Son Dakika Haberler

Tokyo Olimpiyatları'nda sporculara 4-5 günde bir test yapılacak

Eklenme Tarihi: 03.12.2020 - 10:28

Organizasyon Komitesinin iç raporundan: "Akıllı telefon uygulaması üzerinden ziyaretçilerin sağlık durumları izlenecek" "Testi pozitif çıkan ancak semptom göstermeyen sporculara, uygulanacak yeni virüs testi negatif çıkar ise yarışmalara katılmalarına izin verilebilecek" "Yarışmaları sona eren sporcuların vakit kaybetmeksizin, yerleşkeden ayrılmaları talep edilecek" "Turnuva kapsamında uyarılara aldırış etmeyen ziyaretçilerin, yerleşkeye girişi reddedebilecek ya da yerleşkeden çıkarılabilecek" "

TOKYO (AA) - Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında sporculara, belirti göstermeseler de 4 ila 5 günde bir test yapılacak.


Turnuvanın Kovid-19'a karşı önlem planını hazırlamakla görevlendirilen, hükümet, Tokyo Metropol Valiliği ve Organizasyon Komitesi'nden yetkililerin yer aldığı heyet, eylülden beri yaptığı 6 toplantı sonrası hazırladığı iç raporu yayımladı.


Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Üst Yöneticisi (CEO) Muto Toşiro, düzenlediği basın toplantısında, iç raporun, etkili bir aşı olmaksızın da Olimpiyat Oyunları'nın düzenlenebilmesini hedeflediğini söyledi.


CEO Muto, "Devasa bir turnuvada Kovid-19'a karşı önlem alırken planlama, pratik ve somutlaştırabilme önemli. Bundan sonra, yönetim, içeriğin doldurulması ve pratikliğe odaklanacağız. Gerçekleştirme aşamasında bazı problemler oluşabilir. Sabırlı olmalıyız ve sonuca odaklanmalıyız." dedi.


Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Fukui Tsuyoşi ise "Önlemler, sporcuların güvende hissetmelerini ve müsabakalarına odaklanmalarına fırsat verecek." ifadesini kullandı.


İç raporda bazı kararların muğlak bırakıldığını kaydeden Fukui, açılış ve kapanış törenlerinde test ile anti-virüs tedbirlerinin uygulanma şeklinin müzakere edildiğini belirtti.


Rapora göre, düşük vaka sayılarının bulunduğu ülkelerden katılacak ziyaretçiler, 14 günlük karantina şartından muaf tutulacak. Akıllı telefon uygulaması üzerinden ziyaretçilerin sağlık durumları ve ilgili faaliyetleri izlenebilecek.


Oyunlar sırasında yaklaşık 10 bin insanın barınabileceği, başkentteki Harumi Sahili'nde yer alan sporcu yerleşkesinde, sporcuların test ve sonuç analizi yapabilecek ekipmanla donatılacak.


Sporcular varış dahil son 72 saat içerisinde çıkmış negatif test sonucunu ibraz edecek ve yerleşkesinde konakladığı her 96-120 saat arasında yeniden test olacak.


Japonya'ya giriş yasağı bulunan ülke ve bölgelerden gelen sporcular, havalimanında Kovid-19 testine tabi tutulacak ve belirlenmiş araçlarla seyahat edebilecek. Sporcular, 14 gün zorunlu karantina sürecinde de yarışmalara katılabilecek.


Kuralları ihlal edilmesi halinde bilgilendirilecek sporcular, virüs testleri pozitif çıkması halinde yarışmalara katılamayacak. Testi pozitif çıkan ancak semptom göstermeyen sporculara, uygulanacak yeni virüs testi negatif çıkar ise yarışmalara katılmalarına izin verilebilecek.


İki adet test sonucu da pozitif çıkan sporcular ilgili yönergeleri izleyecek. Yarışmaları sona erince, yerleşkede beklediği ek bir etkinlik yok ise olası bir salgın yayılımına karşı, vakit kaybetmeksizin ülkesine geri dönecek.


Seyirci ve yurtdışından ziyaretçilere yönelik sayı sınırlamaları ilişkin karar bahar aylarına dek açıklanacak. Turnuva kapsamında uyarılara aldırış etmeyen ziyaretçinin, yerleşkeye girişinin reddedilmesi ya da yerleşkeden çıkarılması gündeme gelebilecek.


Öte yandan raporda, paralimpik sporcular için ayrıca bir destek rehberi yayımlanması, spor kategorilerine ait virüs önlemlerini hazirana dek karar verilmesi yer alıyor.


Şüpheli Kovid-19 hastalarının tedavisi için sağlık tesisleri kurulması; sporculara yaklaşılırken 2 metrelik sosyal mesafe kuralına riayet edilmesi; tüm katılımcılara kapalı, kalabalık ve yakın temasa maruz bırakan "3C" kuralına uymaları, maske giymeleri ve dezenfektan kullanmaları tavsiye edilmesi de raporda yer buldu.


Hali hazırda harcamaların karşılanması ve erteleme kaynaklı artan masraf dilimlerinin bölüşülmesine yönelik hükümet, valilik ve komite arasında müzakereler sürüyor.



Kaynak:

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün
  • Kalp

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”