Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İklim değişikliği ve kuraklık Konya'da masaya yatırıldı

Konya Ovasının başta su sorunu olmak üzere iklim değişikliği ve kuraklığın tarıma etkisi DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda masaya yatırıldı.

İklim değişikliği ve kuraklık Konya’da masaya yatırıldı
DSİ 4. Bölge Müdürlüğü,  2021 yılı yatırım programı bütçe takdimi ve Konya'nın su sorununu konuşmak üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Programa Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, AK Parti  Konya Milletvekili Halil Etyemez ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da katıldı.

"Konya'da yeniden Kuraklık Yönetim Planını gündeme getiriyoruz"
2030'dan 2040 yılına kadar olan süreçte eldeki veriler sonucunda Konya'da ciddi bir kuraklığın yaşanacağını tahmin ettiklerini belirten Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen "Konya'da yeniden Kuraklık Yönetim Planını gündeme getiriyoruz. 15 havzada kuraklık Yönetim planını tamamladık. 10 havzada da kuraklık Yönetim çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 2023 yılı sonuna kadar ülkemizde yer alan 25 havzanın kuraklık yönetim planı tamamlanacak. Tamamlanmış olan kuraklık Yönetim planlarında yer alan tedbirlerin uygulanmasının takibi 6 aylık dönemlerde yapılmaktadır" dedi.

"Kuraklık ve gıda nedeninde göçlerle karşılaşabiliriz"
Programda konuşan AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez " Artık önümüzdeki süreçlerde kuraklık, iklim ve gıda sorunu dolayısıyla göçlerin yaşanacağı ifade ediliyor. Osmanlı'da göçlerin kuraklıktan dolayı serbest bırakıldığı bir emirname ile duyulduğu ifade edildi. Yani bu coğrafyalarda bu tür sorunlar yaşanabileceğini burada net olarak görüyoruz. Onun için önümüzdeki dönemlerde ki süreçlerde kuraklık ve gıda nedeninde göçlerle karşılaşabiliriz. Buna gerekçe olarak ise gelinen süreçte dünyanın 1.2 santigrat derecede ısındığı ifade ediliyor ve bütün dünyanın çabası ise bunu 1.5 santigrat derecede durdurabilmek gayretinde olacak. Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulunda Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklama ile Türkiye'de artık Paris iklim Anlaşmasını onayladıklarını ifade etti. Ve geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek kanunlaştı. Bundan sonra Paris İklim Anlaşması çerçevesinde Türkiye'de üzerine düşeni yerine getirecek. 2053'e kadar sıfır emisyon ve 1.5 seviyesinde ısınmanın durdurulması için bu mücadeleye katkıda bulunacağız. Yeşil Ekonomi, Yeşil Kalkınma üzerinde biz de üzerimize düşeni yapacağız"dedi.
"Konya çiftçimiz üzerine düşeni yapmıştır"
Başta çiftçiler ve toplumumuz olmak üzere su ile ilişkisi olan herkesi suyu bilinçli ve tasarruflu olarak kullanması gerektiği noktasında çağrı yapan Milletvekili Halil Etyemez, "Konya tarımın başkenti. Yani bunu ifade ederken öyle sıradan laf olsun diye Konya'yı övmek için söylemiyoruz. Konya gerçekten tarımın başkenti. Ulusal düzeyde baktığınız zaman bunu herkes kabul ediyor.  Çünkü büyükbaş üretiminde birinciyiz. Küçükbaş üretiminde ikinciyiz. Tahılda birinciyiz. Tohum üretiminde %30 unu karşılıyoruz. Konya çiftçimiz üzerine düşeni yapmıştır. Üretimine devam etmiştir. Ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak için gereken çabayı göstermiştir. Ama biz en az yağış alan bir coğrafyayı aynı zamanda çok az olan bir şehir KOP Bölgesi olarak elimizdeki su kaynakları gerçekten kısıtlı. Ama buna rağmen Biraz sonra DSİ Genel Müdürlüğü Konya'da yapılan yatırımları bugüne kadar ortaya konan projeleri ifade edecek ama şunu ifade edeyim. Kuraklıktan önceki yani geçtiğimiz yıldan önceki 500 milyon metreküp su Konya çiftçisi Bu kulaklık çerçevesinde 38000000 metreküp su bulabilmiş. Ortada su kaynağı olmayınca ne kadar çok yatırım yaparsanız yapın olmuyor. Bundan sonraki çabamız bütün toplum kesimlerini çiftçileri su ile ilişkisi olan herkesi suyu kullananların suyu bilinçli olarak tasarruflu olarak kullanmak üzere çağrı yapmak" şeklinde konuştu.
"Gezegenimizi korumazsak önümüzdeki birkaç yıl içerisinde aşırı kuraklıkların, sellerin, baskınların, felaketlerin olduğunu daha çok göreceğiz"
20 yıllık iktidarlık dönemi boyunca Konya'da su yatırımlar için 12 milyar lirayı bulan yatırım yaptıklarını belirten AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta " Konya'da 20 tane barajımız, 65 tane sulama tesisi, 29 tane göletimiz, 140 tane taşkın koruma tesisi, 18 yılda tamamlanmıştır. Tabii bunu önümüzdeki yıllarda rakamları arttırmak için son 2 yılda yaptığımız çalışmalarımız var. İtalya'daki G20 zirvesinde bütün liderlerin ortak konusu 3 temas belirlendi. İnsan, dünya ve gezegen... Eğer gezegenimizi ve dünyamızda da korumakla mükellef olduğumuz hatırlamazsak bu dünyada vefayı söylememiz mümkün değil. Herkes oturup gerçeği tartıştı. Neden enerjiyi tüketiyoruz, suyu tüketiyoruz, tükettiğimiz kaynakların yerine gerisini bulabiliyor muyuz? Hayır o yüzden tüketimi azaltmalıyız, Bu dünyayı bu gezegeni korumalıyız. Aksi takdirde önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kulaklıkların daha da arttığını isminin değiştiğini bir tarafta aşırı kuraklık bir tarafta sellerin, baskınların, felaketlerin olduğunu daha çok göreceğiz. Tüm dünya aynı senaryolarla aynı tablolarda karşı karşıya kalıyor. Bizlerde sizlerle özellikle bu toplantıyı yapmamızdaki niyetimiz toplumun bilinçlenmesi için sizden destek istiyoruz. Sizden güç istiyoruz. Suyu israfından kendimizi korumalıyız. Bu hepimizin bir sorumluluğu. Aksi takdirde gelecekte çocuklarımıza torunlarımıza bırakacağımız toprak değil, çorak bir dünya" şeklinde konuştu.
"Artık benim suyum var, ürünümü ekeyim, satayım, iyi para kazanayım mantığını bir tarafa koymamız gerekiyor"
Başta çiftçiler olmak üzere toplumun tüm kesimine seslenen Milletvekili Leyla Şahin Usta "Ektiğiniz üründen yaptığınız sulama şekline varana kadar her şeyin ayrıntısına artık çok dikkat etmemiz gerekiyor. Benim suyum var ben ürünümü ekeyim, satayım, iyi para kazanayım mantığını bir tarafa koymamız gerekiyor.  Artık bir kişinin sulamada verdiği hasar bütün Konya'yı etkiliyor bunu fark etmeyiz. Konya'daki her zarar Bütün Türkiye'yi ve dünyayı etkiliyor. Bunun farkına varmanız gerekiyor. Konya'nın sadece tahıl ambarı olması yetmiyor. Artık dünyada tıbbi aromatik bitkiler, yeni bitkiler, yeni ürünler yetiştiriliyor. Konya'nın aslında insanların sağlığında çok daha etkili rol almasını istiyoruz. Ata tohumu ile ilgili yapılan çalışmaların hepsini burada bulunan Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsüne giderek ziyaret ettiğimizde de çok inanılmaz güzel çalışmalar yapıldığını görüyoruz.  Bunun toplumun her kesimine yayılmasına hedefliyoruz. Yapılan çalışmalar enstitülerin raflarında kalmasın. Toprakla buluşsun, çiftçiyle buluşsun ve ürün elde edelim istiyoruz. Hedefte bu olması lazım ve suyu kullanırken nasıl kullanacağımızı noktasında bilinçli olmamız gerekiyor" diye konuştu.
Programın sonunda Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, İklim Değişikliği ve Kuraklığın Tarıma Etkisi konusunda, DSİ 4. Bölge Müdürü Mehmet Ekinci 2021 yılı yatırım programı bütçe takdimi konusunda, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen ise İklim sisteminde görülen değişiklikler ve su yönetimi konularında sunumlarını gerçekleştirdi. (Konhaber - Kemal Sayın / Kader Eşiyok)

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 6
  • 2
  • 9
  • 19
  • 2
  • 12
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (7)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Ali
    3 yıl önce

    Suyu idareli kullanalım bu herkesin görevi camilerde çok şu kullananlar var evinde abdest almıyor cami çeşmelerini sonuna kadar AÇıyorlar buna önlem alalım gerekirse cami sularını kapatalim evlerden çok daha şu kullanıyorlar camide çeşmeleri sonuna kadar AÇıyorlar buda diyanetin görevi durmadan para toplayacağımız buna baksın konya müftüsü nu göreve çağırıyorum bu konuda.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Haydar
    3 yıl önce

    Önce Kaçak ruhsatsız kuyular denetlenmeli, gerçekten aşırı denetimsizlik var

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • konyalı
    3 yıl önce

    aceba o kadar toplandınız koca koca adamlar ne sonuca vardınız ne çözüm buldunuz neyi ne zaman uygulayıp ne kazanacağız. ben söyleyim kuru laf kalabalığı boş laf. attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmiyor ancak reklam yapıyorsunuz ki bunu da size sunulan devletin imkanlarıyla yapıyorsunuz yani milletin parasıyla bu daha vahim .kendinizi gösteriyorsunuz ama artık olmuyor milletin ciddi sıkıntıları var birinizde çıkıp bu sorunları anlatıp acilen şöyle çözmeliyiz demiyor ben daha bir millet vekilinin veya bürokratın milletin gerçek sorunlarını konuştuğunu görmedim. yazık. çözümü bu millet bulur elbet. anladınız siz beni ;)

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • vataNdaş
    3 yıl önce

    cözüldümü sorun

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
  • Jeoloji Mühendisi
    3 yıl önce

    Keşke kaçak kuyuların ve buna bağlı olarak vahşi sulamanın önüne geçilmesi için çalışmalar yapılsaydı...

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
  • KF
    Konyalı Fehmi
    3 yıl önce

    Dsi devlet kurumu. Oradaki toplantıda Siyasetçi olması bile yanlış ama hadi siyasetçi geldi diyelim, her partiden gelsin. Orası bir partinin değil devletin kurumu. Devlet terbiyesi ve geleneğini öldürdüler

    • Cevapla
    • Begen (16)
    • Begenme (0)
  • Y
    yeterrrr
    3 yıl önce

    millet aç aç, un,şeker, yağ alamayacak duruma geldi sayenizde, sizde yiyip içip gezin, herşeyi bu millete yıkıp gidemezsiniz. şu yağ un şeker çay artık el atıp ucuzlatın, ev kiralarını ucuzlatın yeter atıkk

    • Cevapla
    • Begen (21)
    • Begenme (5)

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”