Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Japonya "tartışmalı" Sado madenlerinin "UNESCO Dünya Mirası"na alınmasını tavsiye etti

Kabine Baş Sekreteri Matsuno: "Güney Kore ve diğer ülkelerle soğukkanlılıkla ve nezaketle diyalog halinde olacağız ki kültürel varlık olarak kompleksin değeri tanınsın" Tavsiye kararının, "savaş dönemi zorla çalıştırılan Koreliler" sorunu sebebiyle tepki çekebileceği belirtiliyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

TOKYO (AA) - Japonya hükümeti, Sado Adası maden kompleksinin "UNESCO Dünya Mirası" listesine tavsiye edilmesine resmen karar verdi.


Hükümet, Japonya Kültürel İşler Konseyinin (Bunkaço) Aralık 2021'de listeye aday olarak seçtiği, batıdaki Japon Denizi (Doğu Denizi) kıyısında Niigata eyaleti açıklarındaki Sado Adası'nda bulunan altın ve gümüş madenlerine yönelik resmi kararını verdi.


Başbakan Kişida Fumio kabinesi, adadaki maden kompleksinin, "2023 UNESCO Dünya Mirası" listesine dahil edilmesi amacıyla tavsiye mektubunun uluslararası kuruluşa ulaştırılması kararını kabul etti.


Tavsiyeye yönelik Güney Kore'nin "muhalif pozisyonuna" dikkati çeken Başbakan Kişida, "tavsiyeyi daha fazla ertelemeden bu yıl sunmak" ve konuya ilişkin tartışmaları erkenden başlatmanın "kısa bir yol" olacağını belirtti.


Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, düzenlediği basın toplantısında, "Güney Kore ve diğer ülkelerle soğukkanlılıkla ve nezaketle diyalog halinde olacağız ki kültürel varlık olarak kompleksin değeri tanınsın." dedi.


Matsuno, hükümetin, "17. yüzyılın en büyük kaynaklarından biri" olarak bilinen maden kompleksinin tarihi arka planını ilgilendiren müzakereler ile seçim sürecine yönelik, görev gücü oluşturmayı planladığını söyledi.


- "Zorla çalıştırılan Koreliler"


Seul hükümeti, Japonya'nın Kore Yarımadası'nı kolonileştirdiği 1910-1945 döneminde, zorla çalıştırılan işçiler ile istismar edilen kadınlar gibi "hassas sorunlar" dolayısıyla, maden kompleksinin tavsiye edilmemesi yönünde Tokyo hükümetine çağrı yapmıştı.


Güney Kore hükümeti, geçen hafta, madenlerin listeye alınmasına yönelik başvuru planlamasını "güçlü şekilde protesto ettiklerini" bildirerek, Japonya'dan "ilgili teşebbüsü durdurmasını" istemişti. Açıklamada, söz konusu madenlerde "İkinci Dünya Savaşı'nda, Korelilerin acımasız şartlar altında çalışmaya zorlandıkları" kaydedilmişti.


Açıklama sonrası Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa ise "Güney Kore'nin kendine has düşüncelerini kabul edemeyeceklerini" ve Japonya'nın kanaatlerinin, Seul Büyükelçiliği vasıtasıyla Güney Kore hükümetine aktarıldığını bildirmişti.


- UNESCO rafa kaldırabilir


Seçim sürecinin takvime göre yürümesi halinde, eylül sonrası kompleksi inceleyecek UNESCO danışman heyeti, kararını Mayıs 2023'te açıklayacak. Akabinde UNESCO Dünya Mirası Komitesi söz konusu kararı 2023'ün yaz aylarında mütalaa edecek.


Komşu ülkenin muhalif pozisyonu göz önüne alındığında UNESCO'nun, 400 yıllık maden kompleksinin adaylık inceleme sürecini rafa kaldırarak, Tokyo-Seul arası müzakere çağrısı yapmasının kuvvetle muhtemel olduğu kaydediliyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”