Son Dakika Haberler

Mısır'da Sisi karşıtı gösteri çağrısı

Eklenme Tarihi: 23.09.2019 - 00:30

İSTANBUL (AA) - İspanya'da yaşayan Mısırlı müteahhit Muhammed Ali, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi görevi bırakmadığı takdirde cuma günü Mısır'da milyonluk gösteri düzenlenmesi çağrısında bulundu.


Sisi hakkında yolsuzluk suçlamalarında bulunan Ali, 30 dakikalık bir video kaydı yayınladı.


Ali, video yayınında, ülkedeki kurumların, Sisi'yi görevi bırakmaya mecbur bırakamaması durumunda milyonluk gösteri düzenlenmesi çağrısı yaptı.


Öte yandan rejime yakınlığıyla tanınan Ahmed Musa, kendisinin sunduğu bir televizyon programında "Cumhurbaşkanını değil devleti düşürmek için komplo kurulduğundan" bahsetti ve Mısırlıları söz konusu "sabote" çağrılarına kulak vermemeye davet etti.


- Kapsamlı siyasi reform çağrısı


Solcu "Demokratik Mısır" Partisi dün yaptığı yazılı açıklamada, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını da kapsayacak şekilde "kapsamlı siyasi reform" çağrısında bulundu.


Devrimci Sosyalist Hareket ise açıklamasında, "korku devrinin sona erdiğini ve Sisi'nin görevi bırakmasının zor değil bilakis her zamankinden daha kolay olduğunu" belirtti.


Mısır resmi haber ajansı MENA'nın, çoğunluğu rejim yanlısı güçlerden oluşan "Partiler ve Politikacılar Gençlik Koordinasyonu'ndan naklettiği başka bir açıklamada, Mısır devletinin yıkıcı planlara karşı korunması gerekliliği vurgulandı ve Tahrir Meydanı ve bazı kentlerde gösteriler düzenlendiği yönündeki haberlerin doğruluğunun sorgulanması gerektiğini kaydetti.


Rejim yanlısı "Partiler Koalisyonu" da Mısır halkına şüpheli çağrılara karşı istikrarını muhafaza etme çağrısında bulundu.


- Gösterilerdeki gözaltılar


Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan cuma günkü gösterilerde gözaltılar olduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmazken, Mısır Hak ve Özgürlükler Komisyonu (ECFR), El-Mansura'da 8, El-Mahalle'de 20, Kahire ve İskenderiye'de 16 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.


Mısırlı hukukçu Muhammed el-Bakir ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Es-Selam ve El-Cebel el-Ahmar askeri kamplarında gözaltında tutulanların sayısının çok fazla olduğunu, bunlardan bir kısmının dün serbest bırakıldığını kaydetti.


-Ne olmuştu?

İspanya'da yaşayan Mısırlı müteahhit Muhammed Ali'nin iki hafta önce sosyal medya üzerinden yayımlamaya başladığı videolar, kısa sürede yayılmış ve söyledikleri Mısır sokaklarında karşılık bulmuştu.

Yönetimle uzun süre çalıştığını ve ülkede son yıllarda yapılan yolsuzlukları bildiğini anlatan Ali'nin özellikle de Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi hedef alması ve suçlaması dikkati çekmişti.

Takipçi sayısı kısa sürede hızla artan Ali, geçen pazartesi günü sosyal medya üzerinden “Sisi bu kadar yeter” adında bir hashtag açmıştı. Kısa sürede 1 milyona ulaşan hashtagın kapatılmasının ardından Ali, önceki gün Mısır'ın Ehli ve Zemalik futbol takımları arasında oynanacak olan süper kupa maçının ardından eylem yapma çağrısında bulunmuştu.










Kaynak:

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün
  • Kalp

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”