SERVİSLER
TAKIMLAR
DİĞER SPORLAR
YAYINLAR
İSTANBUL (AA) - İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle düzenlenen "Türkiye'de Göçmen Sporcular" başlıklı arama konferansında, Afrikalı göçmen futbolcuların karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Konferans, İstanbul Bilgi Üniversitesinin koordinatörlüğünde 7 ülkede 8 kurumun iş birliğinde yürütülen "Afrikalı Futbolcuların Sosyal İçerilmesi" (SİNAFE) projesi kapsamında Santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi'nde gerçekleştirildi.
Açılış konuşmalarını İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Tunç, Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Müdürü Dr. Cem Tınaz ve Türkiye Afrikalılar Topluluğu Derneği Genel Sekreteri Anthony Oyemah'ın yaptığı konferansta spor ve göç alanında faaliyet gösteren paydaşların katılımıyla Afrikalı göçmen sporcuların karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Projenin sporun bir insan hakkı olduğu bakış açısından yola çıkarak toplumsal kapsayıcılığı teşvik etmeyi amaçladığını belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı ve SiNAFE Proje Direktörü Dr. İlknur Hacısoftaoğlu, "Herkesin futbol oynamaya hakkı olduğu perspektifini benimsiyoruz. Bunun önündeki tüm bariyerlerin mutlaka doğru politikalarla kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında yürüttükleri saha araştırmasının bulgularını paylaşan Sosyoloji Bölüm Başkanı Dr. Yağmur Nuhrat, "Türkiye aslında birçok futbolcu için Avrupa hedefi yolunda bir geçiş ülkesi. Göç sürecinde futbolcular sıklıkla aldatılıyorlar ve yanlış yönlendiriliyorlar. Bu gibi durumlarda kişisel ağlar sayesinde bazen aylar boyunca hayatta kalmaya ve oynayacak bir takım bulmaya çalışıyorlar. Sanılanın aksine bu tür durumlarla karşılaşabileceklerinin farkındalar. Ancak içlerinde verilen sözlerin doğru olabileceğine ilişkin hep bir umut var ve memleketlerinden çıkabilmeyi başarıya giden yolda bir adım olarak değerlendiriyorlar." şeklinde görüş belirtti.
- "TFF'de göçmen futbolculara yönelik düzenleme olmalı"
Bölgesel Amatör Lig'e yabancı futbolcunun 2019'da yasaklandığını hatırlatan Nuhrat, "Göçmen futbolcuların karşı karşıya kaldığı sorunların düzelebilmesi için öncelikle eşitliğe ilişkin adımlar atılmalı. Türkiye Futbol Federasyonunda doğrudan göçmen futbolculara yönelik düzenleme olmayışı önemli bir kısıt. Bir düzenleme yapılmalı. Afrikalı futbolcuların futbol kariyerinden sonra da Türkiye'de kalabilmeleri için menajerlik, çevirmenlik gibi kariyer seçeneklerinin çoğaltılması gerekiyor." görüşünü aktardı.
Panelin ardından göçmen sporcuların toplumsal kapsayıcılığı için oluşturulacak el kitabı ve müfredat programı hakkında görüş ve tavsiyelerini almak üzere spor federasyon temsilcileri, sivil toplum örgütleri, futbol kulüpleri, akademisyenler, ulusal spor ve göç kurumları temsilcileri, göçmen sporcular, antrenörler, menajerler ve spor profesyonellerinin katılımıyla bir çalıştay düzenlendi.
Kaynak:
Yasal Uyarı:
Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!
Yorumlar
En Çok Okunan Haberler
BENZER HABERLER