TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bazı Alevi sivil toplum örgütü temsilcilerinin TBMM önündeki eylemine ilişkin "Maalesef Alevi derneklerinde bu yapılan işlerle onları 'küçümsediğimiz' şeklinde bir algı oluşmasına sebebiyet veriyor. Siyaset, inandıklarını başkasına inandırmaktır. Ama çarpıtarak bir topluma, bir kitleye bir düzenlemeyle ilgili haksız yere TBMM önünde eylem yaptırarak, bu hale getirmek haklı bir davranış şekli değildir." dedi.
TBMM Genel Kurulunda gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, tarım danışmanlarına asgari ücretin altında maaş verildiğini belirterek, iktidarın, yaklaşık bin kişiden oluşan bu insanların mağduriyetini gidermesi gerektiğini söyledi.
Zonguldak'ta maden ocağında yaşanan patlamayı anımsatan, Amasra maden ocağındaki patlama konusunda gereken soruşturmanın da yapılmadığını ileri süren Usta, "Hükümet, fıtrat inancını suistimal ederek maden ocaklarının güvenliğini sağlamamaya devam etmektedir. Türkiye'nin dört bir yanında, yerin yüzlerce metre altında madencilerimizin hayatları risk altındadır. AK Parti iktidarı, maden ocaklarında denetimleri artırmak ve gerekli tedbirleri almak için daha nasıl bir felaket olmasını, daha kaç tane canın verilmesini beklemektedir?" ifadelerini kullandı.
HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Ağrı'daki trafik kazasına ilişkin "Nasıl oluyor da kaza olan yerde Emniyet tarafından gereken önlem alınmıyor ve aynı yerde bir süre geçtikten sonra tekrar kaza oluyor?" diye sordu.
Bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün açık bir ihmali olduğunu ileri süren Oluç, kaza noktalarındaki eksikliklerin tamamlanmasını istedi.
Alevi vatandaşların demokratik haklarını kullanarak TBMM önünde açıklama yapmak istediklerini ancak kolluk kuvvetinin müdahalesi nedeniyle Alevi sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin yaralandığını iddia eden Oluç, TBMM Genel Kurulunda bugün görüşmelerine başlanacak torba kanun teklifinde yer alan cemevlerine yönelik düzenlemelerin geri çekilmesini talep etti.
- "'G20 var, git' diyorlar, 'Gitmem' diyor"
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "torba" kanun teklifinin, milletvekilinin görevi ile bağdaşmayan, son derece çarpık bir durum olduğunu, AK Parti'nin, istisnai hallerde kullanılacak bir yöntemi kural haline getirdiğini savundu.
Cemevlerine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin de "torba" bir düzenleme olduğunu anımsatan Özel, Alevilerin bu tür bir düzenlemede yer almayı kabul etmediklerini söyledi. Özel, "Alevilerin, sanki kültürel bir etkinlik yapıyorlarmış gibi Kültür Bakanlığına bağlanarak Kültür Bakanlığı bütçesinden verilecek paralara değil; kendi inançlarının, diğer inançlar gibi; kendi mezheplerinin diğer mezhepler gibi eşit ve adil şekilde devlet tarafından tanınmasına ihtiyaçları var." diye konuştu.
Özel, cemevlerinin ibadethane olduğunu, CHP'li belediyeler için cami ve cemevinin eşit statüde bulunduğunu ifade ederek, "'Açılım' diye gelen Alevilerin temsilcisinin, dedesinin kaşını açmak, kolunu kırmak nedir? Alevi vatandaşlarımızın derin üzüntülerini paylaşıyoruz ve milletimize şikayet ediyoruz. Sahada bu kavga yok. Bu, toplumdaki yaralara tuz basıyor. Bunları yapmayın. Bu torbadan ayırın, istedikleri gibi onlara yakışır özel bir kanunu hep beraber çıkaralım." ifadelerini kullandı.
Polis Bandosu'nun, AK Parti'nin yeni propaganda ve seçim şarkısını çaldığını söyleyen Özel, bunun Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yakışmadığını kaydetti.
Özgür Özel, Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliğine atanan Prof. Dr. Aşkın Asan'ın görev yerini terk ettiğini ileri sürerek, "Ağustosta Türkiye'ye gelmiş, dönmemiş. 'G20 var, git' diyorlar, 'Gitmem' diyor. Dışişleri Bakanı, Plan ve Bütçe'de, bu tutanak önüne düşsün. Bu haber hakkında bir yalanlama, görevden alma yok." sözlerini sarf etti.
- "Teklif, İçtüzük'teki temel kanuna çok uygun"
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, PKK terör örgütünün saldırıları sonucunda şehit düşen kahraman askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diledi, gelişmiş ülkelerin taşeron olarak kullandığı hain terör örgütü PKK ve onun kollarını kınadı.
Aleviler için yapılan yasal düzenlemeler hakkındaki eleştirilere değinen Elitaş, bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülecek kanun teklifiyle bu konuda atılacak adımları sıraladı.
Cemevleri ve Alevi derneklerinden bazı kişilerin kendilerini ziyarete geldiğini ve bu düzenlemelerin "torba" bir teklifte yer almasından duydukları rahatsızlığı aktardıklarını anlatan Elitaş, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren bu teklifin, İçtüzük'teki "temel kanun"a çok uygun olduğuna işaret etti.
"Allah aşkına bunu başka nereye koyalım?" diye soran Elitaş, "Öylesine bir noktaya geliyor ki, maalesef Alevi derneklerinde bu yapılan işlerle onları 'küçümsediğimiz' şeklinde bir algı oluşmasına sebebiyet veriyor. Siyaset, inandıklarını başkasına inandırmaktır. Ama çarpıtarak bir topluma, bir kitleye bir düzenlemeyle ilgili haksız yere TBMM önünde eylem yaptırarak, bu hale getirmek haklı bir davranış şekli değildir. Demokrasinin en önemli kurumu TBMM'dir. TBMM önünde böylesine eylem yapmalarını doğru bulmuyorum. Tüm siyasi partilerle görüştüler, fikirlerini verdiler." değerlendirmelerinde bulundu.
Mustafa Elitaş, teklifin içeriğine ilişkin bilgiler paylaşarak, şimdiden hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
CHP'li Özel, eylemi, Alevi sivil toplum kuruluşlarının düzenlediğini belirterek, "Bizim sivil toplumla ilişkimiz, AK Parti'nin arka bahçesindeki sivil toplum taklidi yapan dernekçiklerle ilişkisinden farklı." sözlerini sarf etti.
HDP'li Oluç, Aleviler'in eşit yurttaşlık hakkı ve cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasını; bunlara ilişkin düzenlemelerin TBMM'de kurulacak bir komisyonda görüşülerek kanunlaştırılmasını talep ettiklerini söyledi.
Kaynak: