Son Dakika Haberler

Konyalı Dağcı Ağrı Dağı zirvesine çıktı

Eklenme Tarihi: 15.07.2021 - 10:19

Ankara'da faaliyet gösteren Hiking Doğa Yürüyüşü Grubu sporcuları, Ağrı Dağı zirvesine bir tırmanış gerçekleştirdi. Konya'nın Kulu ilçesinden bir dağcınında aralarında bulunduğu profesyonel sporcu zirvede Türk bayrağını dalgalandırdı.

Konyalı Dağcı Ağrı Dağı zirvesine çıktı
7 gün süren faaliyette 10 sporcu başarıyla 5137 m ile Türkiye'nin en yüksek noktası olan Ağrı Dağı zirvesine ulaştılar. Şiddetli rüzgara rağmen tırmanışı başarıyla tamamlayan dağcılar burada Türk bayrağını dalgalandırdı.
Konya'nın Kulu ilçesinden olan profesyonel sporcu ve dağcı 50 yaşındaki Feramuş Pektaş yaşadıkları o zorlu süreci KONTV Kulu Muhabirine anlattı. Pektaş, " Ben Feramuş Pektaş Konya Kululuyum. 7 yıldır profesyonel dağcılık yapmaktayım. Türkiye Dağcılık Federasyonunun lisanslı sporcusuyum. Türkiye ve Avrupa'da birçok dağ zirvesi gördüm. Uzunca süredir bir hedefimiz vardı Ağrı Dağı'nın zirvesi yapabilmekti. Geçen yıl hava koşullarından dolayı başarılı olamamıştık. Bu sene ekibimizle beraber zorlu zirveye ulaştık. 
'Tırmanışımız 7 gün sürdü ve Türkiye'nin çatısı olan Ağrı Dağı zirvesine ulaştık'
Tırmanışımız 7 gün sürdü. Çok zevkli geçti ve başarılı olduğumuz için de tüm takım olarak mutlu olduk. Dağcılık farklı bir spor Konya Ovası'na farklı bir spor. Çünkü dağımız yok. Birgün herkesinde denemesini isterim. Ağrı Dağı Avrupa'nın en yüksek dağı ve Türkiye'nin de çatısı sayılıyor. 5.137 metre 17 bin filt basınca ve oksijensizliğe birçok insanın bünyesi hazır olmuyor. Biz uzunca süredir yaptığımız antremanlarla kendi fiziğimizi, psikolojimizi mental anlamda hazırlamış bulunuyorduk. 10 kişilik ekibimizle bir eksikle zirveye tırmanmayı başardık. Mutluluğunu yaşıyoruz. 

'Hedefim Everest zirvesidir'
Bundan sonraki hedefimiz zaten bir dağcının en son hedefi dünyanın çatısı Everest zirvesidir. En zorlu zirvede k2 dağıdır.  Benim her zaman hayallerimi süsler. Geceleri rüyamda gördüğüm dağlardır. Oralar daha zordur ama bir dağcı direkt oraları yapmaz. Kendini her zaman hazırlar. Bir sonraki adımımız Rusya'da olan dağdır. İran'da olan dağdır. Komşu ülkelerde de tırmanmayı düşündüklerimiz vardır. Planlarımızı ve antremanlarımızı yapıyoruz. Hedefimize adım adım gidiyoruz. Umarım bir gün onları da teker teker başarırız. Dağcılık yüksek disiplin gerektiren bir spordur. 
'Dayanışma, birlik ve beraberlik isteyen bir spordur'
Motivasyon ister. Birimiz hepimiz için hepimiz birimiz için deriz ve yola düşeriz. Yol arkadaşlarımız her zaman birbirine destektir. Dayanışma ile yapılan bir spordur. Zayıf halka her zaman oyunu bozar. Seyircimiz yok, alkışlayanımız yok. Bu sporda farkındalığı yaratmakta zordur çünkü düz ovada kimse anlamıyor. Bu spor kültürüne bizim toplumumuz çok uzak. 
Ama bir gün denemelerini isterim. En azında bir başlamalarını isterim. Anlatılmaz yaşanılır denilen bir olaydır. Tırmandığımız dağlar ise Norveçte fiyörtların hepsine, İsviçre'de bir dağ zirvesi yapmışlığım var. Türkiye'de ayağımın basmadığı dağ kalmadı. İsimlerini çoğu zaman unutuyorum. Hayaldi gerçek oldu." dedi.

Sporcular zirveye çıktıktan sonra inişe geçerek faaliyeti Ağrı ili Doğubayazıt ilçesinde sonlandırdığı öğrenildi.

Ertan Özkök/Kulu 

Kaynak: