı sıra 21, 19 ve 17 yaş altı gruplarında şampiyonaları bulunuyor.

Kulüp düzeyinde ise Şampiyonlar Ligi, Avrupa futbolunun 1 numaralı organizasyonu olmaya devam ediyor. Avrupa Ligi ve 2 yıl önce düzenlenmeye başlanan Avrupa Konferans Ligi'nden başka Kadınlar Şampiyonlar Ligi, Süper Kupa, Gençlik Ligi, Futsal Şampiyonlar Ligi kulüplerin her yıl mücadele ettikleri diğer UEFA turnuvaları.

En başarılılar İspanya ve Real Madrid
Milli takım ve kulüp düzeyinde UEFA organizasyonlarında en başarılı ülke İspanya, takım ise aynı ülkeden Real Madrid oldu.

İspanya'nın erkek, kadın ve alt yaş milli takımları, 3'ü Avrupa Şampiyonası olmak üzere toplam 48 şampiyonlukla listenin başında yer alıyor.

İspanya'yı 37 kupayla Almanya, 21 şampiyonlukla da Fransa takip ediyor.
Takımlar bazında ise artık düzenlenmeyen (Kupa Galipleri, Intertoto ve Kıtalararası) turnuvalarla birlikte toplam 24 kupayı müzesine götüren Real Madrid, en başarılı kulüp olarak dikkati çekiyor.

Madrid temsilcisinin Avrupa futbolunun 1 numaralı turnuvası Şampiyonlar Ligi'nde 14 zaferi bulunuyor.İtalya temsilcisi Milan, 17 kupayla ikinci, Barcelona, 14 kupayla üçüncü sırada yer buldu.

En uzun başkanlık yapan Johansson
1990-2007 tarihleri arasında başkanlık koltuğunda oturan İsveçli spor adamı Lennart Johansson, UEFA'ya en uzun süre liderlik eden isim olarak tarihe geçti.

22 Haziran 1954'ten itibaren Ebbe Schwartz (Danimarka), Gustav Wiederkehr (İsviçre), Artemio Franchi (İtalya), Jacques Georges (Fransa), Lennart Johansson (İsveç) ve Michel Platini'nin (Fransa) başkanlık yaptığı UEFA'yı 2016 yılından bu yana Sloven Aleksander Ceferin yönetiyor.

Yolsuzluk iddiaları Platini'yi koltuğundan etti
Avrupa futbolunun efsane isimlerinden Fransız Michel Platini'nin 8 yıl 255 gün süren UEFA başkanlığı serüveni, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle kötü bitti.

Eski FIFA Başkanı Sepp Blatter'in Platini'ye 2 milyon İsviçre frangı verdiği gerekçesiyle FIFA, iki futbol adamını da 8 yıl futboldan men cezasına çarptırdı.

FIFA Tahkim Kurulu, görevi askıya alınan Platini'nin 8 yıllık cezasını 6'ya indirirken, Fransız futbol adamı bu cezayı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) taşıdı. CAS tarafından men cezası 6 yıldan 4'e düşürülen Platini, istifa etti ve 14 Eylül 2016'da seçime gidildi.

Kaynak:

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün
  • Kalp

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”