Profesyonel Bir Futbol Sahası Nasıl Yapılır

Eklenme Tarihi: 01.10.2019 - 12:38

Profesyonel Bir Futbol Sahası Nasıl Yapılır

 
Futbol sahası yapımı için birden fazla aşama vardır. Bu aşamalar sırasıyla; uygun sahanın belirlenmesi, proje aşaması, altyapı çalışması, zemin uygulaması, saha etrafının çevrilmesi ve sonrasında ise saha bakımlarıdır.
 
Bir futbol maçı seyrederken sahanın nasıl yapıldığını merak ederiz ve bunun için bir araştırma yaparız. Profesyonel bir futbol sahası nasıl yapılır? Ne kadar işçi çalışır? Süresi ne kadar gibi sorular sorulup durulur. Bunun için bir parça tahminimiz olsa da size aşamalı olarak bir futbol sahası nasıl yapılır? Saha yapımı hangi aşamalardan geçer ve futbol sahası m2 fiyatları için belirleyiciler nelerdir bunları aktaracağız.
 
Profesyonel Futbol Sahası Yapım Aşamaları Nelerdir?
 
Arazi Seçimi
Arazi seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken ilk aşama, araziye ulaşımın kolay yapılacak olmasıdır. Eğer doğal çim kullanılacak bir saha ise yine yağış almayan veya yoğun güneş görmeyen alanların tercih edilmesi de bir avantajdır.


 
Proje
Proje aşaması sahanın kağıt üzerinde bitmesidir. Sahanın kaç m2 olacağı, hangi ürünün kullanılacağı gibi saha yapımı için gerekli olan herşey belirlenmiştir. Bu aşamadan sonra altyapı çalışmasına geçilir ve saha yapımı için tüm detaylar şekillenmeye başlar. Bu aşamadan sonrası zemin uygulamasıdır.
 
 
Zemin Ürünün Seçilmesi
Sahaya uygulanılacak zemin ürünü önceden seçilir. Zemin ürünü sahanın kullanım amacına göre değişmektedir. Profesyonel sahalar için hibrit, suni çim ve doğal çim  ürünler kullanılmaktadır. Üç zemin ürününün de birbirinden farklı avatajları ve özellikleri bulunmaktadır.
 
Suni çim
 
Suni çim uzun süre kullanıma uygun, garantili bir zemin uygulamasıdır. Çok sayıda teknik özelliğe sahip olduğu için farklı alternatifleri bulunmaktadır. Seçtiğiniz ürünün kalitesi ürünün ömrünü belirlemektedir.
 
Doğal Çim
 
Doğal çim profesyonel sahalarda kullanılan zemin seçeneklerinden bir tanesidir. Doğal çim iyi bir oyun konforu sunar fakat bakımı oldukça maliyetlidir. Güneşte solma yapabileceği gibi yağmurlu havalarda eşit oyun fırsatı tanımaz. Doğal çim bir sahada yağmurlu bir hava oyun oynamak ,yağmur olmayan havalara göre farklılık gösterecektir.
 
Hibrit
Hibrit, suni çim ve doğal çimin karışımından elde edilen bir zemin seçeneğidir. Son yıllarda çok sayıda futbol sahası yapımı için tercih edilmektedir. Tercih edilme sebebi doğal çim konforunu sunması ve uzun süre kullanıma olanak tanımasıdır.
 
Altyapı Çalışması
 
Suni çim uygulaması için iyi bir altyapı çalışması yapılmalıdır. Altyapı çalışması için öncelikle arazinin kotu alınması gerekir bu da arazinin etrafına dört köşe kazıklar çakılarak yapılır.  Tüm arazinin yükseklik seviyesi aynı olmalıdır.
 
Silindir ile sıkıştırma işlemi yapılır. Zemin sıkıştırıldıktan sonra, çukur kazılır ve  bu alana hatıl beton dökülür.
 
Bu işlem sonrası çevre hatıl kalıbı çakılır, kalıbın içine 25’i toprak üstüne 25 cm’ı toprağın altında kalacak şekilde bu işlem gerçekleştirilir.
 
Son işlem demir donatı işlemidir.
 
Drenaj amacı ile ankraj boruları yerleştirildikten sonra sahanın uzun kenarına gelen destek direklerinin altına elektrik çıkışı için pimaş borular yerleştirilir ve beton dökme işlemi yapılır. Bu işlem sonrası sahaya mıcır serilir. Ve suni çim serilir.
 
 
Zemin Ürününün Uygulanması
 
Seçilen zemin ürünü doğru şartlar altına uygulanır. Bu doğal çim, suni çim veya hibrit olabilir. Önemli olan doğru şekilde uygulamayı gerçekleştirmektir.
 
Profesyonel Futbol Sahası Fiyatları
 
Futbol sahası m2 fiyatları birçok değişkene göre değişmektedir.  Bu değişkenler sahanın toplam m2’si, kullanılacak zemin ürünü, nakliye masrafları gibi farklı değişkenlerdir. Futbol sahası m2 fiyatları için net bir rakam söylemek bu nedenle doğru değildir. Sahanın maliyeti, proje aşamasında belli olmaktadır.
 
Özetle
 
Saha yapımı için projelendirme, altyapı çalışması, zemin ürünün uygulanması aşamaları yer almaktadır. Fiyatlar; kullanılacak zemin ürünü, lokasyon, toplam m2 gibi sebeplerle değişkenlik gösterdiği için net bir fiyat söylemek pek mümkün değildir.
 

Kaynak:

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 1
  • 2
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün
  • Kalp

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”