Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İçişleri Bakanı Soylu, Bulgaristan İçişleri Bakanı Demerdzhiev ile bir araya geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bulgaristan İçişleri Bakanı İvan Demerdzhiev ile görüştü. Tarabya'daki Vilayet Evleri'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü. Toplantının ardından düzenlenen basın açıklamasında konuşan Soylu, Demerdzhiev ve beraberindeki heyetle çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Soylu, Bulgaristan İçişleri Bakanı Demerdzhiev ile bir araya geldi
  Yaklaşık 10 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in İstanbul'da yaptığı görüşmenin akabinde alınan kararlar çerçevesinde birtakım adımların atılması için bir araya geldiklerini hatırlatan Soylu, yaklaşık son 5 aydır Demerdzhiev ile 13 kez görüştüklerini ifade etti.

Bakan Soylu, iki ülke arasındaki komşuluk, tarihi ve kültürel birlikteliğe dikkati çekerek, sürekli olarak çözüme yönelik işbirliği halinde olduklarını söyledi.

Türkiye ile Bulgaristan arasında kurulan ortak mekanizmanın 6 Aralık'ta çalışmaya başladığını anlatan Soylu, "Yine Sayın Cumhurbaşkanlarımızın talimatları çerçevesinde son yapılan görüşmede alınan kararla birlikte hem Kapıkule hem de Hamzabeyli sınır kapılarında gerek teknolojik dönüşümün sağlanması, gerekse de kapasitelerin artırılması hususunda Sayın Demerdzhiev ve bizde de hem Ticaret Bakanımızla hem İçişleri Bakanlığıyla birlikte bir çalışma hemen başlıyor." diye konuştu.

Soylu, uzun zamandır gündemde olan Kırklareli Beğendik'le Rezve Deresi'nin üzerinde yeni bir dostluk kapısı açıldığını belirterek, burada yeni bir köprünün yapıldığını, bugün bu köprünün altyapısını tekrar değerlendirdiklerini dile getirdi.

Köprünün önce yayalara açılacağını aktaran Soylu, "İki ülke arasında uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyle ilgili hem bilgi alışverişi hem de ortak mücadele konusunda bir adım atıldı. Yine özellikle göçmen kaçakçılığı, insan kaçakçılığı ve sınır güvenliği hususunda uzun zamandır birlikte çalışıyoruz. Bu göç akımının durdurulması, engellenmesi için ve bu açıdan da bu konuda bir bilgi alışverişi içerisinde bulunmayı ve aynı mücadelenin aksamadan devam etmesi konusunda bir ortak mutabakatımız oldu." ifadesini kullandı.

Süleyman Soylu, iki ülke arasında gerçekleştirilen ve imza aşamasına gelen güvenlik işbirliği anlaşması ile kolluk kuvvetleri arasındaki eğitim işbirliği anlaşması hususunda bir an önce tamamlama konusunda bir mutabakata vardıklarına vurgu yaparak, Bulgaristan sınır güzergahında optik kuleler yapıldığını, yeni bir fiziki sistem konusundaki çalışmanın da kendi taraflarında başlatıldığını açıkladı. İçişleri Bakanı Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmelerinde de dile getirildi. Kapıkule dünyanın geçiş açısından ikinci büyük kapısı, ticaret açısından da. Özellikle üretimimizin ve ihracatımızın arttığı bu dönemde Kapıkule'deki sınır geçişleri, ticari geçişler bizim için çok önem taşıyor. Bulgaristan için de önem taşıyor. Özellikle frigofirik taşımalarda bu büyük bir önem taşıyor. Güzel bir haber de aldık. Kendilerine teşekkür ediyoruz.
 

Sınırda devriye gezen bir polis memurunun öldürülmesiyle ilgili failleri hemen yakaladıklarını ve ortak soruşturma yürüttüklerini anlatan Soylu, polis memurunun ailesine ve Bulgar halkına başsağlığı dileklerinde bulundu.

"Her türlü terör eylemiyle ilgili mücadele edeceğimizi söyledim"

Bulgaristan İçişleri Bakanı İvan Demerdzhiev de iki ülkenin cumhurbaşkanlarının yaptığı görüşmeden sonra bu görüşmeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.
"Bizim görevimiz somut adımları atmaktı" diyen Demerdzhiev, "Soylu'ya teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Çok büyük bir göçmen baskısıyla karşı karşıyayız, bu mücadelede bize çok büyük destekleri oluyor. Bu, iki ülke arasındaki işbirliği AB tarafından da görülüyor ve değerlendiriliyor diye düşünüyorum. Çünkü biz aslında AB dış sınırını koruyan taraftayız. AB'nin, her iki ülkenin gösterdiği bu büyük çabalara daha fazla destek vermek için adım atacağına eminim." görüşünü paylaştı.
Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kontrol noktalarında çalışmaların iyileştirilmesi için yapılacak ilk somut adımları görüştüklerini dile getiren Demerdzhiev, bu iki kontrol noktasında artan yoğun trafiğin daha hızlı işlemden geçmesini sağlayacaklarını vurguladı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 3
  • 1
  • 0
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English