TBMM (AA) - AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, "Her zaman çiftçimizin yanında yer aldık. Son 20 yılda 500 milyar liraya yakın destek sağladık." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığının 2023 bütçesi görüşmeleri devam ediyor.
İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, tarımın milli güvenlik sorunu haline geldiğini belirterek "Biz zamanında tarımın geleceği noktayı gördük ve uyarılarımızı yaptık. Dolara, ithalata güvenerek gıda güvenliği sağlanmaz. Kimsenin insanımızı kıtlıkla imtihan etmeye hakkı yok. Ama bugün dolarımızın da olmadığını gördük. İthalata mahkum bir tarım politikasıyla karşı karşıyayız." dedi.
MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, yem, gübre, akaryakıt gibi tarım girdilerinin fiyatlarında artış yaşandığını, bu durumun mağduriyet oluşturduğunu, üreticilerin sorunun çözümünü talep ettiğini kaydetti.
Öztürk, çiftçilere verilen mazot ve gübre desteğinin öne alınmasının sevindirici olduğunu, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin emeğinin karşılığını alması için Et ve Süt Kurumunun devreye girmesi gerektiğini vurguladı.
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Türkiye'nin AK Parti iktidarlarında savunma sanayisinde, uzay çalışmalarında, dijital teknolojilerde ve diğer alanlarda yüz yılına anlam kazandıracak adımlar attığını belirtti.
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, tarım üretiminde kullanılan kimyasal ilaçlara dikkati çekerek, "Kullanılan bu ilaçlar zehirdir. Tarımsal üretimde kullanılan ilaçlar kısa vadede çözüm olarak görünse de uzun vadede ekolojiye zarar veriyor. Bu ilaçlar havaya, suya ve toprağa karışıyor. Dolayısıyla uzun vadede verimi etkiliyor ve tarımsal kaybımız oluyor. Bu ilaçların bir kısmı da ürünlerin üzerinde kalarak insan sağlığını olumsuz etkiliyor. İhraç ürünler de geri gönderiliyor ve ihracatçılar zarar ediyor. Bunun için tarımsal üretimde biyolojik mücadeleye destek verilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, elindeki pamuk ve gübre dolu paketi göstererek pamuk üreticilerinin zor durumda olduğunu, korumasız kaldığını ve ne yapacaklarını şaşırdıklarını iddia etti.
AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, dünyadaki birçok ülkenin gıdaya ulaşımda sıkıntı yaşadığını ifade ederek, "Ülkemizde gıdaya ulaşmada sıkıntı yaşamıyoruz. Dünyadaki gıda krizinin çözülmesi için de diplomatik adımlar atıyoruz. Açılan koridorla 9,3 milyon ton tahıl taşınmış durumda. Tarım ve Orman Bakanlığımız birçok alanda ilerliyor. Stratejik ürünleri önceleyen, yeni destekleme modeli, e-tarım, yerinde üretim ve yerinde tüketim anlayışıyla onlarca uygulamaya yer veriyor. Tarımı stratejik bir sektör olarak görüyoruz. Her zaman çiftçimizin yanında yer aldık. Son 20 yılda 500 milyar liraya yakın destek sağladık." değerlendirmesinde bulundu.
MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu da iklim değişikliğinin neden olabileceği kuraklığa bağlı gıda üretimi sıkıntısına işaret etti.
İklim değişikliğinin sıcak ve kurak bölgelerde balıkçılık, küçük ve büyük baş hayvancılık ile tarım ürünleri için risk teşkil ettiğini dile getiren Kalyoncu, "Yüksek sıcaklık ve kuraklık nedeniyle tarımsal verim azalabilir. Su kaynakları ve çayır alanlarının azalmasıyla da hayvancılık olumsuz etkilenecektir. Böyle bir durum hayvansal ürünlerin fiyatının yükselmesine neden olabilir. Türkiye'de, birçok ülkede su sorunları yaşanmaktadır. Bu durum suya ihtiyaç duyan birçok tarım ürünün yetiştirilmesine engel olacaktır. Ülkemizdeki tarım politikası belirlenirken su ihtiyacı dikkate alınmalıdır." ifadelerini kullandı.
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Suriye'de bazı silahlı grupların zeytin ve diğer tarım alanları ile tarım aletlerine el koyduğunu ve bunları Türkiye üzerinden pazarladığını iddia etti.
Kaynak: